POLĘDWICA "Wellington"
Składniki:
400 g pieczarek
Opakowanie ciasta francuskiego
700 g polędwicy wołowej
3 łyżki musztardy
2 żółtka
8 plastrów szynki parmeńskiej
Oliwa
Świeżo zmielony pieprz, sól
Przygotowanie:
Pieczarki bardzo drobno pokrój (lub rozdrobnij w robocie kuchennym) i przysmaż na maśle, dopraw do smaku. Oczyść mięso, dopraw pieprzem, i przysmaż je na rozgrzanym oleju, tak by nabrało koloru (około 30 sekund z każdej strony). Na blacie kuchennym rozłóż przeźroczystą folię spożywczą (dzięki temu ciasto nie będzie się do niego przyklejało). Połóż na niej płat ciasta francuskiego. Układaj na nim szynkę, plasterek obok plasterka. Na warstwie szynki równomiernie rozsmaruj masę pieczarkową. Na środku połóż polędwicę posmarowaną wcześniej musztardą. Owiń ją ciastem na kształt małego chlebka, sklej dokładnie brzegi ciasta. Włóż mięso na 20 minut do lodówki. Następnie posmaruj rozbełtanym żółtkiem i wsadź do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 180 i piecz kolejne 15 minut. Po upieczeniu ciasto powinno „leżakować” około 10 minut, dopiero później można je pokroić na plastry i zjeść ;)
PLACKI ZIEMNIACZANE Z CUKINIĄ
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cukinie
1 cebula
2 jaja
3 łyżki mąki
Sól/pieprz
50 ml kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki i cukinie zetrzyj na tarce o średnich oczkach, odstaw na chwile, aby warzywa puściły sok, pozbądź się go. Następie warzywa wymieszaj z drobno pokrojoną cebulą, jajkami i mąką, dodaj sól, pierz. Smaż na rozgrzanej patelni, podawaj z kwaśną śmietaną, koperkiem i rzodkiewką.
COMBER JAGNIĘCY W ZIOLOWEJ PANIERCE
Składniki:
1 comber jagnięcy z kością
pół natki pietruszki
4 gałązki świeżego tymianku
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
100 g bułki tartej
Łyżka musztardy
Sol/pieprz
Przygotowanie:
Zioła drobno pokrój, wymieszaj z bułka tartą, rozdrobnionym czosnkiem i łyżką oliwy. Comber posyp solą i pieprzem, obsmaż na patelni aby nabrał koloru, następnie posmaruj go musztardą i obłóż bułką tartą z ziołami. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut, następnie nastaw piekarnik na opcję grill, i poczekaj aż bułka tarta się zarumieni (3-5 minut). Po upieczeniu jagnięcina powinna leżakować około 10 minut, dopiero potem można ją kroić.
MUS CZEKOLADOWY Z PIANKĄ GRUSZKOWĄ
Składniki:
Mus czekoladowy
80 g masła
6 białek
60 g drobnego cukru
200 g gorzkiej czekolady
Gruszkowa pianka:
250 ml soku gruszkowego
100 g drobnego cukru
2 listki żelatyny (4 g)
50 ml mleka
Przygotowanie:
Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Ubij białka pod koniec ubijania dodaj cukier. Delikatnie wymieszaj białka z czekoladą. Przełóż do miseczek i przechowuj w lodowce. Żelatynę rozmiękcz w zimnej wodzie. Zagotuj 200 ml wody, dodaj cukier i żelatynę następnie sok gruszkowy i mleko. Wlej całość do syfonu, wstaw do lodówki na min 1 godzinę. Przed podaniem mus czekolady udekoruj pianką gruszkową.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN