Materiał promocyjny

Kuchnia orzechowa

Macadamia, włoskie, pinole, pekany, laskowe i brazylijskie, a wszystkie chrupiące i aromatyczne... Orzechy na słodko i na słono, w każdej postaci, zagościły w naszej kuchni. Zapraszamy na pistacjową Panna Cottę, filet z karmazyna w orzechowej skorupce z pieczonym pomidorem, chrupiące warzywa oraz tartę.

Pistacjowa Panna Cotta

Składniki:

garść łuskanych pistacji

1 l śmietany 36%

żelatyna (na 1 l płynu)

świeża papaja

3 łyżki brązowego cukru

jednorazowe kubeczki o pojemności 150 ml

Przygotowanie:

Kilka pistacji prażymy na suchej patelni i wkładamy do garnuszka zalewając śmietaną, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień do minimum. Pozostałą część pistacji miksujemy na miazgę, wsypujemy do śmietany i dodajemy cukier oraz żelatynę. Rozlewamy do kubeczków i chłodzimy. Papaję miksujemy na mus i chłodzimy. Na talerz rozlewamy mus i wykładamy z kubeczków Panna Cottę.

Filet z karmazyna w orzechowej skorupie z pieczonym pomidorem

Składniki:

1 filet z karmazyna

pól kostki polskiej fety

garść orzechów (włoskich, macadamia, pekan)

bazylia

kolendra

50 ml oliwy z oliwek

pół dużego pomidora

kilka gałązek rozmarynu

Przygotowanie:

Orzechy miksujemy z oliwą i ziołami (prócz rozmarynu) i mieszamy z fetą, doprawiamy pieprzem. Gotową mieszanką okładamy karmazyna i smażymy na patelni lub pieczemy w 180 C. Połowę pomidora bez miąższu wkładamy do miski, wrzucamy rozmaryn, zalewamy odrobiną oliwy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie pomidora pieczemy w piekarniku i podajemy z rybą.

Chrupiące warzywa do karmazyna lub innej rybki, jak znalazł

Składniki:

1 brokuł

marchewka

garść pieczarek

łyżka kminu rzymskiego

1 łyżka sosu sojowego

1 strąk chili

1 papryka

1 mała cukinia

pieczone orzechy nerkowca lub laskowe

tymianek

3 łyżki pasty z mielonych orzechów np. nerkowców lub migdałów (ewentualnie orzechy zmiksowane z olejem)

Przygotowanie:

Ten wyborny przepis zaskakuje. Nauczyli mnie go znajomi wegetarianie. Genialnie łączy się z ciemnym ryżem i kaszą. Paprykę, marchewkę i cukinię kroimy w tzw. zapałkę. Pieczarki kroimy w plasterki, a brokuł rwiemy na różyczki (warto go też chwilę podgotować np. na parze). Rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy kmin, chili i paprykę z marchewką. Po chwili dodajemy pieczarki i brokuł, a na końcu cukinie. Warzywa mają pozostać jędrne i chrupkie. Pod koniec duszenia dodajemy pastę orzechową zmieszaną z wodą i sos sojowy. Odparowujemy do zgęstnienia i gotowe. Serwujemy z tymiankiem. Danie można też wzbogacić innymi warzywami. Świetnie pasuje np. cieciorka.

Tarta na raz dwa

Składniki:

1/3 szklanki brązowego cukru

2 garście orzechów laskowych, macadamia, brazylijskich i nerkowców

płat ciasta francuskiego

1 jajko

Przygotowanie:

Orzechy karmelizujemy na patelni. Na dużym ogniu rozpuszczamy na patelni cukier i wrzucamy orzechy. Po chwili przekładamy je do foremki natartej oliwą i przykrywamy płatem ciasta. Zapiekamy w piecu w temp. 200 C do zrumienienia się ciasta (przed pieczeniem wierzch możemy posmarować jajkiem, by ładniej rosło i nabrało złocistego koloru).

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości