Materiał promocyjny

Nasza Wielka Grecka Tawerna

Joanna i Artemis oraz Ich Wielka Grecka Historia, to nieomal gotowy scenariusz romantycznego hitu kinowego. Poznali się na obczyźnie w Wielkiej Brytanii. Zakochali się w sobie od pierwszego wejrzenia. Wspólnie wyjechali do Grecji, a tam: własna tawerna, spacery nad brzegiem morza i nostalgia, która kazała Joannie wrócić do Polski. Tu rzeczywistość okazała się wroga, Polacy nie docenili greckiej kuchni Artemisa. Małżeństwo Joanny i Artemisa rozpadało się jak domek z kart. Wtedy pojawiła się Magda Gessler i zrobiła w ich greckiej kuchni prawdziwą rewolucję.. Część ich historii mogliście poznać dziś w Dzień Dobry TVN.

Kabaczki kuleczki

Składniki:

4 cukinie

8 jajek

50 dag bułki tartej

1 kilograma mąki

1 proszek do pieczenia

Pieprz mielony

4-5 białych cebulek

4 ząbki czosnku

100 dag greckiej fety

Parmezan

Sposób Przygotowania:

Cukinię należy zetrzeć na płatki. W dużym naczyniu połączyć ze sobą wszystkie składniki. Z tak przygotowanej masy uformować małe kuleczki i piec je na złoto w głębokim tłuszczu. Posypać parmezanem.

Wołowina stifado

Składniki:

2 kilogramy wołowiny (najlepiej karkówki)

1 litr oliwy z oliwek

Lisć laurowy

Ziele angielskie

2 kilogramy cebuli białej

1 kilogram szalotki

Wino czerwone, półsłodkie

Sól

Pieprze mielony

Laska cynamonu

Ocet winny (winogronowy)

Koncentrat pomidorowy

Sposób Przygotowania:

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i przyrumieniamy na niej mięso. Kiedy sos odparuje, wlewamy ocet, a kiedy wyparuje wino. Następnie dodajemy pozostałe składniki poza cebulkami. Cebulki podsmażamy na oddzielnej patelni na rumiano i dodajemy do mięsa. Dusimy do miękkości po czym mieszamy potrawę. Podajemy z ziemniakami po grecku i sałatką.

Ziemniaki po grecku

Składniki:

2 kilogramy ziemniaków

Czosnek

5-6 pomidorów

Kilogram cytryn

Sposób Przygotowania:

Ziemniaki kroimy na ćwiartki, układamy wraz z pomidorami i czosnkiem na blasze a następnie przykrywamy folią. Pieczemy w piekarniku. Kilka minut przed podaniem zdejmujemy folię, aby ziemniaki były chrupiące.

Baklava

Składniki:

Ciasto filo

Kilogram włoskich orzechów, łuskanych

Słoiczek miodu(musi być płynny)

2 paczki herbatników

1 kilogram masła

100 ml Metaxy

100 ml syropu piernikowego

2 pomarańcze

Cukier

Sposób Przygotowania:

Nadzienie: Orzechy włoskie drobno siekamy, wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy z cukrem. Syrop: Cukier, wodę, sok z cytryny, sok z pomarańczy, miód gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut do powstania gęstego syropu. Na blasze do pieczenia rozkładamy 3 arkusze ciasta i każdy z nich smarujemy roztopionym masłem. Na ciasto nakładamy nadzienie, rozprowadzając je równo. Następnie kolejną warstwę ciasta filo ( 2 arkusze) i znów kolejne nadzienie. Smarujemy roztopionym masłem. Ostatni arkusz na górze też musi być posmarowany. Nacinamy wierzch ciasta w romby. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy ciastka przez około 10-15 minut na złoty kolor.

Sałatka

Składniki:

Sałata lodowa

Cebula czerwona

3 czerwone papryki

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości