Garnek gulaszu z kapustą kiszoną i ziemniakami
Składniki:
1 kg karkówki
3 cebule
1 ząbek czosnku
500 g kiszonej kapusty
2 papryki czerwone
śmietana kwaśna
400 g ziemniaków
60 ml oleju
kminek, papryka w proszku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka bulionu
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na oleju obsmażamy mięso, wyjmujemy je i na tym samym tłuszczu szklimy cebulę oraz czosnek. Kapustę kroimy drobno i dodajemy do cebuli. Doprawiamy kminkiem, pieprzem czarnym, papryką mieloną oraz solą. Dodajemy podsmażone mięso, koncentrat i bulion. Przykrywamy i gotujemy około 1.5 godziny. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Do gulaszu dodajemy świeżą paprykę pokrojoną w kostkę i ugotowane ziemniaki. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.
Ziemniaczane pierogi z pieczarkami
Składniki:
1 kg ziemniaków gotowanych
140 g mąki
2 jaja
20 g masła
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki ubijamy i łączymy z żółtkami, mąką, masłem oraz solą. Zagniatamy ciasto.
400 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
30 g masła
natka pietruszki
bułka tarta
sól, pieprz czarny, tymianek
Przygotowanie:
Pieczarki siekamy , cebulę i czosnek podobnie. Przesmażamy na maśle najpierw cebulę z czosnkiem a następnie dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i dodajemy natkę pietruszki. Ciasto rozwałkowujemy, nakładamy łyżeczkę nadzienia na każdą porcję ciasta i zlepiamy. Pierożki smarujemy białkiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
Drożdżowe ślimaczki z kremem budyniowym i rodzynkami
Składniki:
500 g mąki
3 żółtka
1 jajo
100 g cukru
Cukier waniliowy, skórka z cytryny
30 g drożdży
100 g masła
ok. 250 ml mleka
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru, mąki i drożdże. Wszystko razem dokładnie łączymy i odstawiamy nasz rozczyn drożdżowy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puch. Do mąki lekko podgrzanej np. w piekarniku dodajemy rozczyn, utarte jajka z cukrem, rozpuszczone masło. Teraz przychodzi pora na wyrabianie ciasta. Życzę cierpliwości i oddania sprawie. Ważne bardzo, żeby ciasto było lśniące, puszyste i pyszne. Zmęczeni dajemy sobie teraz spokój i ciastu również. Sądzę, że 40 minut spokojnie wystarczy.
500 ml mleka
70 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
5 żółtek
100 g cukru
cukier waniliowy
rodzynki
Przygotowanie:
Żółtka łączymy z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz małą ilością mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Wrzącym mlekiem zalewamy żółtka i wstawiamy wszystko na kuchenkę do momentu aż masa zgęstnieje. Ciasto rozwałkowujemy cienko, smarujemy przestudzonym kremem i zwijamy jak roladę. Kroimy w plastry, smarujemy jajkiem i posypujemy rodzynkami.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN