Babka ze śledzi
Składniki:
8 filetów śledziowych nie solonych
8 ziemniaków
2 jaja
100 ml kwaśnej śmietany
Natka koperku
Pieprz/sól
Przygotowanie:
Śledzie bardzo drobno pokrój. Ziemniaki upiecz w łupinach w piekarniku (w zależności od wielkości 40/60 min 210 stopni). Po ostudzeniu przetrzyj je przez praskę/sito. W misce wymieszaj śledzie z ziemniakami dodaj jaja, sól/pieprz a na końcu śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni i piecz około 20 minut. Podawaj ze świeżym koperkiem.
Kotlety śledziowe
Składniki:
4 filety śledziowe nie solone
1 cebula
1 łyżka masła
1 żółtko
1 jajo
Bułka tarta
Bułka namoczona w mleku
Przygotowanie:
Śledzie i bułkę drobno posiekaj. Wymieszaj je w misce z przysmażoną na maśle cebulką. Dodaj żółtko, pieprz/sól i ucieraj/mieszaj aż masa osiągnie jednolity kolor i będzie pulchna. Lep kotlety (wielkości sznycli), obtaczaj w jajku i bułce tartej, smaż na maśle, podawaj z ziemniakami.
Tatar ze śledzia
Składniki:
500 g filetów śledziowych
1 ogórek
2 ogórki kiszone
2 cebule
2 jabłka
60 g grzybków w zalewie octowej
Cebulka dymka
Sos:
Łyżka musztardy
Kubeczek kwaśnej śmietany
Sol/pieprz
Przygotowanie:
Śledzia pokrój w drobną kostkę. Warzywa i jabłka obierz i pokrój drobno. Grzybki odsącz z zalewy pokrój, cebulkę posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj sól/pieprz odrobinę musztardy i śmietany. Gotowy tatar podawaj z grzankami z chleba razowego lub ugotowanymi na twardo jajkami.
Pikantne ziemniaczki
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 papryczki Chili
Oliwa z oliwek
Łyżeczka słodkiej papryki
Tymianek
Rozmaryn
Bazylia
2 ząbki czosnku
200 ml suszonych pomidorów w zalewie
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj dokładnie, przekrój na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości ziemniaka). Przełóż do żaroodpornego naczynia polej odrobiną oliwy wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie dodaj do naczynia pokrojona drobno papryczkę, pokrojone w paseczki pomidory, dodaj sól/pieprz, paprykę, wymieszaj i wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut. Po upływie tego czasu wyciągnij je, upewnij się że na pewno są już gotowe i podawaj a z dużą ilością świeżych ziół.
Śledzie na słodko z migdałami
Składniki:
300 g filetów śledziowych
2 cebule
50 g rodzynek
50 płatków migdałowych
120 ml oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka cukru
Sól/pieprz
Przygotowanie:
Namoczone i wysuszone filety z śledzi pokrój ukośnie na kawałki. Rodzynki zalej gorącą woda i poczekaj aż napęcznieją. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na odrobinie oliwy, na patelnie dodaj też koncentrat, sok z cytryny, cukier rodzynki, płatki migdałowe, sól, pieprz. Duś wszystkie składniki przez kilka minut. Następnie ściągnij z ognia i ostudź. Filety śledziowe układaj w szklanym naczyniu warstwami: śledzie, pomidorowo-rodzynkowo masa, śledzie, zalej wszystko oliwa i przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje po około 3 dniach. Podawaj z płatkami migdałowymi
Ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem
Składniki:
500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
Świeży rozmaryn
6 ząbków czosnku
Oliwa z oliwek
Sól/pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki wrzuć do garnka z zimną wodą, poczekaj aż się zagotuje, odcedź. Przesyp je do naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojony czosnek, rozmaryn, sól, pieprz, polej oliwa i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 20 minut.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN