Muffinki marchewkowe to zdrowa przekąska, która nie tylko ma niepowtarzalny smak, ale także pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie. Marchewka ma wiele właściwości korzystnie wpływających na organizm człowieka, m.in. wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia wzrok, obniża poziom cholesterolu i oczyszcza ciało z toksyn. Po obróbce termicznej wzrastają również właściwości antyoksydacyjne marchewki. Można więc śmiało uznać, że babeczki marchewkowe są jednocześnie i smaczne, i zdrowe. Muffinki marchewkowe w wersji fit będą jeszcze zdrowsze, ponieważ przy ich przygotowaniu całkowicie rezygnuje się z cukru.
Możesz przygotować muffinki marchewkowe dla dzieci . To świetny sposób na uzupełnienie diety niejadków warzywami, które zawierają wiele witamin. Jeśli Twoje dziecko lubi słodycze i wszelkie próby rozszerzenia menu o bardziej wartościowe posiłki kończą się niepowodzeniem, to właśnie przepis na babeczki z marchewką możesz wykorzystać w swojej kuchni. Zdrowe muffinki marchewkowe można uzupełnić dowolnymi składnikami, które najbardziej lubią dzieci.
Klasyczny przepis na muffinki marchewkowe
Poniższy przepis na muffinki marchewkowe można modyfikować w zależności od potrzeb i preferencji.
Składniki na 12 sztuk:
· 4 duże marchewki,
· 200 g mąki pszennej tortowej,
· 3 jajka,
· ¾ szklanki oleju roślinnego,
· szklanka cukru trzcinowego,
· opakowaniu cukru wanilinowego,
· płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
· ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
· ¼ łyżeczki soli,
· 2 łyżeczki cynamonu,
· 1 łyżeczka kakao,
· ½ łyżeczki imbiru.
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, przygotuj silikonowe lub papierowe foremki na muffinki. Marchewki dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym, kakao, solą oraz przyprawami. W oddzielnym naczyniu, przy użyciu miksera, utrzyj jajka z cukrem i dodaj do nich marchewkę. Połącz składniki z obu misek i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Przygotowane ciasto przełóż do foremek i włóż do piekarnika na około 20-30 minut.
Przepis na muffinki marchewkowe bez glutenu
Jeśli cierpisz na celiakię lub masz alergię na gluten, możesz zmodyfikować powyższy przepis i upiec muffinki marchewkowe bezglutenowe . Babeczki bez mąki są proste w przygotowaniu. Ze względu na to, że czas ich pieczenia znacznie się skraca, mogą je także przygotować osoby, które nie lubią zbyt długo przebywać w kuchni.
Mąkę pszenną z podstawowego przepisu można zastąpić mąką z amarantusa lub mąką ryżową . Dobrym pomysłem jest wykorzystanie płatków owsianych lub ugotowanej kaszy jaglanej, których ilość powinna odpowiadać 200 g mąki. Smak takich babeczek jest nieco inny, ale właściwości marchewki pozostają bez zmian. Warto zaznaczyć, że można polepszyć konsystencję i walory smakowe ciasta bez mąki przez dodanie, np. migdałów lub orzechów włoskich.
Jak przygotować muffinki marchewkowe bez jajek?
Jajka w przepisie można zastąpić innym produktem, który będzie zbliżony do ich konsystencji i właściwości. Najprostszym rozwiązaniem jest purée z bananów, które wystarczy dokładnie rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem . Osoby bardziej zaawansowane w wypiekach mogą przygotować mus z dyni lub awokado, którego 4 łyżki dodane do ciasta w zupełności zastąpią jajka. Można także cukier zamienić na ksylitol lub syrop klonowy. W konsekwencji jednoczesna rezygnacja z mąki, jajek i cukru sprawia, że są to prawdziwe, wegańskie fit muffinki marchewkowe.
Trzeba pamiętać również, że muffinki marchewkowe bez jajek wymagają krótszego czasu pieczenia i są gotowe już po około 10-15 minutach.
Muffinki marchewkowe – jakie dodatki wykorzystać?
Potrzebujesz urozmaicenia klasycznego przepisu na marchewkowe muffinki? Wykorzystaj jedną z poniższych propozycji.
· Jeśli chcesz, aby babeczki były nieco słodsze, możesz przygotować muffinki marchewkowe z kremem . Ciasto przygotuj według tradycyjnego przepisu, a po jego upieczeniu, przy pomocy strzykawki cukierniczej, wypełnij jego wnętrze dowolnym kremem lub budyniem. Możesz wykorzystać, np. nutellę lub masło orzechowe.
· Muffinki marchewkowe z jabłkiem pokrojonym w drobną kostkę będą idealną przekąską na jesienne wieczory i święta. Takie babeczki smakowo są bardzo podobne do jabłecznika, jednak przygotowuje się je znacznie szybciej.
· Klasyczny, prosty przepis na muffinki marchewkowe możesz udoskonalić, dekorując wypiek polewą z lukru. Lukier możesz przygotować samodzielnie w domu lub kupić gotowy w sklepie.
· Prostym sposobem na delikatną zmianę smaku jest przepis na muffinki marchewkowe z czekoladą . Drobno posiekaną tabliczkę czekolady należy dokładnie wymieszać z surowym ciastem i rozłożyć do foremek. Można również, jeszcze przed pieczeniem, włożyć do środka babeczek całe kostki czekolady.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN