Kuchnia prawdziwych facetów

Tatar rzeźnika, policzki wołowe pieczone w maśle z szafranem i Sticky Toffee Pudding to dania prawdziwych mężczyzn. Przygotowali je w kuchni Dzień Dobry TVN: Paweł Suwała, Aleksander Baron i Grzegorz Kwapniewski. Smacznego!

Tatar rzeźnika

Składniki:

polędwica wołowa - świeca lub zrazowa dolna

kiszone ogórki

1 cebula

kapary

sardele

1 żółtko

anchois

zioła

Przygotowanie:

Mięso na tatar z polędwicy skrobać (nie mielić!). Powstanie jednolita masa i dodatki będą nadawały mięsu charakter. Dodać kiszone ogórki, drobniutko posiekaną cebulę, kapary i kilka sardeli. Na samym końcu dodać żółtko. Wymieszać.

Policzki wołowe pieczone w maśle z szafranem

Składniki:

2 kg policzków wołowych

2 kg masła

1 młody seler z nacią

2 młode cebule

1 g szafranu

3 szczypty soli

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Policzki zrumienić na maśle z obu stron. Smażyć w wysokiej temperaturze, aby zamknąć pory mięsa. Wszytko, prócz warzyw, włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 140 st. C, co najmniej 4 godz. Mięso jest gotowe, kiedy włókna idealnie odchodzą. Dwadzieścia min. przed końcem pieczenia dodać pokrojone warzywa. Do policzków świetnie pasuje purée z ziemniaków, pasternaku lub jabłek. Podawać z masłem na wierzchu.

Sticky Toffee Pudding

Składniki:

Pudding:

250 g daktyli

375 ml wody

325 g mąki tortowej

80 g masła

125 g ciemnego cukru muscovado

125 g jasnego cukru muscovado

2 jajka

6 g sody

6 g proszku do pieczenia

szczypta soli

Sos toffi:

250 ml śmietany kremówki 36%

250 g masła

125 g ciemnego cukru muscovado

125 g jasnego cukru muscovado

szczypta soli

1 l śmietany kremówki 36%

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Daktyle drobno pokroić, wsypać do miski, posypać sodą i zalać wrzątkiem. Ostudzić. Utrzeć masło z cukrem, dodać pojedynczo jajka. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Połączyć z masą cukrową i dodać namoczone daktyle razem z wodą. Ciasto dokładnie wymieszać i wlać do foremek.

Foremki ustawić na blasze i przykryć je folią aluminiową. Piec 25–30 min. w 180 st. C.

Wszystkie składniki sosu toffi włożyć do garnka i podgrzewać. Nie mieszać, tylko delikatnie potrząsać garnkiem ok. 5–10 min., aż sos zgęstnieje i nabierze jednolitego karmelowego koloru.

Śmietanę gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż zmniejszy objętość o połowę. Wystudzić w lodówce. Krem powinien mieć konsystencję serka mascarpone z odrobiną karmelu.

Nalać trochę sosu toffi na talerz. Położyć na nim babeczkę i całą dokładnie posmarować kolejną porcją sosu, żeby błyszczała z każdej strony. Na wierzchu położyć kulkę schłodzonej zredukowanej śmietany.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości