MAKARON (przepis podstawowy)
Składniki:
400 g mąki tortowej
2 szczypty soli
4 jajka
Przygotowanie:
Wysypać mąkę na stolnicę i zrobić dołek, wbić do niego jajka, rozbełtać widelcem. Używając widelca, okrężnymi ruchami zagarniać mąkę do jajek aż całość się wymiesza. Następnie zagniatać rękami aż uzyskamy jednolitą masę. Umyć ręce, oczyścić dokładnie stolnicę, ciasto które oczyściliśmy odłożyć na bok. Pozostałe ciasto zagniatać około 20 min. posuwistymi ruchami, lekko dociskając do blatu. Jeśli jest potrzeba lekko posypać blat mąką aby się nie kleił. Ciasto jest gotowe jeśli po około 20 min, rozkroimy ciasto i nie ma grudek oraz powinno mieć widoczne pęcherzyki powietrza w środku.
TORTELLONI
Składniki:
200 g parmezanu, tartego
100 g mielonych migdałów
1 kg dyni lub słodkich ziemniaków
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
ciasto makaronowe
pieprz
masło
sól
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 o C. Dynię oczyścić z nasion, Umieścić na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 40 min, (jeśli używamy ziemniaków, należy je umyć, ułożyć na blasze i upiec do miękkości). Następnie odstawić do ostygnięcia. Miąższ obdzielić od skóry i przy użyciu widelca rozdrobnić w misce. Wymieszać z serem, migdałami i przyprawami. Ciasto makaronowe rozwałkować na cienki placek, pokroić w 4 cm kwadraty i na środek każdego z nich nakładać farsz. Każdy z kwadratów złożyć na połowę tworząc trójkąt, zlepić dokładnie brzegi. Następnie owinąć dwa z rogów na palcu i zlepić, formując tortelloni. Ugotować w osolonej wrzącej wodzie 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawać polane topionym masłem.
BALANZONE
Składniki:
500 g sera ricotta
100 g parmezanu
2 szczypty gałki muszkatołowej
1 łyżka posiekanej świeżej szałwii lub pietruszki
0,5 łyżeczki soli
ciasto makaronowe
sos pomidorowy
Przygotowanie:
Ser ricotta wymieszać z parmezanem, doprawić solą i gałką muszkatołową, dodać szałwię i dokładnie wymieszać. Ciasto makaronowe rozwałkować na cienki placek, i pokroić na 8 cm kwadraty, na każdy z nich nałożyć farsz. Każdy z kwadratów złożyć na połowę tworząc trójkąt, zlepić dokładnie brzegi. Następnie owinąć dwa z rogów na kciuku i zlepić, formując balanzone. Ugotować w osolonej wrzącej wodzie 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawać z sosem pomidorowym.
Tagliatelle z sosem Bolońskim
Składniki:
300 g mielonej wołowiny
150 g mielonego surowego boczku
50 g selera naciowego
1 marchewka, drobno pokrojona
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula, drobno pokrojona
0,5 kieliszka czerwonego wina
3/4 szklanka mleka
ciasto makaronowe
pieprz
masło
sól
Przygotowanie:
Boczek podsmażyć na maśle na wolnym ogniu. Dodać warzywa i dusić aż cebula się zeszkli. Dodać mieloną wołowinę i podsmażyć aż będzie lekko brązowa. Dodać pomidory i wino, dokładnie wymieszać, dusić na wolnym ogniu i dolewać małymi porcjami mleko do całkowitego połączenia się całości, gotować na wolnym ogniu kilka godzin, co jakiś czas mieszając, jeśli jest za suche dolewać odrobinę mleka. Ciasto makaronowe rozwałkować nacieki placek, przekroić na połowę, każdą z części zrolować i pokroić w 5 milimetrowe „ruloniki”, następnie rozwinąć i ugotować w osolonej wodzie. Podawać wymieszane z sosem.
SEMIFREDDO
Składniki:
4 białka jajek
2 szklanki kremówki
1 szklanka pokruszonych ciasteczek amaretti
1 szklanka cukru pudru
ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Podłużną formę do pieczenia (np. keksówkę) wyłożyć podwójnie folią spożywczą. Białka ubić z 1 szklanki cukru pudru, na sztywną pianę. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem. Białka dodawać porcjami do ubitej śmietany i mieszać aż całość się połączy, dodać ciasteczka i wymieszać. Całość przelać do formy. Przykryć folia spożywczą i wstawić do zamrażarki na 3-4 godziny. Podawać pokrojone w plasterki, polane odrobiną octu balsamicznego.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN