Urodzinowy tort Andrzeja Polana. Poznaj wyjątkowy przepis

Tort malagowy z winogronami i jabłkami. Brzmi wspaniale, wygląda imponująco, a smakuje jeszcze lepiej! Tort jubileuszowy na 15 lecie „Dzień Dobry TVN” przygotowuje dla nas Andrzej Polan. Sprawdź jego wypróbowany przepis.

Tort malagowy z winogronami i jabłkami

Składniki:

  • 8 jaj
  • 360 g cukru
  • 280 g mąki
  • 60 g cukru waniliowego
  • szczypta soli

Białka ubijamy z solą dodając stopniowo cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy żółtka. Kiedy masa będzie puszysta i sztywna już ręcznie mieszając dodajemy mąkę. Biszkopt wypiekamy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.

Tort malagowy z winogronami i jabłkami Andrzeja Polana

  • 1 kg winogron bezpestkowych czarnych
  • 1 kg winogron bezpestkowych zielonych
  • 200 g rodzynek
  • 100 ml rumu
  • 300 g masła
  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego

Masło ucieramy na puch. Rodzynki siekamy i zalewamy rumem. Dodajemy 100 ml wody ciepłej. Do masła stopniowo dodajemy mleko skondensowane i zimne rodzynki w rumie. Winogrona wstawiamy do piekarnika polane miodem. Temp. 150 stopni czas około 20 minut.

  • 1 kg jabłek polskich

Jabłka obieramy i smażymy na patelni do miękkości.

Do nasączenia

  • 100 ml rumu
  • 300 ml wody
  • 50 g cukru

Zobacz też:

Oryginalne i pyszne torty na wieczór panieński – propozycje podania

Sezon weselny czas, start. Jakie ślubne trendy królują w tym roku?

Co według sennika oznacza sen o torcie: czekoladowym, weselnym lub urodzinowym

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Andrzej Polan

podziel się:

Pozostałe wiadomości