New Orlean Gumbo Benjamina Buttona
Składniki:
100 ml oliwy
100 g mąki
200 g posiekanej cebuli
100 g posiekanego selera
200 g okry
1 pęczek pietruszki
500 g kiełbasy pokrojonej w małą kostkę
10 g Cayenne
3 liście laurowe
200 g kolorowej papryki pociętej w paseczki
200 g piersi kurczaka
1 l wywaru z kurczaka
10 g przyprawy Rub
Przygotowanie:
Połączyć oliwę z mąką w dużym garnku. Gotować składniki przez 20 min. Do uzyskania brązowego koloru. Dodać cebulę, seler, paprykę i smażyć przez 5 min. Dodać kiełbasę, sól, Cayenne, liść laurowy, okrę. Wszystko gotować przez 3 min. Dodać wywar z kurczaka i wszystko dobrze wymieszać. Marynować pierś kurczaka w przyprawie rub na okolo 2 godz. Rozgrzać patelnię i usmażyć zamarynowaną pierś. Pokroić na małe kawałki i ułożyć na wierzchu zupy. Udekorować pietruszką.
Przyprawa Rub
Składniki:
100 g czerwonej papryki w proszku
30 g Cayenne
50 g pieprzu
60 g czosnku w proszku
30 g cebuli w proszku
20 g soli
30 g oregano
30 g tymianku
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki ze sobą.
Harvey Milk – Pieczeń wieprzowa z San Francisco
Składniki:
80 dkg wieprzowiny (karkówki lub łopatki) bez kości
40 dkg wołowiny bez kości (najlepiej z łopatki)
5 świeżych jaj
1 duża cebula
10 dkg tartej bułki lub 1 sucha kajzerka
1 łyżka sklarowanego masła
1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
2 łyżki kremówki
pieprz, sól
Przygotowanie:
Zmielić mięso razem z cebulą. Do zmielonego mięsa wbij odłożone surowe jajo, wsyp 4 łyżki tartej (lub namoczonej i wyciśniętej) bułki i koperek, wymieszaj wszystko, dopraw pieprzem i solą i starannie wyrób masę. Dodatek bułki spowoduje, że klops będzie soczysty, gdyż soki, które puści mięso w czasie pieczenia, nie wypłyną na zewnątrz, tylko w nią wsiąkną. Możesz też doprawić masę mięsną szczyptą gałki muszkatołowej, niewielką ilością suszonych ziół, np. tymianku, cząbru lub majeranku albo innych przypraw dobranych według własnego gustu i upodobań domowników (byle z umiarem!). Jeśli uznasz, że masa wyszła zbyt ścisła, wmieszaj w nią odrobinę (2-4 łyżki) wody. Zrobione? To teraz włącz piekarnik, żeby zdążył się rozgrzać, zanim skończysz pracę przy pieczeni. Ustaw pokrętło termostatu na 180°C. Na suchej desce rozłóż tak duży arkusz pergaminu, byś zdołała nim dokładnie owinąć przygotowaną wąską blachę lub brytfannę. Nasmaruj pergamin sklarowanym masłem, wyłóż na nią połowę masy mięsnej i uformuj w prostokąt o bokach ciut krótszych niż wymiary dna brytfanny - na środku papieru, wzdłuż jego dłuższego boku. Przykryj wszystko równomiernie rozłożoną warstwą pozostałego mięsa. Starannie zlep brzegi papieru, lekko nim poruszaj, formując go w rulon. Rób to bardzo uważnie, by nie podziurawić pergaminem. Szczelnie owiń ten rulon wolnymi bokami papieru i ostrożnie przełóż do keksówki. Wstaw do gorącego (180°C) piekarnika i piecz 40-45 min. Następnie włóż rękawicę i na chwilę wysuń formę, mocno rozchyl pergamin, rozsmaruj na pieczeni (pędzelkiem lub wypukłą stroną łyżki) śmietanę i piecz odkryty jeszcze 15-20 min, by pięknie się zrumienił. Za chwilę przekonasz się, że nie tylko kusząco wygląda, ale także wybornie smakuje.
Slumdog - Mango Lassi
Składniki:
2 duże owoce mango
200 ml jogurtu
25 ml soku z limonki
100 ml miodu
100 g lodu
Przygotowanie:
Obrać mango, wyjąć pestki, pokroić na małe kawałki. Zmiksować owoce z jogurtem w blenderze. Dodać sok z limonki i miód. Udekorować wszystko miętą.
The Reader Kate Winslet - Niemiecka sałatka ziemniaczana
Składniki:
500 g ziemniaków w mundurku - czerwonych
100 ml oliwy
100 g kiszonych ogórków
150 g wędzonego boczku
1 pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
1 posiekana cebula
Sól, pieprz
Przygotowanie:
W garnku w osolonej wodzie ugotować ziemniaki w łupinach. Po odlaniu wody i wystudzeniu kroimy ziemniaki w średnią kostkę. Na patelni podsmażamy cebule, czosnek i boczek. Dodajemy do ziemniaków i lekko mieszamy. Doprawiamy kiszonymi ogórkami, które kroimy w małą kostkę i osuszamy z nadmiaru kwasu, solą, pieprzem i pietruszką.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN