Materiał promocyjny

Obiad podczas zimowych ferii

Swoje propozycje obiadu przedstawiał nam szef kuchni Novotel Airport Andrezj Polan.

Garnek gulaszu z kapustą kiszoną i ziemniakami

Składniki:

1 kg karkówki

3 cebule

1 ząbek czosnku

500 g kiszonej kapusty

2 papryki czerwone

śmietana kwaśna

400 g ziemniaków

60 ml oleju

kminek, papryka w proszku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 szklanka bulionu

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na oleju obsmażamy mięso, wyjmujemy je i na tym samym tłuszczu szklimy cebulę oraz czosnek. Kapustę kroimy drobno i dodajemy do cebuli. Doprawiamy kminkiem, pieprzem czarnym, papryką mieloną oraz solą. Dodajemy podsmażone mięso, koncentrat i bulion. Przykrywamy i gotujemy około 1.5 godziny. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Do gulaszu dodajemy świeżą paprykę pokrojoną w kostkę i ugotowane ziemniaki. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.

Ziemniaczane pierogi z pieczarkami

Składniki:

1 kg ziemniaków gotowanych

140 g mąki

2 jaja

20 g masła

sól

Przygotowanie:

Ziemniaki ubijamy i łączymy z żółtkami, mąką, masłem oraz solą. Zagniatamy ciasto.

400 g pieczarek

1 cebula

1 ząbek czosnku

30 g masła

natka pietruszki

bułka tarta

sól, pieprz czarny, tymianek

Przygotowanie:

Pieczarki siekamy , cebulę i czosnek podobnie. Przesmażamy na maśle najpierw cebulę z czosnkiem a następnie dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i dodajemy natkę pietruszki. Ciasto rozwałkowujemy, nakładamy łyżeczkę nadzienia na każdą porcję ciasta i zlepiamy. Pierożki smarujemy białkiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.

Drożdżowe ślimaczki z kremem budyniowym i rodzynkami

Składniki:

500 g mąki

3 żółtka

1 jajo

100 g cukru

Cukier waniliowy, skórka z cytryny

30 g drożdży

100 g masła

ok. 250 ml mleka

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru, mąki i drożdże. Wszystko razem dokładnie łączymy i odstawiamy nasz rozczyn drożdżowy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puch. Do mąki lekko podgrzanej np. w piekarniku dodajemy rozczyn, utarte jajka z cukrem, rozpuszczone masło. Teraz przychodzi pora na wyrabianie ciasta. Życzę cierpliwości i oddania sprawie. Ważne bardzo, żeby ciasto było lśniące, puszyste i pyszne. Zmęczeni dajemy sobie teraz spokój i ciastu również. Sądzę, że 40 minut spokojnie wystarczy.

500 ml mleka

70 g mąki pszennej

70 g mąki ziemniaczanej

5 żółtek

100 g cukru

cukier waniliowy

rodzynki

Przygotowanie:

Żółtka łączymy z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz małą ilością mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Wrzącym mlekiem zalewamy żółtka i wstawiamy wszystko na kuchenkę do momentu aż masa zgęstnieje. Ciasto rozwałkowujemy cienko, smarujemy przestudzonym kremem i zwijamy jak roladę. Kroimy w plastry, smarujemy jajkiem i posypujemy rodzynkami.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości