Kotlety siekane z papryką - przepis krok po kroku
Składniki:
- 600 g piersi kurczaka lub indyka pokrojonej w drobną kostkę lub cienkie paseczki
- czerwona papryka około 200 g
- średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- łyżeczka suszonego tymianku
- płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2/3 płaskiej łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania kotletów siekanych z papryką
- W misce wymieszaj wszystkie składniki – mięso, paprykę, jajka, mąkę, cebulę, natkę pietruszki oraz przyprawy.
- Całość dobrze wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut.
- Za pomocą łyżki wykładaj masę na rozgrzany tłuszcz i smaż po 4 minuty z każdej strony.
- Przed podaniem odcedź na ręczniku papierowym.
Zobacz także:
- Od czego zależy kolor papryki i do kiedy w sklepach dostępne są te polskie?
- Pomysły na dania z papryki. Proste przepisy Jaśka Kuronia
- Papryka faszerowana wegetariańska na wiele sposobów
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jasiek Kuroń
podziel się: