Materiał promocyjny

Uczta po włosku

Tym razem Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej Szaciłło zainspirowani wyjazdem do Włoch przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN pasty i... antipasti. Zapraszamy na wyśmienitą, włoską ucztę!

Pennoni con le zucchine

Składniki:

450 g makaronu pennoni (większe penne)

3 średnie cukinie

300 g śmietanki

pęczek pietruszki

4 łyżki startego parmezanu

3 łyżki masła

sól i pieprz do smaku

mała garstka liści mięty

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w plasterki i podduszamy na małym ogniu na maśle ok. 5 minut. Następnie dolewamy śmietankę, solimy, pieprzymy, dodajemy parmezan i dorzucamy ugotowany makaron. Całość posypujemy drobno poszatkowaną pietruszką i miętą.

Trofie con pesto al pomodoro

450 g trofie (mały poskręcany makaron)

400 g pomidorów z puszki

50 g startego pecorino

1 słoik czerwonego pesto

1 ząbek czosnku

1 peperoncino

1/3 szkalnki oliwy z pierwszego tłoczenia

sól do smaku

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Czosnek i peperoncino drobno szatkujemy i przyrumieniamy na rozgrzanej oliwie. Następnie dorzucamy pomidory z puszki i pesto. Dusimy 5 minut. Dodajemy sól do smaku i dorzucamy makaron. Posypujemy pecorino.

Crostoni alla boscaiola, czyli grzanki drwala

Składniki:

1 bochenek lekko czerstwego chleba

20 g suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki)

4 łyżki masła

1/3 szklanki śmietanki

2 ząbki czosnku

mały pęczek natki pietruszki

1 łyżka bułki tartej

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Chleb kroimy na kromki. Grzyby namaczamy min. 3 godziny w wodzie, odsączmy i kroimy na małe kawałki. Na rozgrzanym maśle przyrumieniamy drobno pokrojone ząbki czosnku i dorzucamy grzyby. Dusimy na małym ogniu pod pokrywką ok. 20 minut. Następnie dolewamy śmietankę i dusimy kolejne 10 minut. Na końcu dodajemy bułkę tartą, sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Masę nakładamy na kromki chleba, posypujemy poszatkowaną pietruszkę i zapiekamy 5-7 minut w rozgrzanym (200 st.) piekarniku.

Conchiglie con melanzane e noci

Składniki:

450 makaronu conchilie (muszle)

1 duży bakłażan

12 orzechów laskowych

330 g sosu pomidorowego

1 szklanki bułki tartej

oliwa z oliwek

sól do smaku

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Bakłażana pieczemy w całości w piekarniku ok. 30 minut (aż będzie miękki w środku). Następnie wyskrobujemy środek. Orzechy mielimy w młynku i podsmażamy na 1/3 szklanki oliwy z oliwek z odrobina soli. Dorzucamy bakłażana i sos pomidorowy. Dusimy 5-7 minut. Masą napełniamy muszle, posypujemy bułką tartą, solą, polewamy oliwą i zapiekamy 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości