Materiał promocyjny

"Milion żurawi" dla Japonii

Karol, który jest Japończykiem i organizatorem akcji, wraz ze znajomymi chcieli zrobić coś pożytecznego, a zarazem wyjątkowego, chcieli wspomóc swoich rodaków w tej tragedii, dlatego też poprosili wszystkich swoich przyjaciół o pomoc w zorganizowaniu koncertu na rzecz niesienia pomocy Japonii.

Chirashi Zushi

Składniki:

3 filiżanki ryżu

3 łyżeczki stołowe Vinegretu ryżowego

7 łyżeczek stołowych cukru

3 łyżeczki stołowe soli

100 g płatów wędzonego łososia

60 g suszonych młodych śledzi

10 porwanych Liści shiso

Nasiona sezamu

Kawior łososia

10 paluszków krabowych

1 pokrojony płat wodorostów nori

2 jajka

1 porcja grillowanego węgorza

10 krewetek

Przygotowanie:

1. wymieszać cukier, sól i vinegret ryżowy w miseczce

2. Gorący ryż umieścić w misce, i dolać wymieszaną miksturę, wymieszać tak, żeby było zmiksowane równomiernie.

3. odłożyć na 30 minut

4. Rozbić jajka I wymieszać.

5. Wylać rozbite jajka na patelnie i smażyć bardzo cienkie naleśniki

6. ostygnięte naleśniki pokroić na cienkie paseczki

7. Pokroić paluszki krabowe, wędzonego węgorza i krewetki na kawałeczki “na jeden kęs”.

8. Udekorować ryż składnikami w kolejności jak powyżej

Norimaki

Składniki:

6 płatów alg nori

700 ml ryżu

120 ml ryżowego vinegrettu z cukrem

4 duże łyżki białego ziarna sezamowego

2/3 łyżeczki soli

makisu (maty do zwijania sushi)

Nadzienie:

Wędzony łosoś lub świeży tuńczyk

2 jajka

100 g poszatkowanego ogórka

100 g poszatkowanej marchewki

10 poszatkowanych paluszków krabowych

Przygotowanie:

1. Zmieszać ryżowy vinegret z cukrem I solą

2. zmieszać miksturę z ciepłym ryżem I zostawić do ostygnięcia

3. rozbić jajka razem I rozmieszać dodając szczyptę soli.

4. wylać jajka na patelnię I usmażyć cienkie naleśniki

5. pokroić naleśniki na plasterki wielkości 1 cm

6. na macie do sushi rozłożyć płaty nori I cienko rozsmarować ryż. Zostawić 3cm na końcu nori nie osmarowane ryżem

7. na ryżu ułożyć składniki do wyboru: tuńczyk, łosoś lub inna tłusta ryba, nie mieszać ryb. Najpierw układamy poszatkowane składniki, te większe na końcu. Trzeba uważać, by nie położyć za dużo.

8. Zwijamy matę bardzo ostrożnie, bardzo ściśle I jak najmocniej.

9. Zostawiamy rolką na 10 minut, po czym kroimy na plastry grubości 1,5 cm.

Sashimi

Składniki:

2 kawałki surowego tuńczyka

1 łodyga szalotki, posiekana

2 łyżeczki stołowe oliwy

Miska chłodnej wody

Sos:

5 łyżeczek sosu sojowego

5 łyżeczek miodu

5 łyżeczek sake

1 ząbek czosnku, posiekany

Sok z jednej cytryny

Sok z jednej pomarańczy

Szczypta suszonych alg konbu

Przygotowanie:

1.Wymieszać sos sojowy, sake, I miód na małej patelni. Wolno mieszać i podgrzewać. Wyłączyć zanim się zagotuje, dodać czosnek, sok z cytryny i z pomarańczy.

2. Przelać sos do pojemnika i włożyć sos do lodówki.

Tuna sashimi

1 Podgrzej patelnię na średnim ogniu

2 Wylej oliwę na patelnię.

3 Umyj tuńczyka I osusz ręcznikiem papierowym.

4 Połóż tuńczyka na patelni.

5 Delikatnie obsmaż z dwóch stron

6 Zanurz tuńczyka w chłodnej wodzie na maksymalnie 20 sekund

7 osusz tuńczyka ręcznikiem papierowym

8 Pokrój tuńczyka na porcje wielkości 1 cm.

9 Ułóż tuńczyka na talerzy i posyp posiekanym szczypiorkiem

10 Na wierzchu polej sosem

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości