Mus czekoladowy z gruszką i szarlotka z orzechami

W naszej kuchni od rana, jak mówi Anna Kalczyńska, trzemy do oporu... jabłka na szarlotkę według przepisu Anny Starmach. Koniecznie wypróbujcie przepis na: szarlotkę "sypaną" z orzechami, mus czekoladowy z gruszką, ciasto czekoladowe z wiśniami i deser morelowo-śliwkowy. Jak smakuje mus czekoladowy na ubitej bazie śmietany, a jak ten na z ubitych białek?

Mus czekoladowy z gruszką

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady

6 jaj

60 g masła

60 g cukru pudru

4 gruszki

200ml wody

100g cukru

Laska wanilii

200ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:

Wodę zagotuj z cukrem, w syropie gotuj obrane gruszki przez 30 minut. Owoce ostudź i pokrój. Oddziel biała od żółtek. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy będzie już miękka, dodaj masło. Następnie dodaj do masy żółtka, zostaw do ostudzenia. Za pomocą miksera ubij białka. Do masy czekoladowej stopniowo dodawaj białka, mieszaj delikatnie aż uzyskasz jednolitą konsystencję. W miseczkach układaj naprzemiennie mus i owoce, dekoruj ubitą śmietaną.

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Składniki:

100g mielonych orzechów laskowych

100g mielonych migdałów

150g mąki pszennej

200g masła

200g cukru

200g czekolady do picia (w proszku)

6 jajek

Pół łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szklanka wiśni (najlepiej wymoczonych w alkoholu)

Przygotowanie:

Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, mielone orzechy. Mąkę wymieszaj z proszkiem i przyprawą do piernika, stopniowo dodawaj do masy. Białka ubij a sztywna pianę delikatnie mieszaj z masa dosypując stopniowo czekoladę, do masy wrzuć też odsączone wiśnie, przełóż do formy (średniej okrągłej) piecz około godziny w 180 stopniach. Podawaj z polewą czekoladową.

Deser morelowo-śliwkowy

Składniki:

200g mascarpone

200ml śmietanki kremówki

Laska wanilii

2 łyżki cukru pudru

200g konfitury morelowej

200g powideł śliwkowych

50g suszonych moreli

50g suszonych śliwek

50g płatków migdałowych

10 ciasteczek owsianych

Przygotowanie:

Śmietanę ubij z mascarpone, dodaj ziarenka wanilii i cukier puder. Powidła wymieszaj z pokrojonymi śliwkami, konfiturę z morelami. W szklankach układaj naprzemiennie: ciasteczka powidła krem i konfiturę, posyp migdałami.

Szarlotka "sypana" z orzechami

Składniki:

1 szklanka mąki

1 szklanka kaszy manny

1 szklanka cukru

100g masła

8 jabłek

50 g rodzynek

Garść orzechów laskowych

Garść orzechów pekan

Garść orzechów nerkowca

Cynamon

Laska wanilii

Przygotowanie:

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z posiekanymi orzechami, cynamonem i ziarenkami wanilii. Mąkę, kaszę i cukier wymieszaj. Na dno tortownicy wysyp warstwę „suchych składników”, pokryj ją warstwą jabłek, wysyp na nie „suche składniki”, czynność powtarzaj. Na samym wierzchu powinna znaleźć się warstwa z mąki, cukru i kaszy, zetrzyj na nią twarde masło. Ciasto piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości