Bruscheta z pesto pietruszkowym
Składniki:
2 pęczki natki pietruszki
3 wyciśnięte ząbki czosnku
skórka otarta z cytryny
1 szklanki oliwy z oliwek
sok z 2 cytryn
1/3 szklanki uprażonych na suchej patelni pestek dyni
grahamki opieczone na suchej patelni
Przygotowanie:
Pestki dyni mielimy w młynku do kawy, mieszamy z poszatkowaną pietruszką, czosnkiem, skórką z cytryny oliwą i sokiem z cytryny. Całość miksujemy w blenderze na dosyć jednolitą masę. Podajemy z grahamkami i pomidorami.
Rosół z glonami wakame
Składniki:
1 czubata łyżka glonów wakame lub drobno porwanych arkuszy nori
1 litr wywaru warzywnego
1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
1 łyżeczki pieprzu
5-6 łyżek sosu sojowego
sól do smaku
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki oleju ryżowego
kluski kładzione:
1 szklanki mąki orkiszowej typ 700
woda
Przygotowanie:
Glony zalewamy na 15 minut zimną wodą, odsączamy i odstawiamy. W wywarze warzywnym gotujemy drobne kluseczki odrywając po odrobinie rzadkiego ciasta zrobionego z mąki i wody. Dodajemy imbir, pieprz, sos sojowy, olej sezamowy i ryżowy. Solimy do smaku i dodajemy glony.
Bliny z mąki gryczanej z ziołami
Składniki:
1 szklanka mąki gryczanej
1 łyżeczka drożdży
1 łyżeczka cukru
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek koperku
sól i pieprz do smaku
woda mineralna gazowana
oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1 szklanki wody mineralnej i wlewamy do mąki. Dolewamy taką ilość wody, aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy poszatkowane zioła, sól i pieprz do smaku. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Smażymy na patelni wykładając po łyżce stołowej ciasta. Podlewamy od czasu do czasu oliwą z oliwek, aby placki ładnie się rumieniły. Smażymy je na niedużym gazie z jednej strony, tak aby mogły sobie spokojnie urosnąć. Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
Podajemy z tapenadą z greckich czarnych oliwek
Składniki:
tapenada:
1 szklanka czarnych oliwek, najlepiej greckich lub wędzonych z oliwy
1 szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Oliwki drylujemy jeśli są z pestkami i miksujemy z oliwą na jednolitą pastę
Leczo z dyni
Składniki:
3 szklanki pokrojonej w dużą kostkę dyni
2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
1 puszka pomidorów lub 4 dojrzałe pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 płaska łyżka kminu rzymskiego
3 grubo pokrojone ząbki czosnku
świeża ostra czerwona papryczka do smaku drobno poszatkowana
1 łyżka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
garść poszatkowanej natki piertuszki
Przygotowanie:
Do rozgrzanej oliwy wrzucamy kmin rzymski. Jak zacznie strzelać i stanie się lekko brązowy dodajemy czosnek, ostrą papryczkę i zioła prowansalskie. Po chwili dodajemy czerwoną paprykę, dynię, pomidory i koncentrat pomidorowy. Dusimy pod pokrywką, aż warzywa będą miękkie. Solimy i pieprzymy do smaku. Posypujemy natką pietruszki.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN