Materiał promocyjny

Królewskie torty

W 2003 r. Joanna Kowalewska wyjechała z mężem do pracy w Wielkiej Brytanii, gdzie szybko zyskała sławę fachowca. Jednym z pierwszych poważnych zamówień był tort dla Tony’ego Blaira, później wykonała dla królowej Elżbiety tort w kształcie korony z okazji 50-lecia panowania. Dziś w Dzień Dobry TVN zdradziła nam kilka swoich przepisów.

Biszkopt

Składniki:

200 gram mąki tortowej

200 gram cukru

200 gram masła temperatury pokojowej

4 jajka

Łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do temperatury 185 stopni. Zmiksować razem cukier i masło do gładkiej konsystencji, jajka delikatnie ubić w oddzielnej misce i na średnich obrotach dodać do masła cukru. Na wolnych obrotach dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez około 25-30 minut.

Likier do nasączenia tortu

Składniki:

250 gram soku z wyciśniętych cytryn

250 gram cukru

Przygotowanie:

Razem zagotować.

Krem czekoladowy

Składniki:

500gram gorzkiej czekolady

500 gram śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:

Czekoladę pokruszyć na kawałki, śmietanę zagotować i dodać do czekolady, dobrze wymieszać.

Krem z białej czekolady

Składniki:

500gram białej czekolady

250gram śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:

Czekoladę pokruszyć na kawałki, śmietanę zagotować i dodać do czekolady, dobrze wymieszać.

Ciasto marchwiowe

Składniki:

300 ml oleju

300 gram cukru brązowego

4 jajka

650 gram marchwi, startej na grubych oczkach tarki

150 gram orzechów włoskich, posiekanych

450 gram mąki tortowej

1 łyżeczka sody

3 łyżeczki przyprawy do pierników

1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni. Zmiksować olej, cukier brązowy i jajka. Dodać startą na grubych oczkach marchew i pokruszone orzechy, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez godzinę i 15 minut. Pozostawić do wystygnięcia w blaszce.

Krem

Składniki:

500gram cukru pudru

500gram masła

Skórka starta z 4 cytryn

Przygotowanie:

Wszystkie składniki porządnie wymieszać mikserem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości