Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Zupa z kukurydzy
Składniki:
2 ziemniaki
1cebula
włoszczyzna (marchew, por, seler)
2 puszki kukurydzy
duża puszka mleka kokosowego
kurkuma
papryka słodka w proszku
imbir mielony w proszku
pierś z kurczaka
przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ugotuj wywar rosołowy z włoszczyzny, cebuli, ziemniaków i kukurydzy. Ostudź i przenieś zawartość do blendera, zmiksuj, dodaj mleko kokosowe i przyprawy. Następnie rozgrzej na patelni olej iusmaż na złocisty kolor pokrojonego w cieniutkie paseczki kurczaka. Można serwować osobno lub razem.
Sałatka z penne
Składniki:
świeży brokuł
paczka makaronu penne
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
migdały w płatkach
majonez
sos czosnkowy
sól
pieprz
cukier
Przygotowanie:
Do osolonej, gotującej się wody wrzuć różyczki brokułu. Następnie zagotuj makaron, upraż migdały, dodaj tuńczyka. Wszystko wymieszaj i dodaj sos czosnkowy.
Lemoniada z pietruszki
Składniki:
4 słodkie jabłka
1 cytryna
3 pęczki pietruszki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w sokowirówce i mamy gotową lemoniadę.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN