Materiał promocyjny

Kuchnia inspirowana obrazem "Pocałunek"

Co tym razem przygotowała w kuchni Dzień dobry TVN Anna Starmach?

ROGALIK DROŻDŻOWE Z MALINAMI

Składniki:

Rogaliki:

1 kg mąki

50 g drożdży

6 łyżek cukru

3 jaja

250 ml ciepłego mleka

150 ml roztopionego masła

Jajko do posmarowania rogalików

Marmolada malinowa:

1 kg mrożonych malin

200 g cukru

2 łyżki octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Drożdże utrzyj z połową cukru (3 łyżki), dodaj mleko, a następnie szklankę maki. Wymieszaj i odstaw zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po około 15/20 minutach dodawaj stopniowo pozostałe składniki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość wyrabiaj rękoma, podziel na 4 części, wałkuj (niezbyt cienko). Wycinaj trójkąty i zwijaj je w rogaliki. Kładź je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj roztrzepanym jajem i piecz 15 minut w temperaturze 220 stopni. Na patelnie wsyp cukier (200g), lekko skarmelizuj, następnie wsyp rozmrożone maliny, smaż na małym ogniu około 15 minut, pod sam koniec dodaj ocet balsamiczny. Rogaliki podawaj z ciepłą marmoladą i odrobiną cukru pudru.

NALEŚNIKI POMARAŃCZOWO-KARMELOWE Z GRANATEM

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

2 szklanki mąki

3 jaja

600 ml mleka

50 g rozpuszczonego masła

Skórka otarta z pomarańczy

Sos:

300 ml soku pomarańczowego

150 g cukru

100 g masła

1 owoc granatu

Sposób przygotowania:

Wymieszaj jaja z mlekiem, stopniowo dodawaj mąkę, roztopione masło, skórkę otartą z pomarańczy, miksuj aż uzyskasz gładką masę. Naleśniki smaż na teflonowej patelni około 30 sekund z każdej strony. Gdy zużyjesz już całe ciasto na patelnię wsyp cukier, poczekaj aż się lekko skarmelizuje, dodaj masło, wlej sok. Naleśniki złóż w trójkąty. Wkładaj je do sosu, gotuj tak około minuty. Podawaj z pestkami granatu.

CROQUE MADAME

Składniki:

8 kromek chleba tostowego

4 plastry szynki

150 tartego żółtego sera

4 jaja

200 ml śmietanki

Sól/pieprz

60 g masła

Sposób przygotowania:

Chleb posmaruj masłem, na 4 kromkach połóż plaster szynki przykryj kromkami z masłem. W misce wymieszaj śmietankę, sól, pieprz, tarty ser. Nakładaj ją na kromki (po 1,2 łyżki). Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 4/5 minut. W między czasie usmaż na patelni jajka sadzone. Kanapki wyciągnij z piekarnika, połóż na wierzch jajka, podawaj od razu!

JABŁKA W KRUCHYM CIEŚCIE Z GORGONZOLLĄ

Składniki:

200 g mąki

50 g masła

4 jabłka

1 żółtko

1 jajko

50 ml wody

50 g gorgonzoli

2 łyżki cukru pudru

Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z jajkiem, wodą, sola, łyżką cukru. Ulep kulkę, włóż na 30 min do lodówki. Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój 4 trójkąty na środku każdego z nich połóż obrane jabłko pozbawione pestek, w miejsce gniazda nasiennego włóż kawałek sera. Podnieś brzegi ciasta i oblep nim owoce. Posmaruj je żółtkiem i włóż na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości