BABECZKI Z OWOCAMI
Składniki:
ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka zmielonych migdałów
5 łyżek oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
1 szklanka wody
1 łyżka octu
dodatki:
owoce sezonowe np. wiśnie
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta (poza octem) wrzucamy do miski. Na końcu dodajemy ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do papierowych foremek do babeczek do połowy wysokości. Pieczemy w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu ok. 30 minut, aż babeczki będą miały złocisty kolor.
GRZANKI Z PASTĄ Z CIECIERZYCY
Składniki:
chleb razowy
masło
pasta:
szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
4 średnie, soczyste pomidory
ząbek czosnku
mały pęczek pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka oregano
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno poszatkowany ząbek czosnku, a po chwili pokrojone w kostkę pomidory. Całość dusimy ok. 5 minut. Dodajemy ciecierzycę, oregano, sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie miksujemy blenderem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu dodajemy bardzo drobno poszatkowaną pietruszkę. Pasta przechowywana w lodówce wystarczy nam na kilka dni :-)
KOTLECIKI Z KASZY JAGLANEJ I TOFU
Składniki:
2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
1 kostka tofu (ok. 180 g)
5 średnich startych na grubej tarce pieczarek
garść drobno poszatkowanego szczypioru lub szczypiorku
3 łyżki mąki grochowej
1 łyżka oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowego
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
bułka tarta
masło sklarowane
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną mieszamy z rozkruszonym tofu i pozostałymi składnikami. Dobrze wyrabiamy rękami na jednolitą masę. Formujemy z niej kulki o wielkości śliwki i spłaszczamy na talerzu z bułką tartą tak, aby uzyskać kotleciki o grubości 1 cm. Obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej i układamy na blasze do piekarnika. Każdy kotlecik polewamy odrobiną roztopionego masła sklarowanego i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem na złoto-brązowy kolor.
ZIEMNIAKI W JOGURCIE
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
50 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
garść liści rukoli
kilka listków bazylii
duże opakowanie jogurtu
sól kamienna i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy poszatkowany czosnek. Po chwili dodajemy odsączone ziemniaki i masło. Zdejmujemy z gazu, dodajemy jogurt i bardzo drobno poszatkowane zioła. Całość solimy i pieprzymy do smaku. Do tego dodajemy kilka ogórków małosolnych.
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM
Składniki:
Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej razowej graham
1 szklanka mąki orkiszowej typ 700
około 1 i 1/2 szklanki mleka
30 g stopionego masła
masło sklarowane do smażenia
Farsz:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
150 g szpinaku
1 szklanki mleka
ok. 150 g tłustego twarogu
3 łyżki śmietany
1 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno poszatkowany czosnek i po chwili wrzucamy dobrze umyty i drobno pokrojony szpinak. Wlewamy mleko i dusimy go kilka minut. Następnie dodajemy gałkę, śmietanę i zdejmujemy z gazu. Szpinak dokładnie mieszamy z twarogiem. Solimy i pieprzymy do smaku.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN