Kurczak z ananasem i pomarańczami
Składniki:
800 g piersi z kurczaka
2 szalotki
Ananas
2 pomarańcze
200 ml soku pomarańczowego
Świeża mięta
Sól
Pieprz
Oliwa z pestek winogrona
Pół łyżeczki ostrej papryki
Łyżeczka tymianku
Łyżeczka cukru trzcinowego
3 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Ananasa i pomarańcze obierz i pokrój w kostkę. Kurczaka pokrój na małe kawałki, posyp solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć na nią kruczka i smaż około 6 minut. Następnie wrzuć na patelnie owoce i smaż około 4 minut. Po tym czasie owoce ściągnij z ognia. Sos: Na patelni skarmelizuj cukier, następnie dodaj ocet balsamiczny, a po paru minutach wlej sok pomarańczowy, gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Kurczaka podawaj z sosem i listkami świeżej mięty.
Pierożki z jabłkami w sosie truskawkowym
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
1 jajo
200 g masła
100 g drobnego cukru
Farsz:
8 jabłek
100 g cukru
Cynamon
Sos:
600 g świeżych truskawek
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż je na min 30 minut do lodówki. Jabłka obierz i pokrój drobno, następnie wrzuć do garnka o grubym dnie, dodaj cukier i łyżeczkę cynamonu, duś na małym ogniu około 20 minut, aż owoce zmiękną. Aby przygotować sos umyj truskawki, obierz, zmiksuj a następnie podgrzej.
Ciasto rozwałkuj, wycinaj kwadraty lub okręgi. Na środek każdego z nich połóż łyżkę farszu, brzegi posmaruj rozbełtanym jajem, zlep je dokładnie. Pierogi przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pierogi posmaruj rozbełtanym jajem, piecz około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z sosem truskawkowym.
Owocowe sakiewki z naleśników
Składniki:
Ciasto:
350 g mąki
500 ml mleka
2 jaja
2 łyżki cukru
50 g rozpuszczonego masła
Farsz:
2 pomarańcze
300 g świeżych truskawek
2 kiwi
200 g winogron
2 banany
200 g bitej śmietany
200 g serka mascarpone
50 g cukru
Cukier waniliowy z wanilią
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe. Smaż naleśniki na patelni teflonowej, nie powinny być za grube. Owoce umyj, obierz i drobno pokrój. Serek wymieszaj ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Każdy naleśnik ułóż np. w filiżance. W uzyskane wgłębienie włóż łyżkę masy serowej a następnie łyżkę owoców. Brzegi naleśników spinaj np. wykałaczkami.
Sałatka z truskawkami i serem pleśniowym
Składniki:
70 g sera gorgonzola
150 g truskawek
2 pomarańcze
60 g suszonych pomidorów
200 g rukoli
Garść orzechów włoskich
2 łyżki octu balsamicznego
Sok z 1 pomarańczy
50 ml oliwy
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Owoce obierz i drobno pokrój. W dużej misce umieść rukolę, posyp ją owocami, dodaj pokrojone w paseczki pomidory i pokrojony w kostkę ser. Całość posyp orzechami. Z soku z oliwy oraz octu przygotuj sos i polej nim sałatkę.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN