Tatar rzeźnika
Składniki:
polędwica wołowa - świeca lub zrazowa dolna
kiszone ogórki
1 cebula
kapary
sardele
1 żółtko
anchois
zioła
Przygotowanie:
Mięso na tatar z polędwicy skrobać (nie mielić!). Powstanie jednolita masa i dodatki będą nadawały mięsu charakter. Dodać kiszone ogórki, drobniutko posiekaną cebulę, kapary i kilka sardeli. Na samym końcu dodać żółtko. Wymieszać.
Policzki wołowe pieczone w maśle z szafranem
Składniki:
2 kg policzków wołowych
2 kg masła
1 młody seler z nacią
2 młode cebule
1 g szafranu
3 szczypty soli
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Policzki zrumienić na maśle z obu stron. Smażyć w wysokiej temperaturze, aby zamknąć pory mięsa. Wszytko, prócz warzyw, włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 140 st. C, co najmniej 4 godz. Mięso jest gotowe, kiedy włókna idealnie odchodzą. Dwadzieścia min. przed końcem pieczenia dodać pokrojone warzywa. Do policzków świetnie pasuje purée z ziemniaków, pasternaku lub jabłek. Podawać z masłem na wierzchu.
Sticky Toffee Pudding
Składniki:
Pudding:
250 g daktyli
375 ml wody
325 g mąki tortowej
80 g masła
125 g ciemnego cukru muscovado
125 g jasnego cukru muscovado
2 jajka
6 g sody
6 g proszku do pieczenia
szczypta soli
Sos toffi:
250 ml śmietany kremówki 36%
250 g masła
125 g ciemnego cukru muscovado
125 g jasnego cukru muscovado
szczypta soli
1 l śmietany kremówki 36%
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Daktyle drobno pokroić, wsypać do miski, posypać sodą i zalać wrzątkiem. Ostudzić. Utrzeć masło z cukrem, dodać pojedynczo jajka. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Połączyć z masą cukrową i dodać namoczone daktyle razem z wodą. Ciasto dokładnie wymieszać i wlać do foremek.
Foremki ustawić na blasze i przykryć je folią aluminiową. Piec 25–30 min. w 180 st. C.
Wszystkie składniki sosu toffi włożyć do garnka i podgrzewać. Nie mieszać, tylko delikatnie potrząsać garnkiem ok. 5–10 min., aż sos zgęstnieje i nabierze jednolitego karmelowego koloru.
Śmietanę gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż zmniejszy objętość o połowę. Wystudzić w lodówce. Krem powinien mieć konsystencję serka mascarpone z odrobiną karmelu.
Nalać trochę sosu toffi na talerz. Położyć na nim babeczkę i całą dokładnie posmarować kolejną porcją sosu, żeby błyszczała z każdej strony. Na wierzchu położyć kulkę schłodzonej zredukowanej śmietany.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN