CZEKOLADOWE KULKI
Składniki:
100 g herbatników
100 ml mleka
50 g cukru
50 g namoczonych w rumie rodzynek
200 g marmolady (np. wiśniowej)
100 g miękkiego masła
70 g rozpuszczonej czekolady
4 łyżki kakao
100 g wiórków kokosowych/pokruszonych orzechów/migdałów
Przygotowanie:
W misce wymieszaj pokruszone herbatniki z mlekiem, masłem, dodaj czekoladę, rodzynki, kakao i marmoladę. Wymieszaj dokładnie. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczaj je w wiórkach kokosowych, orzechach, migdałach. Wstaw na min 1 godz. do lodówki.
PIEROŻKI Z MIĘSEM I ZIOŁAMI
Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
250 g wołowego mielonego mięsa
Cebula
1 jajo
30 ml śmietanki
2 ząbki czosnku
Tymianek
Rozmaryn
Ostra papryka
Łyżka ziaren sezamu
Pieprz/sól
Przygotowanie:
Cebule i czosnek posiekaj i podsmaż na maśle. Mięso wymieszaj z jajem, śmietanką, ziołami, dodaj cebulę. Ciasto krój na kwadraty 10x10 cm, na środku każdego kawałka kładź łyżkę farszu, sklejaj boki, a następnie posmaruj trójkąty rozbełtanym żółtkiem, posyp sezamem i piecz 25/30 min w temperaturze 180 stopni.
MUFFINY ZE SZPINAKIEM I FETĄ
Składniki:
350 g maki pszennej
70 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g szpinaku
250 g fety
250 ml jogurtu naturalnego
2 jaja
Sól/pieprz
Tymianek
Ząbek czosnku
Przygotowanie:
Przygrzej łyżkę oliwy z posiekanym czosnkiem, dodaj szpinak i smaż przez chwilę. Następnie ostudź i odsącz z nadmiaru wody. Fetę pokrój w drobna kostkę. Jaja wymieszaj z jogurtem, olejem, tymiankiem, odrobina soli, pieprzu, pomału dosypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaną masę połącz ze szpinakiem i fetą. Nałóż do wyłożonych papilotami foremek na muffiny. Piecz 23/30 min w temperaturze 180 stopni.
MUFFINY Z MĄKI KUKURYDZIANEJ I SEZAMEM
Składniki:
300 g mąki kukurydzianej
150 g mąki pszennej
200 ml mleka
40 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
30 g cukru
200 ml jogurtu naturalnego
2 jaja
100 g sezamu
50 g parmezanu
Przygotowanie:
Wymieszaj dwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, sodą i połową sezamu. Osobno wymieszaj jogurt z olejem, mlekiem i jajami. Składniki suche wymieszaj z mokrymi. Masę nakładaj do foremek na muffiny, posyp resztą sezamu i startym parmezanem, piecz 25/30 min w temperaturze 180 stopni.
PIEROŻKI Z WARZYWAMI
Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
Papryka żółta
Papryka czerwona
Cukinia
1 pomidor
150 g pieczarek
Cebula
Jajo
Oregano
Ząbek czosnku
Przygotowanie:
Pieczarki drobno pokrój i przysmaż na maśle. Rozgrzej oliwę z drobno pokrojonym czosnkiem. Wrzuć pokrojoną cebulę, następnie paprykę, cukinię, a na końcu pomidora. Duś przez chwilę. Następnie wymieszaj z pieczarkami. Ciasto pokrój na kwadraty 10 x 10 na środek każdego kładź łyżkę farszu warzywnego. Sklejaj pierożki, wierz posmaruj roztrzepanym jajem, posyp Oregano, piecz 25/30 min w temperaturze 180 stopni.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN