ROGALIK DROŻDŻOWE Z MALINAMI
Składniki:
Rogaliki:
1 kg mąki
50 g drożdży
6 łyżek cukru
3 jaja
250 ml ciepłego mleka
150 ml roztopionego masła
Jajko do posmarowania rogalików
Marmolada malinowa:
1 kg mrożonych malin
200 g cukru
2 łyżki octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Drożdże utrzyj z połową cukru (3 łyżki), dodaj mleko, a następnie szklankę maki. Wymieszaj i odstaw zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po około 15/20 minutach dodawaj stopniowo pozostałe składniki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość wyrabiaj rękoma, podziel na 4 części, wałkuj (niezbyt cienko). Wycinaj trójkąty i zwijaj je w rogaliki. Kładź je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj roztrzepanym jajem i piecz 15 minut w temperaturze 220 stopni. Na patelnie wsyp cukier (200g), lekko skarmelizuj, następnie wsyp rozmrożone maliny, smaż na małym ogniu około 15 minut, pod sam koniec dodaj ocet balsamiczny. Rogaliki podawaj z ciepłą marmoladą i odrobiną cukru pudru.
NALEŚNIKI POMARAŃCZOWO-KARMELOWE Z GRANATEM
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
2 szklanki mąki
3 jaja
600 ml mleka
50 g rozpuszczonego masła
Skórka otarta z pomarańczy
Sos:
300 ml soku pomarańczowego
150 g cukru
100 g masła
1 owoc granatu
Sposób przygotowania:
Wymieszaj jaja z mlekiem, stopniowo dodawaj mąkę, roztopione masło, skórkę otartą z pomarańczy, miksuj aż uzyskasz gładką masę. Naleśniki smaż na teflonowej patelni około 30 sekund z każdej strony. Gdy zużyjesz już całe ciasto na patelnię wsyp cukier, poczekaj aż się lekko skarmelizuje, dodaj masło, wlej sok. Naleśniki złóż w trójkąty. Wkładaj je do sosu, gotuj tak około minuty. Podawaj z pestkami granatu.
CROQUE MADAME
Składniki:
8 kromek chleba tostowego
4 plastry szynki
150 tartego żółtego sera
4 jaja
200 ml śmietanki
Sól/pieprz
60 g masła
Sposób przygotowania:
Chleb posmaruj masłem, na 4 kromkach połóż plaster szynki przykryj kromkami z masłem. W misce wymieszaj śmietankę, sól, pieprz, tarty ser. Nakładaj ją na kromki (po 1,2 łyżki). Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 4/5 minut. W między czasie usmaż na patelni jajka sadzone. Kanapki wyciągnij z piekarnika, połóż na wierzch jajka, podawaj od razu!
JABŁKA W KRUCHYM CIEŚCIE Z GORGONZOLLĄ
Składniki:
200 g mąki
50 g masła
4 jabłka
1 żółtko
1 jajko
50 ml wody
50 g gorgonzoli
2 łyżki cukru pudru
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z jajkiem, wodą, sola, łyżką cukru. Ulep kulkę, włóż na 30 min do lodówki. Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój 4 trójkąty na środku każdego z nich połóż obrane jabłko pozbawione pestek, w miejsce gniazda nasiennego włóż kawałek sera. Podnieś brzegi ciasta i oblep nim owoce. Posmaruj je żółtkiem i włóż na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN