Flan szparagowy z pastą z czosnku niedźwiedziego według Grzegorza Zawieruchy

Szparagi
Szparagi
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry kucharz Grzegorz Zawierucha przygotował wytrawny flan. Jest to popularny hiszpański deser. Sprawdź, jak przygotować flan szparagowy z pastą z czosnku niedźwiedziego. Idealnie sprawdzi się jako przekąska i drugie śniadanie.  
Elegancja na talerzu. Mini tartaletki z gruszką, Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką
Materiał promocyjny
Elegancja na talerzu. Mini tartaletki z gruszką, Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką
Gorgonzola DOP to coś więcej niż tylko ser pleśniowy. To produkt z tradycją, który łączy w sobie historyczne korzenie, techniczne mistrzostwo i kulinarną kreatywność.

Flan szparagowy z pastą z czosnku niedźwiedziego - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g szparagów,
  • 100 ml mleka,
  • 4 jajka,
  • 15 g masła,
  • 1 łyżeczka pasty z czosnku niedźwiedziego,
  • 1 szczypta pieprzu cayenne,
  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz.
  • Pasta z czosnku niedźwiedziego:
  • garść czosnku niedźwiedziego,
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.
Tost francuski z Gorgonzolą DOP dolce, karmelizowaną śliwką i tymiankiem. Idealne połączenie smaków
Materiał promocyjny
Tost francuski z Gorgonzolą DOP dolce, karmelizowaną śliwką i tymiankiem. Idealne połączenie smaków
Gorgonzola DOP to duma włoskiej kuchni. Jest produkowana wyłącznie na wybranych obszarach Lombardii i Piemontu i powstaje zgodnie z wielowiekową tradycją.

Sposób przygotowania flanu szparagowego z pastą z czosnku niedźwiedziego

  1. Szparagi myjemy i odcinamy końce. Resztę kroimy na małe kawałki.
  2. W rondelku podgrzewamy mleko z odrobią soli, pieprzu, pieprzu cayenne i gałki muszkatołowej.
  3. Dodajemy szparagi i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, aż szparagi będą bardzo miękkie.
  4. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy wszystko do robota kuchennego. Mielimy, aż uzyskamy puree, które nie będzie zbyt drobne.
  5. Rozbijamy jajka i dodajemy purée ze szparagów oraz pastę z czosnku niedźwiedziego.
  6. Smarujemy 4 kokilki masłem o średnicy 8 cm. Pieczemy około 12 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Przekładamy na talerz i serwujemy z jajkiem ugotowanym w koszulce oraz sosem holenderskim.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się: