Posiłki wspierające pracę mózgu – przepisy Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Co zrobić, żeby poruszyć szare komórki już od pierwszego poniedziałku po wakacjach? Trzeba dobrze jeść. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania, które powodują, że mózg działa na wyższych obrotach. Sprawdź przepisy na kremowy sernik na orzechowym spodzie, krem z pieczonych pomidorów z pulpecikami oraz pieczone ziemniaki z halibutem i awokado.

W poniższych przepisach królują orzechy, które są świetne na pamięć, ale też zdrowe tłuszcze z awokado, borówki czy jeżyny - załoga gotowa do działania na korzyść mózgu i całego organizmu.

Kremowy sernik na orzechowym spodzie - przepis wspierający mózg

Spód:

  • 200 g orzechów włoskich
    • 50 g cukru
      • 80 g masła

        Sernik:

        • 500 g kremowego serka do kanapek
          • 500 g ricotty
            • 200 g cukru
              • 5 jajek
                • 3 żółtka
                  • 100 g śmietany kremówki

                    Sposób przygotowania:

                    1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ºC.
                      1. Orzechy włoskie zmiksuj na mąkę i wymieszaj z cukrem i masłem. Masą wyłóż tortownicę o średnicy około 23 cm i zapiec w piekarniku przez 10 minut.
                        1. W tym czasie mikserem utrzyj na puszystą masę oba sery. W trakcie dodaj cukier.
                          1. Gdy ser jest gładki i puszysty dodawaj jajka, ciągle ucierając. Na końcu dodaj śmietaną i wymieszaj.
                            1. Przelej masę serową na podpieczony spód.
                              1. Wstaw do piekarnika Zmniejsz temperaturę do 160ºC i piecz przez godzinę. Następnie zostaw do ostygnięcia w piekarniku. Po wyjęciu dobrze, jeśli sernik wystygnie jeszcze kilka godzin.
                                1. Udekoruj przed podaniem sezonowymi owocami.

                                  Krem z pieczonych pomidorów z pulpecikami - przepis dobry dla mózgu

                                  Składniki:

                                  • 2 kg pomidorów lima
                                    • 2 czerwone papryki
                                      • 1 cebula
                                        • 1 główka czosnku
                                          • oliwa z oliwek
                                            • pęczek bazylii
                                              • sól i pieprz

                                                Pulpety:

                                                • 1 duża cebula
                                                  • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                    • 200 g mielonej wołowiny
                                                      • 200 g mielonej łopatki wieprzowej
                                                        • 50 g tartego parmezanu
                                                          • 1 jajko
                                                            • pęczek natki pietruszki
                                                              • sól i pieprz

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                1. Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Pomidory umyj, przekrój na połowę i ułóż na blaszce do pieczenia. Paprykę i cebulę pokrój na mniejsze kawałki i ułóż obok pomidorów. Czosnek przekrój wzdłuż na połowę i dołóż do warzyw. Wstaw do piekarnika na 30 minut.
                                                                  1. W tym czasie podsmaż posiekaną cebulę na oliwie.
                                                                    1. Wymieszaj mięsa z parmezanem i jajkiem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
                                                                      1. Na koniec dodaj podsmażoną cebulkę i porządnie wymieszaj.
                                                                        1. Uformuj pulpety wielkości orzecha włoskiego, ułóż na blaszce, skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika zaraz po wyjęciu pomidorów.
                                                                          1. Upieczone pomidory i warzywa przełóż do garnka, dodaj połowę bazylii i gotuj jeszcze 10-15 minut.
                                                                            1. Wyjmij bazylię, a resztę dokładnie zmiksuj na gładki krem.
                                                                              1. Przypraw solą, pieprzem.
                                                                                1. Podawaj z pulpetami, oliwą i bazylią.

                                                                                  Pieczone ziemniaki z halibutem i awokado - przepis korzystny dla mózgu

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 4 duże ziemniaki do pieczenia
                                                                                    • sól i pieprz
                                                                                      • świeży tymianek, szałwia i rozmaryn
                                                                                        • oliwa z oliwek

                                                                                          Farsze:

                                                                                          • 1 dojrzałe awokado
                                                                                            • 1 szalotka
                                                                                              • 8 krewetek
                                                                                                • 2 ząbki czosnki
                                                                                                  • limonka
                                                                                                    • świeża kolendra
                                                                                                      • 200 g wędzonego halibuta
                                                                                                        • 1 pęczek szczypiorku
                                                                                                          • 1 dojrzała brzoskwinia
                                                                                                            • 1 papryczka chilli
                                                                                                              • sól i pieprz

                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                1. Ziemniaki umyj, wytrzyj i ułóż każdy na kawałku folii aluminiowej. Przypraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek i posyp tymiankiem i szałwią. Zawiń i upiecz w rozgrzanym piekarniku, aż będą miękkie.
                                                                                                                  1. W tym czasie podsmaż na oliwie z oliwek krewetki z czosnkiem i wymieszaj z posiekaną szalotką i pokrojonym w kostkę awokado. Dodaj listki kolendry, dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki.
                                                                                                                    1. Mięso z halibuta wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, pokrojoną w drobną kostkę brzoskwinią i posiekaną papryczką chilli. Dopraw solą i pieprzem.
                                                                                                                      1. Upieczone ziemniaki rozkroić na ćwiartki, do środka nałożyć farsze.
                                                                                                                        1. Podawać posypane ziołami.

                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                          Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                          Pozostałe wiadomości