Biała kiełbasa w wersji polskiej
Składniki:
4 kawałki surowej białej kiełbasy najlepiej cielęcej lub jagnięcej
2 cebule posiekane w piórka
Pół litra ciemnego piwa
2 kromki ciemnego pieczywa
Łyżeczka dobrego masła
2 goździki
Łyżeczka musztardy pasuje Dijon
Łyżeczka śmietany
Sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
W rondelku zagotowujemy piwo i wkładamy do niego kiełbasę, gotujemy około 15 minut – wyciągamy. Do piwa wkładamy cebule, goździki i gotujemy około 10 min. Dorzucamy kromki chleba i gotujemy kolejne 5. Całość przecieramy przez drobne sito, dodajemy musztardę, masło, śmietanę i cytrynę. Kiełbasę podajemy polaną sosem z ubitymi ziemniakami.
Irlandzka zupa ziemniaczana z bekonem
Składniki:
400 g bekonu surowego
2 cebule posiekane w kostkę
1 marchew posiekana w talarki
50 g selera w zapałki
600 g ziemniaków w kostkę
1 1/2 l bulionu mięsnego najlepiej wołowego
1 łyżeczka majeranku
sól i gałka muszkatołowa
2 łyżki siekanej natki pietruszki
100 ml Guinnessa
10 dkg sera cheddar
Przygotowanie:
Bekon pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na suchej patelni, dodać 4 łyżki bulionu i dusić pod przykryciem. Cebulę, marchew, seler i ziemniaki dodać do bekonu. Całość ponownie przesmażyć, stale mieszając. Dodać piwo, zagotować, a następnie dodać bulion i doprawić do smaku. Zupę dogotować pod przykryciem, w razie potrzeby dodatkowo doprawić do smaku. Przed podaniem posypać startym cheddarem i natką pietruszki
Gulasz jagnięcy na ciemnym piwie
Składniki
1 kg jagnięciny może być łopatka lub oczyszczona gicz
Oliwa z oliwek
4 łyżki mąki
1 litr Guinnessa
3 łyżki czerwonego octu winnego
4 łyżki musztardy Dijon
Kilka kropel worcestershire
Kilka liści laurowych
Kilka gałązek świeżego tymianku
4 duże czerwone cebule
6 ząbków czosnku
500 g marchewek
3 pietruszki
1 litr bulionu mięsnego
Przygotowanie:
Jagnięcinę pokrój w grubą kostkę lub jak lubisz, dodaj liść laurowy i zalej piwem – wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmij mięso i odstaw na sito (podłóż pod spód miskę z marynatą aby nic nie zmarnować) a w tym czasie przygotuj warzywa. Cebulę pokrój w grube talary, czosnek posiekaj a marchew i pietruszkę na 3 cm kawałki. W dużym rondlu na oliwie przesmaż jagnię a gdy się zrumieni dodaj mąkę i jeszcze parę razy przemieszaj. Wyjmij mięso a do rondla wrzuć warzywa i
Colcannon
Składniki:
1 mała kapusta głowiasta ( może być pół) – w Irlandii do tego dania jest popularny jarmuż
Kilka ziemniaków fajnie jak będą czerwone
2-3 łyżki masła
1/4 szklanki mleka
1 duża cebula posiekana w kostkę
Sól / pieprz
Przygotowanie:
Kapustę posiekaj i obgotuj w osolonej wodzie aż zmięknie. Podobnie postąp z ziemniakami (pokrojonymi na pół). Na maśle przesmaż cebulę i dodaj ziemniaki, kapustę i mleko. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Po chwili odparowywania dodaj jeszcze kawałek masła i podawaj.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN