Pistacjowa Panna Cotta
Składniki:
garść łuskanych pistacji
1 l śmietany 36%
żelatyna (na 1 l płynu)
świeża papaja
3 łyżki brązowego cukru
jednorazowe kubeczki o pojemności 150 ml
Przygotowanie:
Kilka pistacji prażymy na suchej patelni i wkładamy do garnuszka zalewając śmietaną, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień do minimum. Pozostałą część pistacji miksujemy na miazgę, wsypujemy do śmietany i dodajemy cukier oraz żelatynę. Rozlewamy do kubeczków i chłodzimy. Papaję miksujemy na mus i chłodzimy. Na talerz rozlewamy mus i wykładamy z kubeczków Panna Cottę.
Filet z karmazyna w orzechowej skorupie z pieczonym pomidorem
Składniki:
1 filet z karmazyna
pól kostki polskiej fety
garść orzechów (włoskich, macadamia, pekan)
bazylia
kolendra
50 ml oliwy z oliwek
pół dużego pomidora
kilka gałązek rozmarynu
Przygotowanie:
Orzechy miksujemy z oliwą i ziołami (prócz rozmarynu) i mieszamy z fetą, doprawiamy pieprzem. Gotową mieszanką okładamy karmazyna i smażymy na patelni lub pieczemy w 180 C. Połowę pomidora bez miąższu wkładamy do miski, wrzucamy rozmaryn, zalewamy odrobiną oliwy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie pomidora pieczemy w piekarniku i podajemy z rybą.
Chrupiące warzywa do karmazyna lub innej rybki, jak znalazł
Składniki:
1 brokuł
marchewka
garść pieczarek
łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka sosu sojowego
1 strąk chili
1 papryka
1 mała cukinia
pieczone orzechy nerkowca lub laskowe
tymianek
3 łyżki pasty z mielonych orzechów np. nerkowców lub migdałów (ewentualnie orzechy zmiksowane z olejem)
Przygotowanie:
Ten wyborny przepis zaskakuje. Nauczyli mnie go znajomi wegetarianie. Genialnie łączy się z ciemnym ryżem i kaszą. Paprykę, marchewkę i cukinię kroimy w tzw. zapałkę. Pieczarki kroimy w plasterki, a brokuł rwiemy na różyczki (warto go też chwilę podgotować np. na parze). Rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy kmin, chili i paprykę z marchewką. Po chwili dodajemy pieczarki i brokuł, a na końcu cukinie. Warzywa mają pozostać jędrne i chrupkie. Pod koniec duszenia dodajemy pastę orzechową zmieszaną z wodą i sos sojowy. Odparowujemy do zgęstnienia i gotowe. Serwujemy z tymiankiem. Danie można też wzbogacić innymi warzywami. Świetnie pasuje np. cieciorka.
Tarta na raz dwa
Składniki:
1/3 szklanki brązowego cukru
2 garście orzechów laskowych, macadamia, brazylijskich i nerkowców
płat ciasta francuskiego
1 jajko
Przygotowanie:
Orzechy karmelizujemy na patelni. Na dużym ogniu rozpuszczamy na patelni cukier i wrzucamy orzechy. Po chwili przekładamy je do foremki natartej oliwą i przykrywamy płatem ciasta. Zapiekamy w piecu w temp. 200 C do zrumienienia się ciasta (przed pieczeniem wierzch możemy posmarować jajkiem, by ładniej rosło i nabrało złocistego koloru).
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN