Pyszne i proste przepisy na kotlety ziemniaczane i burgery warzywne

Zaskocz domowników i przygotuj warzywne burgery. Janek Kuroń prezentuje przepisy na kotlety z soczewicy, ciecierzycy i ziemniaczane z brokułami i serem pleśniowym. Pycha!

Burgery wegańskie z soczewicy

  • 400 g żółtej soczewicy (może być inna, np. czerwona)
  • 2 - 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 spora cebula pokrojona w kostkę
  • łyżka suszonego cząbru lub majeranku
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • pół szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę delikatnie rozgotuj. Na patelni, rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj cząber oraz czosnek i mieszając smaż kolejne 2 – 3 minuty. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, bez termoobiegu. Odstaw patelnię oraz soczewicę do ostygnięcia. Połącz cebulę, bułkę tartą oraz siemię lniane, czosnek i soczewicę. Dopraw pieprzem ziołowym, solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszaj. Formuj kotlety i piecz je przez 20 minut.

Burgery z ciecierzycy

Składniki:

  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1 duża starta marchewka
  • 100 ml bulionu lub wody
  • łyżka kuminu w ziarnach
  • 1/2 łyżeczki pokruszonych ziaren kolendry
  • 400 g odcedzonej cieciorki z puszki lub ugotowanej
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej + do oprószenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj czosnek, kumin i kolendrę i smaż mieszając około 5 minut (mały gaz). Dodaj startą marchewkę, dolej 100 ml wody lub bulionu i duś zanim płyn nie odparuje. Odstaw do ostygnięcia. Cieciorkę rozgnieć porządnie widelcem lub zmiksuj. Połącz przesmażoną masę z cieciorką. Dodaj jajko, natkę pietruszki, sos sojowy i bułkę tartą. Dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Lekko natłuszczonymi dłońmi formuj burgery, następnie oprósz je w bułce tartej i smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu po około 4 minuty z każdej strony, lub do uzyskania złotej barwy. Stwórz burgery wg własnych preferencji

Kotlety ziemniaczane z brokułami i serem pleśniowym

Składniki:

  • 600 g ziemniaczanego puree
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula posiekana w kostkę
  • 200 g ugotowanego na parze brokuła
  • 1 jajko M
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 100 g startego sera blue
  • koperek pęczek
  • odrobina soli, pieprz
  • ew. posiekana papryczka pepperoni
  • Piekarnik nagrzej do 180 C.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj odparuj i ugnieć na puree. Odstaw do ostygnięcia. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę z papryczką pepperoni (jeśli korzystasz). Do ziemniaków dodaj rozdrobnionego brokuła, ser pleśniowy, cebulę, jajko, bułkę tartą, koperek oraz sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj i lekko natłuszczonymi rękoma uformuj 4 kotlety.

Jasiek Kuroń

Zobacz też:

Lane ciasto na słono i na słodko. Przepisy Andrzeja Polana

Wypasione kanapki i bajgle. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego

Lasagne na różne sposoby. Gotuje Daria Ładocha

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości