Nie masz pomysłu na obiad? Sprawdź przepis Jaśka Kuronia na kotlety siekane z papryką

Kotlety z bobu według przepisu Andrzeja Polana
Tomasz Urbanek/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła papryka - Jasiek Kuroń przygotował dania z jej wykorzystaniem. Sprawdź, jak przygotować pyszne kotlety siekane z sezonową papryką, które idealnie sprawdzą się na szybki, domowy obiad.

Kotlety siekane z papryką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 600 g piersi kurczaka lub indyka pokrojonej w drobną kostkę lub cienkie paseczki
  • czerwona papryka około 200 g
  • średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2/3 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania kotletów siekanych z papryką

  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki – mięso, paprykę, jajka, mąkę, cebulę, natkę pietruszki oraz przyprawy.
  2. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut.
  3. Za pomocą łyżki wykładaj masę na rozgrzany tłuszcz i smaż po 4 minuty z każdej strony.
  4. Przed podaniem odcedź na ręczniku papierowym.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!