Chirashi Zushi
Składniki:
3 filiżanki ryżu
3 łyżeczki stołowe Vinegretu ryżowego
7 łyżeczek stołowych cukru
3 łyżeczki stołowe soli
100 g płatów wędzonego łososia
60 g suszonych młodych śledzi
10 porwanych Liści shiso
Nasiona sezamu
Kawior łososia
10 paluszków krabowych
1 pokrojony płat wodorostów nori
2 jajka
1 porcja grillowanego węgorza
10 krewetek
Przygotowanie:
1. wymieszać cukier, sól i vinegret ryżowy w miseczce
2. Gorący ryż umieścić w misce, i dolać wymieszaną miksturę, wymieszać tak, żeby było zmiksowane równomiernie.
3. odłożyć na 30 minut
4. Rozbić jajka I wymieszać.
5. Wylać rozbite jajka na patelnie i smażyć bardzo cienkie naleśniki
6. ostygnięte naleśniki pokroić na cienkie paseczki
7. Pokroić paluszki krabowe, wędzonego węgorza i krewetki na kawałeczki “na jeden kęs”.
8. Udekorować ryż składnikami w kolejności jak powyżej
Norimaki
Składniki:
6 płatów alg nori
700 ml ryżu
120 ml ryżowego vinegrettu z cukrem
4 duże łyżki białego ziarna sezamowego
2/3 łyżeczki soli
makisu (maty do zwijania sushi)
Nadzienie:
Wędzony łosoś lub świeży tuńczyk
2 jajka
100 g poszatkowanego ogórka
100 g poszatkowanej marchewki
10 poszatkowanych paluszków krabowych
Przygotowanie:
1. Zmieszać ryżowy vinegret z cukrem I solą
2. zmieszać miksturę z ciepłym ryżem I zostawić do ostygnięcia
3. rozbić jajka razem I rozmieszać dodając szczyptę soli.
4. wylać jajka na patelnię I usmażyć cienkie naleśniki
5. pokroić naleśniki na plasterki wielkości 1 cm
6. na macie do sushi rozłożyć płaty nori I cienko rozsmarować ryż. Zostawić 3cm na końcu nori nie osmarowane ryżem
7. na ryżu ułożyć składniki do wyboru: tuńczyk, łosoś lub inna tłusta ryba, nie mieszać ryb. Najpierw układamy poszatkowane składniki, te większe na końcu. Trzeba uważać, by nie położyć za dużo.
8. Zwijamy matę bardzo ostrożnie, bardzo ściśle I jak najmocniej.
9. Zostawiamy rolką na 10 minut, po czym kroimy na plastry grubości 1,5 cm.
Sashimi
Składniki:
2 kawałki surowego tuńczyka
1 łodyga szalotki, posiekana
2 łyżeczki stołowe oliwy
Miska chłodnej wody
Sos:
5 łyżeczek sosu sojowego
5 łyżeczek miodu
5 łyżeczek sake
1 ząbek czosnku, posiekany
Sok z jednej cytryny
Sok z jednej pomarańczy
Szczypta suszonych alg konbu
Przygotowanie:
1.Wymieszać sos sojowy, sake, I miód na małej patelni. Wolno mieszać i podgrzewać. Wyłączyć zanim się zagotuje, dodać czosnek, sok z cytryny i z pomarańczy.
2. Przelać sos do pojemnika i włożyć sos do lodówki.
Tuna sashimi
1 Podgrzej patelnię na średnim ogniu
2 Wylej oliwę na patelnię.
3 Umyj tuńczyka I osusz ręcznikiem papierowym.
4 Połóż tuńczyka na patelni.
5 Delikatnie obsmaż z dwóch stron
6 Zanurz tuńczyka w chłodnej wodzie na maksymalnie 20 sekund
7 osusz tuńczyka ręcznikiem papierowym
8 Pokrój tuńczyka na porcje wielkości 1 cm.
9 Ułóż tuńczyka na talerzy i posyp posiekanym szczypiorkiem
10 Na wierzchu polej sosem
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN