Przepisy kulinarne

Posiłki wspierające pracę mózgu – przepisy Piotra Kucharskiego

Przepisy kulinarne

Źródło:
Piotr Kucharski
Piotr Kucharski

Co zrobić, żeby poruszyć szare komórki już od pierwszego poniedziałku po wakacjach? Trzeba dobrze jeść. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania, które powodują, że mózg działa na wyższych obrotach. Sprawdź przepisy na kremowy sernik na orzechowym spodzie, krem z pieczonych pomidorów z pulpecikami oraz pieczone ziemniaki z halibutem i awokado.

W poniższych przepisach królują orzechy, które są świetne na pamięć, ale też zdrowe tłuszcze z awokado, borówki czy jeżyny - załoga gotowa do działania na korzyść mózgu i całego organizmu.

Kremowy sernik na orzechowym spodzie - przepis wspierający mózg

Spód:

  • 200 g orzechów włoskich
  • 50 g cukru
  • 80 g masła

Sernik:

  • 500 g kremowego serka do kanapek
  • 500 g ricotty
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 3 żółtka
  • 100 g śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

  1. 1Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ºC.
  2. 2Orzechy włoskie zmiksuj na mąkę i wymieszaj z cukrem i masłem. Masą wyłóż tortownicę o średnicy około 23 cm i zapiec w piekarniku przez 10 minut.
  3. 3W tym czasie mikserem utrzyj na puszystą masę oba sery. W trakcie dodaj cukier.
  4. 4Gdy ser jest gładki i puszysty dodawaj jajka, ciągle ucierając. Na końcu dodaj śmietaną i wymieszaj.
  5. 5Przelej masę serową na podpieczony spód.
  6. 6Wstaw do piekarnika Zmniejsz temperaturę do 160ºC i piecz przez godzinę. Następnie zostaw do ostygnięcia w piekarniku. Po wyjęciu dobrze, jeśli sernik wystygnie jeszcze kilka godzin.
  7. 7Udekoruj przed podaniem sezonowymi owocami.

Krem z pieczonych pomidorów z pulpecikami - przepis dobry dla mózgu

Składniki:

  • 2 kg pomidorów lima
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pęczek bazylii
  • sól i pieprz

Pulpety:

  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 200 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. 1Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Pomidory umyj, przekrój na połowę i ułóż na blaszce do pieczenia. Paprykę i cebulę pokrój na mniejsze kawałki i ułóż obok pomidorów. Czosnek przekrój wzdłuż na połowę i dołóż do warzyw. Wstaw do piekarnika na 30 minut.
  2. 2W tym czasie podsmaż posiekaną cebulę na oliwie.
  3. 3Wymieszaj mięsa z parmezanem i jajkiem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
  4. 4Na koniec dodaj podsmażoną cebulkę i porządnie wymieszaj.
  5. 5Uformuj pulpety wielkości orzecha włoskiego, ułóż na blaszce, skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika zaraz po wyjęciu pomidorów.
  6. 6Upieczone pomidory i warzywa przełóż do garnka, dodaj połowę bazylii i gotuj jeszcze 10-15 minut.
  7. 7Wyjmij bazylię, a resztę dokładnie zmiksuj na gładki krem.
  8. 8Przypraw solą, pieprzem.
  9. 9Podawaj z pulpetami, oliwą i bazylią.

Pieczone ziemniaki z halibutem i awokado - przepis korzystny dla mózgu

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki do pieczenia
  • sól i pieprz
  • świeży tymianek, szałwia i rozmaryn
  • oliwa z oliwek

Farsze:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 szalotka
  • 8 krewetek
  • 2 ząbki czosnki
  • limonka
  • świeża kolendra
  • 200 g wędzonego halibuta
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 dojrzała brzoskwinia
  • 1 papryczka chilli
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. 1Ziemniaki umyj, wytrzyj i ułóż każdy na kawałku folii aluminiowej. Przypraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek i posyp tymiankiem i szałwią. Zawiń i upiecz w rozgrzanym piekarniku, aż będą miękkie.
  2. 2W tym czasie podsmaż na oliwie z oliwek krewetki z czosnkiem i wymieszaj z posiekaną szalotką i pokrojonym w kostkę awokado. Dodaj listki kolendry, dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  3. 3Mięso z halibuta wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, pokrojoną w drobną kostkę brzoskwinią i posiekaną papryczką chilli. Dopraw solą i pieprzem.
  4. 4Upieczone ziemniaki rozkroić na ćwiartki, do środka nałożyć farsze.
  5. 5Podawać posypane ziołami.

Zobacz także:

Źródło: Piotr Kucharski

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości