Mus czekoladowy z gruszką
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
6 jaj
60 g masła
60 g cukru pudru
4 gruszki
200ml wody
100g cukru
Laska wanilii
200ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Wodę zagotuj z cukrem, w syropie gotuj obrane gruszki przez 30 minut. Owoce ostudź i pokrój. Oddziel biała od żółtek. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy będzie już miękka, dodaj masło. Następnie dodaj do masy żółtka, zostaw do ostudzenia. Za pomocą miksera ubij białka. Do masy czekoladowej stopniowo dodawaj białka, mieszaj delikatnie aż uzyskasz jednolitą konsystencję. W miseczkach układaj naprzemiennie mus i owoce, dekoruj ubitą śmietaną.
Ciasto czekoladowe z wiśniami
Składniki:
100g mielonych orzechów laskowych
100g mielonych migdałów
150g mąki pszennej
200g masła
200g cukru
200g czekolady do picia (w proszku)
6 jajek
Pół łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szklanka wiśni (najlepiej wymoczonych w alkoholu)
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, mielone orzechy. Mąkę wymieszaj z proszkiem i przyprawą do piernika, stopniowo dodawaj do masy. Białka ubij a sztywna pianę delikatnie mieszaj z masa dosypując stopniowo czekoladę, do masy wrzuć też odsączone wiśnie, przełóż do formy (średniej okrągłej) piecz około godziny w 180 stopniach. Podawaj z polewą czekoladową.
Deser morelowo-śliwkowy
Składniki:
200g mascarpone
200ml śmietanki kremówki
Laska wanilii
2 łyżki cukru pudru
200g konfitury morelowej
200g powideł śliwkowych
50g suszonych moreli
50g suszonych śliwek
50g płatków migdałowych
10 ciasteczek owsianych
Przygotowanie:
Śmietanę ubij z mascarpone, dodaj ziarenka wanilii i cukier puder. Powidła wymieszaj z pokrojonymi śliwkami, konfiturę z morelami. W szklankach układaj naprzemiennie: ciasteczka powidła krem i konfiturę, posyp migdałami.
Szarlotka "sypana" z orzechami
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
100g masła
8 jabłek
50 g rodzynek
Garść orzechów laskowych
Garść orzechów pekan
Garść orzechów nerkowca
Cynamon
Laska wanilii
Przygotowanie:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z posiekanymi orzechami, cynamonem i ziarenkami wanilii. Mąkę, kaszę i cukier wymieszaj. Na dno tortownicy wysyp warstwę „suchych składników”, pokryj ją warstwą jabłek, wysyp na nie „suche składniki”, czynność powtarzaj. Na samym wierzchu powinna znaleźć się warstwa z mąki, cukru i kaszy, zetrzyj na nią twarde masło. Ciasto piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN