Tarta z kalarepy i gorgonzolą według Mateusza Zielonki

Tarta z pieczarkami. Przepisy kulinarne. Przepis na tartę.
Tarta z pieczarkami
Źródło: MelindaChan/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Zielonka, zwycięzca 6. edycji programu Master Chef, przygotował dania z kalarepą w roli głównej. Sprawdź, jak przyrządzić pyszną, wytrawną tartę z tym warzywem i gorgonzolą. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.

Tarta z kalarepy i gorgonzolą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • ciasto francuskie,
    • kalarepa,
      • masło,
        • rozmaryn świeży,
          • gorgonzola,
            • czosnek,
              • miód.

                Sposób przygotowania tarty z kalarepą i gorgonzolą

                • Kalarepę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na małym ogniu z dodatkiem masła.
                  • Dodać 2 ząbki czosnku. Gdy lekko zmięknie, dodać łyżkę miodu, masło, tymianek oraz kawałki gorgonzoli.
                    • Ciasto francuskie położyć na patelnię, zawinąć do środka.
                      • Zrobić kilka dziurek w cieście i piec w piekarniku przez 40 min w temperaturze 160 stopni. 

                        Zobacz także:

                        Autor: Teofila Siewko

                        Źródło: Mateusz Zielonka

                        Źródło zdjęcia głównego: MelindaChan/Getty Images

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana