Materiał promocyjny

Tradycyjna kuchnia góralska

Tradycyjna kuchnia góralska
Tradycyjna kuchnia góralska
Na rodzinne gotowanie wybraliśmy się z Andrzejem Polanem do Zakopanego. Tam, na Krupówkach dwie rodowite góralki pod okiem mistrza przyrządzały specjały tradycyjnej góralskiej kuchni.

Sałaciorka cudna zupa

Składniki:

1 sałata masłowa

1,2 l kefiru

400 g śmietany kwaśnej

400 g jogurtu naturalnego

2.5 kg ziemniaków

4 marchewki

150 g boczku wędzonego

Przyprawa uniwersalna Kucharek

Przepis:

Sałatę gotujemy w małej ilości wody i miksujemy na mus. Ziemniaki zagotowujemy w garnku wraz z marchewką i przyprawą uniwersalną Kucharek. Do ziemniaków i marchewki dodajemy zmiksowany mus z sałaty. Jogurt, kefir i śmietanę mieszamy, zagotowujemy, wszystko również miksujemy i dodajemy do zupy. Na koniec zupę polewamy skwarkami z wytopionego boczku.

Placki zwane moskolami

Składniki:

2 kg ziemniaków

ok. 500g mąki ziemniaczanej

600 g podgrzybków mrożonych

500 g śmietany 30 %

2 cebule

100 g masła

Przyprawa uniwersalna Kucharek

Przepis:

Ziemniaki gotujemy i przepuszczamy przez praskę na puree. Mieszamy z mąką i formujemy nieduże placuszki. Smażymy na blasze lub suchej patelni. Cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy grzyby. Doprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek, czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Powstały sos chwilę gotujemy do lekkiego zredukowania.

Mięcho na rauszu

Składniki:

220 g/osoba polędwica wołowa

4 ząbki Czosnku

50 ml wódka jałowcówka

Musztarda z ziarnami gorczycy

200 g bryndzy

200 ml śmietany kwaśny

2 jajka

Przyprawa uniwersalna Kucharek

Pieprz czarny

Olej rzepakowy do marynaty

Świeży rozmaryn

Przepis:

Przygotowujemy marynatę z oleju, musztardy, czosnku, rozmarynu, pieprzu i jałowcówki. Przed smażeniem mięso posypujemy przyprawą uniwersalną Kucharek i smażymy wg. uznania. śmietanę zagotowujemy, dodajemy kawałki bryndzy i doprowadzamy do jej rozpuszczenia. Doprawiamy pieprzem czarnym i odrobiną czosnku. Na koniec dodajemy jajka i odstawiamy. Sosem powstałym polewamy steki i życzymy SMACZNEGO!!!

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości