Chłodnik z pieczonych pomidorów z rzodkiewką i imbirem
Dla dwóch osób:
SKŁADNIKI:
4 polskie pomidory
500 ml kefiru
2 cm korzenia imbiru
1 chili
2 ząbki czosnku
Pół pęczka świeżej kolendry
4 łyżki oliwy z oliwek
Kilka rzodkiewek
Ew. kapary, oliwki, kiełki słonecznika, prażone ziarna słonecznika lub grzanki czosnkowe
Przygotowanie:
By zintensyfikować smak pomidorów warto je upiec. W piecu nagrzanym do 180 C tak długo, aż skórka ściemnieje (jeśli mamy mało czasu wystarczy że je posiekamy). Kiedy będą gotowe, upieczone na złoto, obieramy ze skóry i siekamy. Imbir, czosnek, kolendrę i chili siekamy jak najdrobniej i łączymy z kefirem. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Podajemy schłodzony z prażonymi pestkami słonecznika, kiełkami i rzodkiewką pociętą na 4 kawałki.
Carpaccio z dorsza z szałwią i boczkiem
SŁADNIKI:
1 filet z dorsza
1 plasterek boczku
8 listków świeżej szałwii
Masło
4 grzanki z cieniutkich kromek dobrego białego pieczywa
Kilka kaparów
Natka pietruszki
1 cytryna
Przygotowanie:
Dorsza tniemy na cieknie płatki w poprzek fileta. Układamy go na dwóch talerzach. Po środku tworząc okrąg. Szałwie smażymy na maśle i powstałym sosem polewamy rybę. Talerze przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 70 C na pół godziny. Po tym czasie na suchej patelni przesmażamy bardzo drobno posiekany boczek. Polewamy nim rybę. Talerz przecieramy serwetką z nadmiaru tłuszczu. A całość posypujemy kaparami, otartą skórka ze sparzonej cytryny i natką pietruszki. Podajemy z grzankami. I jeszcze dwie lampki zimnego lekkiego kwiatowego białego wina – na stół i do lóżka!
Medalion wołowy z karmelizowanymi cebulkami
SKŁADNIKI:
2 plasterki polędwicy wołowej lub rostbefu – ok. cm grubości
4 cebule czerwone lub 8 szalotek
3 łyżki masła
2 gałązki tymianku
1 lampka wina czerwonego
1 łyżeczka miodu
Ew. kardamon i anyż do mięsa
Przygotowanie:
Mięso doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na moment do lodówki (do zamarynowania możemy dodać szczyptę utartych w moździerzu przypraw korzennych). W tym czasie obrane cebule – szalotki w całości na czerwone cebule pocięte na 4 przesmażamy na maśle przez ok. 15 minut. Następnie cebulę podlewamy winem i czekamy, aż całe wyparuje z patelni. Kiedy to się stanie dodajemy łyżeczkę miodu i doprawiamy solą i pieprzem. Na mocno rozgrzanej patelni. Smażymy medalion do zezłocenia z obu stron. Ściągamy go z patelni na ok. 4 minuty by mięso odpoczęło. Serwujemy z karmelizowanymi cebulkami, listkami tymianku i świeżo mielonym pieprzem.
Wędzony łosoś norweski z kozim serkiem i imbirem
SKŁADNIKI:
10dk wędzonego łososia norweskiego
2 łyżeczki koziego serka
1 figa
Pół łyżeczki startego imbiru
Łyżeczka ostrej musztardy
Sok z połowy cytryny
Półtorej łyżki oliwy
Pół łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Wędzonego łososia rozkładamy na dwóch talerzykach a na środku każdego, łyżeczka serka koziego. Z pozostałych składników zrób sos czyli wymieszaj składniki. Sosem polej powstałe przystawki a na wszystko rzuć pokrojone na ćwiartki figi.
Spaghetti z botwiną, rukolą i cytryną
SKŁADNIKI:
2/3 paczki spaghetti (paczka 0,5kg)
1 ząbek czosnku
Skórka starta z jednej cytryny
Pół pęczka posiekanej natki pietruszki
3 łyżki startego sera pecorino lub parmezan
Łyżka posiekanych w talarki czarnych oliwek
Garść rukoli
Garść liści botwinki
1/4 szklanki oliwy
Przygotowanie:
W dużym szerokim garnku nastawiamy wodę na makaron. Na patelni najlepiej wysokiej podgrzewamy oliwę i kładziemy na nią zmiażdżony ząbek czosnku. Gdy czosnek się zarumieni wyciągamy go. Oliwę ściągamy z ognia a w tym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron. Oliwę ponownie podgrzewamy i przelewamy do miski, do której dodajemy ugotowany makaron i pozostałe składniki prócz sera. Mieszamy i wykładamy na dwa talerze. Obok podajemy ser.
Truskawki w czekoladzie
SKŁADNIKI:
10 truskawek
Tabliczka czekolady gorzkiej
1/4 kostki masła
20ml dobrego alkoholu – koniak, amaretto, whisky
2 łyżki pokruszonych pistacji lub migdałów
Przygotowanie:
Podczas gotowania makaronu na garnku umieszczamy miskę. Do miski wkładamy masło, alkohol i czekoladę – rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i chwilę czekamy aż zgęstnieje. W czekoladzie maczamy truskawki do 3/4 i kładziemy na talerzu. Całość posypujemy pistacjami.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN