Marynowany i pieczony łosoś norweski na jabłkach z rozmarynem
Składniki dla 4 osób:
700 g polędwicy z łososia norweskiego marynowanej w ziołach Limito
Sól morska, grubo mielony czarny pieprz, sól
6 słodkich jabłek
4 łyżki masła
2 łyżki miodu
2 gałązki świeżego rozmarynu
liście świeżej mięty do dekoracji
1 cytryna
4 rajskie jabłka
Sposób przygotowania:
Polędwicę z łososia norweskiego marynowaną w ziołach Limito rozmrozić, pokroić na 4 kawałki, ułożyć w naczyniu do pieczenia i piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C (można również upiec łososia bez rozmrażania – 30 minut, temp. 180°C), a następnie lekko posolić. Jabłka obrać i pokroić na 8 części. W dużym rondlu rozgrzać masło, dodać jabłka i rozmaryn, dusić na małym ogniu przez 10 minut, oprószyć grubo mielonym pieprzem, a następnie wyjąć gałązki rozmarynu. Tak przygotowaną polędwicę z łososia norweskiego podawać z jabłkami, dekorując danie listkami świeżej mięty, ćwiartkami cytryny i rajskimi jabłkami.
Sataye z łososia norweskiego
Składniki dla 4 osób:
500 g porcji z łososia norweskiego Limito
2 łyżki oliwy z orzechów laskowych
2 łyżki cukru trzcinowego
1 mały pęczek świeżej kolendry
1 łyżeczki pasty sambal oelek
1 łyżeczki mielonej kurkumy
100 ml mleka kokosowego
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
2 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do ryb
1 łyżeczki mielonego imbiru do smaku
2 łyżki prażonych orzechów nerkowca
1 obrane i pokrojone w dużą kostkę mango
1 obrany i pokrojony w dużą kostkę melon gallo
8 przekrojonych na pół gałązek trawy cytrynowej
1 owoc granatu
1 limonka
1 cytryna
Kilka gałązek świeżego szczypiorku
1 łyżka czarnego sezamu
Sposób przygotowania:
Porcje z łososia norweskiego rozmrozić, umyć, osuszyć i pokroić w długie słupki o szerokości 2 cm. Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle uznania. Tak przygotowaną marynatą natrzeć słupki łososia, odstawić do lodówki na około 1 godzinę (dłuższy czas marynowania zwiększy efekt smakowy ryby). Zamarynowanego łososia norweskiego nabić delikatnie na gałązki trawy cytrynowej i grillować na posmarowanej oliwą lub olejem patelni grillowej. Sataye podawać z kawałkami mango i melona, prażonymi orzechami nerkowca, gałązkami świeżego szczypiorku, cząstkami granatu, cytryny i limonki. Przed podaniem posypać ziarnami czarnego sezamu.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN