Biszkopt
Składniki:
200 gram mąki tortowej
200 gram cukru
200 gram masła temperatury pokojowej
4 jajka
Łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 185 stopni. Zmiksować razem cukier i masło do gładkiej konsystencji, jajka delikatnie ubić w oddzielnej misce i na średnich obrotach dodać do masła cukru. Na wolnych obrotach dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez około 25-30 minut.
Likier do nasączenia tortu
Składniki:
250 gram soku z wyciśniętych cytryn
250 gram cukru
Przygotowanie:
Razem zagotować.
Krem czekoladowy
Składniki:
500gram gorzkiej czekolady
500 gram śmietany kremówki 30%
Przygotowanie:
Czekoladę pokruszyć na kawałki, śmietanę zagotować i dodać do czekolady, dobrze wymieszać.
Krem z białej czekolady
Składniki:
500gram białej czekolady
250gram śmietany kremówki 30%
Przygotowanie:
Czekoladę pokruszyć na kawałki, śmietanę zagotować i dodać do czekolady, dobrze wymieszać.
Ciasto marchwiowe
Składniki:
300 ml oleju
300 gram cukru brązowego
4 jajka
650 gram marchwi, startej na grubych oczkach tarki
150 gram orzechów włoskich, posiekanych
450 gram mąki tortowej
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni. Zmiksować olej, cukier brązowy i jajka. Dodać startą na grubych oczkach marchew i pokruszone orzechy, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez godzinę i 15 minut. Pozostawić do wystygnięcia w blaszce.
Krem
Składniki:
500gram cukru pudru
500gram masła
Skórka starta z 4 cytryn
Przygotowanie:
Wszystkie składniki porządnie wymieszać mikserem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN