Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News
"Tarta pomidorowa z anchois, czarnymi oliwkami i parmezanem"
Na średniej wielkości tartę potrzebujesz:
spód:
- 150g miękkiego masła
- 250g mąki pełnoziarnistej
- 2x jajka
- 1x płaską łyżkę soli
- 1x łyżkę ziół prowansalskich
- 10x suszonych pomidorów, drobno pokrojonych
nadzienie:
- 4x średnie pomidory, pokrojone w kostkę
- 1/2x kartonika przecieru pomidorowego
- 1x małą cebulę, pokrojoną w kostkę
- 1x puszeczkę anchois w oliwie, odsączonych
- 2x łyżki octu balsamicznego
- 15x dobrych, czarnych oliwek bez pestek
- dużą garść świeżo tartego parmezanu + trochę do posypania ( ~100g )
- 1x łyżkę oliwy z oliwek
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz
W dużej misce ucierasz masło z solą na jednolitą masę. Dodajesz jajka, zioła prowansalskie i posiekane suszone pomidory. Wszystko dokładnie ucierasz i dodajesz przesianą mąkę. Wyrabiasz krótko, bo inaczej po upieczeniu ciasto będzie gumowate, a nie pysznie kruche!
Kiedy konsystencją przypominać będzie bułkę tartą, formujesz z niego kulę, zawijasz szczelnie w folię i chowasz do lodówki na co najmniej godzinę lub do zamrażalnika. Kiedy ciasto będzie już schłodzone, wyjmujesz je i wykładasz nim formę do tart z wyjmowanym dnem. Jeżeli takiej nie masz, to koniecznie w nią zainwestuj, bo jest genialna! I tutaj jest kilka sposobów:
Jedni rozwałkowują ciasto i cienkim arkuszem ciasta wykładają formę, ja natomiast kroję ciasto na mniejsze plasterki i wyklejam nimi formę, jak plasteliną. Fajna jest przy okazja zabawa! ;) Tak przygotowany spód wkładasz do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczesz przez 15 minut, aż będzie apetycznie zarumienione i kruche.
Kiedy ciasto siedzi w piecu robisz nadzienie. Na patelni rozgrzewasz odrobinę oliwy z oliwek i wrzucasz na nią odsączone fileciki anchois. Dodadzą one całości wspaniały słonawy smak. Chwilkę smażysz i kiedy zupełnie się rozpadną dodajesz cebulę. Wszystko podsmażasz i dodajesz pokrojone pomidory, przecier, doprawiasz solą i pieprzem i dolewasz ocet balsamiczny. Mieszasz, lekko zmniejszasz płomień i dusisz przez 15/20 minut, aż całość znacznie zgęstnieje i nabierze charakteru. Po tym czasie zestawiasz patelnię z ognia i wsypujesz do niej większość startego parmezanu. Wszystko mieszasz i przekładasz na podpieczony spód tarty. Z wierzchu posypujesz jeszcze parmezanem i ostrożnie wsuwasz z powrotem do piekarnika. Jeszcze na jakieś 15 minut, tylko pod górną grzałkę. Tak, aby ser cudownie się rozpuścił i utworzył na wierzchu pysznie chrupiącą skórkę.
Po tym czasie wyjmujesz tartę z piecyka i odstawiasz do wystygnięcia. Kiedy będzie już schłodzona kroisz na trójkąty i podajesz z garstką rukoli, posypane z wierzchu jeszcze odrobinką parmezanu. Po prostu PYSZNE! :)
"Gęsta i pyszna zupa-krem ze świeżych pomidorów z jogurtem naturalnym i nachos"
Na 4x porcje potrzebujesz:
zupa:
- 2kg dobrych, dojrzałych pomidorów, pokrojonych na ćwiartki
- 3x duże cebule, pokrojone w grubą kostkę
- 1x główkę czosnku, pokrojoną w grube plasterki
- 6x łyżek oliwy z oliwek
- 1x łyżkę masła
- 3x łyżki dobrego octu balsamicznego
- 1x kartonik przecieru pomidorowego ( opcjonalnie )
- 1x włoszczyznę
- 1x skrzydełko z indyka ( opcjonalnie )
- 2x listki laurowe
- 1x łyżeczkę ziaren pieprzu
- 5x ziarenek ziela angielskiego
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz
dodatki:
- 4x łyżki gęstego, greckiego jogurtu naturalnego
- solone chipsy nachos
W garnku z 1l wody, ziarnami pieprzu, ziela angielskiego, listkiem laurowym i łyżką soli gotujesz skrzydełko z indyka. Po ok. 15min od zagotowania i powolnego gotowania dodajesz do środka obraną włoszczyznę. Wszystko gotujesz na wolnym ogniu przez ok. 45min. Możesz również przygotować rosół bez dodatku mięsa.
W dużym garnku rozpuszczasz masło i rozgrzewasz oliwę. Kiedy będą ciepłe wrzucasz cebulę i chwilkę podsmażasz. Po chwili dodajesz pomidory i ocet balsamiczny. Doprawiasz sola i pieprzem i powoli dusisz, aż pomidory puszczą wodę i rozpadną się na smakowitą pulpę. Pod koniec duszenia wrzucasz czosnek. Po tym czasie ostrożnie miksujesz całość i przelewasz przez sitko, przecierając jednocześnie - tak, aby wydobyć z nich cały smak i aromat! Zrób to nad kolejnym sporym garnkiem. Kiedy zmiksujesz i przetrzesz całą pomidorową bazę smakową, rozrzedź ją trochę przygotowanym wcześniej rosołkiem. Pamiętaj jednak, że zupa powinna być gęsta. W razie potrzeby dodaj odrobinę przecieru, ale myślę, że nie powinno być to potrzebne, gdyż słodycz i pomidorowy smak uzyskany ze świeżych pomidorów jest genialny! Doprowadź do wrzenia i wyłącz palnik.
Podawaj w miseczkach, z łyżką gęstego jogurtu i kilkoma nachosami na wierzchu. PYCHA!
"Trochę inna sałatka pomidorowa z marynowanymi paprykami, chrupiącym chorizo i bazyliowym balsamico"
Na 2x porcje potrzebujesz:
sałatka:
- 4x średnie pomidory, pokrojone w dość grube plastry
- 1x czerwoną cebulę, pokrojoną w cienkie półasterki
- 2x marynowane papryki, pokrojone w paski
- 3x dobre kiełbaski chorizo, pokrojone na dość spore kawałki
- 1x łyżkę oliwy z oliwek
dressing:
- 4x łyżki oliwy z oliwek
- 3x łyżki dobrego octu balsamicznego
- garść świeżych listków bazylii
- 1x ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz
Pomidory kroisz na plasterki i układasz na dużym talerzu. Na nich układasz pokrojoną cebulę i papryki. Na patelni rozgrzewasz oliwę i kiedy będzie gorąca, wrzucasz na nią pokrojone chorizo. Podsmażasz całość, aż kiełbaski staną się apetycznie chrupiące i rumiane oraz wytopi się z nich aromatyczny, paprykowy tłuszcz. Całość wysypujesz teraz na pokrojone wcześniej pomidory, a zgromadzoną, aromatyzowaną oliwę z patelni przelewasz do małego słoiczka. Dodajesz do niej pozostałą oliwę, ocet balsamiczny, przeciśnięty czosnek, bazylię, sól i pieprz. Zakręcasz i potrząsasz, jak shakerem. Tak przygotowanym dressingiem polewasz teraz całą sałatkę i już możesz delektować się jej pysznym smakiem. Chrupiące i słonawe chorizo, słodkie pomidory, kwaskowa papryka i aromatyczny dressing to po prostu coś przepysznego! :)
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN