Tarta z kalarepy i gorgonzolą według Mateusza Zielonki

Tarta z pieczarkami. Przepisy kulinarne. Przepis na tartę.
Tarta z pieczarkami
Źródło: MelindaChan/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Zielonka, zwycięzca 6. edycji programu Master Chef, przygotował dania z kalarepą w roli głównej. Sprawdź, jak przyrządzić pyszną, wytrawną tartę z tym warzywem i gorgonzolą. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.

Tarta z kalarepy i gorgonzolą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • kalarepa,
  • masło,
  • rozmaryn świeży,
  • gorgonzola,
  • czosnek,
  • miód.

Sposób przygotowania tarty z kalarepą i gorgonzolą

  • Kalarepę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na małym ogniu z dodatkiem masła.
  • Dodać 2 ząbki czosnku. Gdy lekko zmięknie, dodać łyżkę miodu, masło, tymianek oraz kawałki gorgonzoli.
  • Ciasto francuskie położyć na patelnię, zawinąć do środka.
  • Zrobić kilka dziurek w cieście i piec w piekarniku przez 40 min w temperaturze 160 stopni. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości