Kuskus z warzywami to danie na smaczny i zdrowy obiad. Dowiedz się, jak go przyrządzać

Kasza kuskus
Fot. nataliaspb / Getty Images
Kasza kuskus z warzywami to doskonała propozycja, którą można przygotować na każdy posiłek. Świetnie pasuje na obiad, lunch lub śniadanie i kolację. Dodatkowo jest to danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Te wszystkie czynniki sprawiają, że trudno mu się oprzeć i warto spróbować je przyrządzić.

Kuskus z warzywami jest daniem, które można przygotować na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszej wyobraźni oraz zawartości lodówki. Tak naprawdę do kuskusu pasują rozmaite warzywa. Dzięki temu to danie za każdym razem może smakować inaczej i nigdy się nie znudzi.

Czym właściwie jest kuskus?

Kuskus przywędrował do Polski z Afryki i jest rodzajem tzw. kaszy pszennej. Jego dom to Maroko, Tunezja i Algieria, tam najczęściej serwowany jest z baraniną i jagnięciną, z sosem i warzywami. Kuskus to produkt łączący właściwości kaszy oraz makaronu . Z czego wynika to podobieństwo? Z głównego składnika obu produktów, czyli pszenicy twardej, tj. durum czy semoliny. Różnica jest w wielkości i kształcie produktu, który z tej pszenicy powstał. Makaron jest większy i ma różne kształty, a kuskus to drobne, owalne ziarenka. Kuskus z reguły robi się z pszenicy twardej i oczyszczonej, ale na rynku dostępna jest wersja kuskusu razowa, bogatsza w składniki mineralne, dzięki temu zdrowsza niż standardowy kuskus . Co więcej, w sklepach pojawiły się odmiany tej kaszy w wersji bezglutenowej, czyli kukurydzianej.

Kasza kuskus ma tyle kalorii, co inne kasze, makaron lub ryż. Jest atrakcyjna dla wegetarian i wegan, ponieważ stanowi dobre źródło białka. Dodatkowo kuskus jest lekkostrawny, dzięki temu mogą go spożywać osoby z problemami trawiennymi. Zawiera m.in. magnez, fosfor i żelazo, ale raczej w małych dawkach.

Zobacz film: Sałatka tabbouleh z kuskusu ze świeżymi warzywami. Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak ugotować kuskus?

Kuskus to kasza idealna dla osób zapracowanych, które mają mało czasu na gotowanie. Dlaczego? Bo tak naprawdę gotowania nie wymaga. Kuskus można przyrządzić dwojako: ugotować na parze albo po prostu zalać wrzącą wodą. Gotowanie na parze wymaga użycia naczynia, w którym umieszczamy suchą kaszę i kładziemy nad gotującym się posiłkiem. Para z obiadu, np. ziemniaków, sprawi, iż kuskus napęcznieje i będzie gotowy do spożycia. Kolejny sposób jest prostszy, ponieważ do jego zrealizowania potrzebne są tylko miska i talerz. Kuskus umieszczamy w misce, zalewamy wrzącą wodą w proporcji 1:1, potem przykrywamy talerzem i po kilku minutach kuskus jest już gotowy do spożycia. Kuskus ma bardzo delikatny smak, dlatego warto dodać do kaszy zioła, kurkumę bądź curry, tak by wziąć jego smak.

Pomysły na kuskus z warzywami

Sałatka kuskus z warzywami? Idealny pomysł na lunch, gdyż kuskus bardzo dobrze smakuje na zimno. Sałatkę kuskus można przygotować z wszystkimi warzywami. Ograniczają nas wyłącznie dostępne składniki i to na, co mamy ochotę.

Pomysły na sałatkę z kuskusem i warzywami:

· sałatka z selerem naciowym, oscypkiem, kukurydzą i oliwkami - zdrowe i pożywne danie, niebanalne ze względu na oscypek i seler naciowy;

· sałatka z grillowaną cukinią, serem feta i dodatkiem soku z cytryny - danie orzeźwiające, lekkie i charakterystyczne w smaku;

· sałatka z jajkiem i papryką, do tego sos majonezowo-ketchupowy - sycące danie ze względu na obecność jajka, ważny jest w nim sos, który dopełni smak;

· sałatka z wędzoną makrelą, warzywami i ziarnami słonecznika - bardzo zdrowe danie, w którym ryba gra pierwsze skrzypce, nadaje ton smakowy i dostarcza cennych kwasów omega-3;

· sałatka z ananasem i porem - kuskus w sąsiedztwie słodkiego ananasa i charakterystycznego pora? Połączenie dla lubiących bawić się smakami;

· sałatka kuskus z warzywami po marokańsku - kuskus po marokańsku to kolorowe danie, w którym królują upieczone warzywa, tj. papryka, bakłażan, cukinia. Ważne są również pikantne przyprawy: pieprz cayenne, chili. Do tego garść rodzynek lub żurawiny, by przełamać pikantny smak.

Kuskus z warzywami i kurczakiem

Kuskus z warzywami na ciepło to również doskonała propozycja podania tego pysznego dania. Będzie bardzo dobrze smakował z kurczakiem. Kurczak to uniwersalne mięso, które pasuje do wszystkich warzyw. Dodatkowo sprawi, że każde danie będzie bardziej sycące. Pomysłów na kuskus z kurczakiem i warzywami jest mnóstwo. Ciekawym wydaje się np. kuskus z kurczakiem w sosie curry , co nadaje całemu daniu egzotycznego smaku. Inny interesującym wydaniem jest kuskus z kurczakiem i suszonymi pomidorami. Do tego dania można dodać ser feta i prażone pestki słonecznika. Kolejna ciekawa propozycja to kuskus z kurczakiem i warzywami greckimi. Charakteryzuje się aromatem i smakiem greckiego sosu z ogórka i czosnku.

Kuskus to kasza, która ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją spożywać na ciepło, zimno, w postaci sałatek i z różnymi warzywami czy mięsem. To jakie kompozycje dań z kuskusem przygotujemy, zależy tylko od naszych preferencji smakowych i wyobraźni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana