Tort malinowy to doskonały pomysł na deser. Do jego przygotowania można użyć malin świeżych lub mrożonych. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko prostych i łatwo dostępnych składników. Smak tortu nadają aromatyczne maliny. Deser ten sprawdzi się również w zimowe wieczory, przypominając smakiem letnie słońce.
Przepis na tort malinowy
Tort malinowy możesz przygotować w tradycyjnej formie lub szybkiej, bez pieczenia. Maliny doskonale komponują się z czekoladą lub bitą śmietaną. Możesz również dodać inne owoce, np. borówki lub truskawki. Ciekawym pomysłem, szczególnie latem, będzie połączenie malin z jeżyną. Do posypania tortu malinowego użyj wiórek kokosowych, płatków migdałowych lub liści świeżej mięty.
Tort malinowy z serkiem mascarpone:
· 3 okrągłe spody ciasta biszkoptowego, nasączone wodą cytryną i spirytusem
· 250 g serka mascarpone
· 200 ml śmietany 30%
· ¾ szklanki cukru pudru
· 300 g konfitury z malin
· 300 g malin delikatnie rozdrobnionych na kawałki
· pół szklanki liści świeżej mięty.
Ubij na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Sztywną masę odstaw do lodówki na 20 min. Po schłodzeniu, dodaj do niej serek mascarpone - zmiksuj wszystko na najmniejszych obrotach, żeby powstał jedwabisty krem.
Posmaruj kremem biszkopt, na to nałóż cienką warstwę konfitury z malin i kawałki owoców, na wierzch połóż kolejny placek biszkoptu i powtórz czynność.
Złożony tort wysmaruj bardzo małą ilością kremu na całej jego powierzchni tak, aby było widać prześwity biszkoptu (to tzw. efekt naked cake ). Wierzch tortu posyp pozostałymi malinami i listkami mięty.
Przepis możesz wzbogacić o inne owoce sezonowe. Z malinami dobrze komponują się borówki. W ten sposób podasz tort na różne sposoby.
Tort malinowo czekoladowy:
· 250 g malin
· 250 g mąki pszennej
· 5 jajek
· 200 ml mleka
· 150 ml oleju słonecznikowego
· 1,5 szklanki cukru
· 100 g kakao naturalnego gorzkiego
· pół łyżeczki sody oczyszczonej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka aromatu rumowego
· 1 tabliczka gorzkiej czekolady.
Mąkę połącz z jajkami, mlekiem, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia (wszystkie składniki powinny tworzyć jednolitą masę). Podczas miksowania powoli dodaj olej i aromat. Na sam koniec dodaj kakao, łącząc je z masą za pomocą drewnianej łyżki. Do tortownicy przelej ciasto i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Tort piecz przez 140 min.
W kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną tabliczkę czekolady i dodaj kilka kropel aromatu rumowego. Jeszcze ciepłą polewą polej gotowy tort. Zanim masa czekoladowa ostygnie, wysyp na nią maliny.
Tort malinowy przepis bez pieczenia:
· 1 kg twarogu z wiaderka
· 0,5 kg malin
· 100 g cukru pudru
· 2 galaretki truskawkowe lub malinowe (wcześniej przygotowane i dobrze ścięte)
· ¾ kostki miękkiego masła do herbatników
· ½ kostki masła do masy
· 250 g maślanych herbatników.
Herbatniki pokrusz na drobno - w konsystencji powinny być sypkie jak piasek. Następnie wcieraj w nie masło, tak by uzyskać jednolitą konsystencję. Powstałą masą wyłóż spód tortownicy (o średnicy około 26 cm) i włóż do lodówki na 20 min.
W misce zmiksuj na gładko masło z cukrem. Następnie powoli dodawaj ser. Kiedy składniki połączą się ze sobą na gładki krem, dodaj przygotowaną wcześniej galaretkę i odsączone maliny. Wymieszaj wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Powstałą masę ułóż na schłodzonym spodzie i wstaw do lodówki na około 2h.
Tort malinowy z bitą śmietaną:
· 3 okrągłe spody ciasta biszkoptowego, nasączone wodą cytryną i spirytusem
· 400 ml śmietany 30%
· 1 łyżka żelatyny
· odrobina wrzątku
· ¾ szklanki cukru pudru
· 300 g konfitury z malin
· 300 g malin delikatnie rozdrobnionych na kawałki
· łyżka aromatu waniliowego
· 50 g płatków migdałów.
Ubij na sztywno śmietanę z cukrem pudrem, aromatem, żelatyną i wrzątkiem. Sztywną masę odstaw do lodówki na 20 min.
Posmaruj kremem biszkopt, na to nałóż cienką warstwę konfitury z malin i kawałki malin, na wierzch połóż kolejny placek biszkoptu i powtórz czynność.
Złożony tort wysmaruj na całej jego powierzchni bardzo małą ilością kremu tak, aby było widać prześwity biszkoptu (tzw. efekt naked cake ). Wierzch tortu posyp malinami i płatkami migdałów. Tort możesz podać również w wersji kokosowej, zamieniając migdały na wiórki kokosowe.
Zobacz film: Pyszne torty.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF