Kabaczki kuleczki
Składniki:
4 cukinie
8 jajek
50 dag bułki tartej
1 kilograma mąki
1 proszek do pieczenia
Pieprz mielony
4-5 białych cebulek
4 ząbki czosnku
100 dag greckiej fety
Parmezan
Sposób Przygotowania:
Cukinię należy zetrzeć na płatki. W dużym naczyniu połączyć ze sobą wszystkie składniki. Z tak przygotowanej masy uformować małe kuleczki i piec je na złoto w głębokim tłuszczu. Posypać parmezanem.
Wołowina stifado
Składniki:
2 kilogramy wołowiny (najlepiej karkówki)
1 litr oliwy z oliwek
Lisć laurowy
Ziele angielskie
2 kilogramy cebuli białej
1 kilogram szalotki
Wino czerwone, półsłodkie
Sól
Pieprze mielony
Laska cynamonu
Ocet winny (winogronowy)
Koncentrat pomidorowy
Sposób Przygotowania:
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i przyrumieniamy na niej mięso. Kiedy sos odparuje, wlewamy ocet, a kiedy wyparuje wino. Następnie dodajemy pozostałe składniki poza cebulkami. Cebulki podsmażamy na oddzielnej patelni na rumiano i dodajemy do mięsa. Dusimy do miękkości po czym mieszamy potrawę. Podajemy z ziemniakami po grecku i sałatką.
Ziemniaki po grecku
Składniki:
2 kilogramy ziemniaków
Czosnek
5-6 pomidorów
Kilogram cytryn
Sposób Przygotowania:
Ziemniaki kroimy na ćwiartki, układamy wraz z pomidorami i czosnkiem na blasze a następnie przykrywamy folią. Pieczemy w piekarniku. Kilka minut przed podaniem zdejmujemy folię, aby ziemniaki były chrupiące.
Baklava
Składniki:
Ciasto filo
Kilogram włoskich orzechów, łuskanych
Słoiczek miodu(musi być płynny)
2 paczki herbatników
1 kilogram masła
100 ml Metaxy
100 ml syropu piernikowego
2 pomarańcze
Cukier
Sposób Przygotowania:
Nadzienie: Orzechy włoskie drobno siekamy, wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy z cukrem. Syrop: Cukier, wodę, sok z cytryny, sok z pomarańczy, miód gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut do powstania gęstego syropu. Na blasze do pieczenia rozkładamy 3 arkusze ciasta i każdy z nich smarujemy roztopionym masłem. Na ciasto nakładamy nadzienie, rozprowadzając je równo. Następnie kolejną warstwę ciasta filo ( 2 arkusze) i znów kolejne nadzienie. Smarujemy roztopionym masłem. Ostatni arkusz na górze też musi być posmarowany. Nacinamy wierzch ciasta w romby. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy ciastka przez około 10-15 minut na złoty kolor.
Sałatka
Składniki:
Sałata lodowa
Cebula czerwona
3 czerwone papryki
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN