Burgery wegańskie z soczewicy
- 400 g żółtej soczewicy (może być inna, np. czerwona)
- 2 - 3 łyżki oleju lub oliwy
- 1 spora cebula pokrojona w kostkę
- łyżka suszonego cząbru lub majeranku
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- pół szklanki mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki bułki tartej
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę delikatnie rozgotuj. Na patelni, rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj cząber oraz czosnek i mieszając smaż kolejne 2 – 3 minuty. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, bez termoobiegu. Odstaw patelnię oraz soczewicę do ostygnięcia. Połącz cebulę, bułkę tartą oraz siemię lniane, czosnek i soczewicę. Dopraw pieprzem ziołowym, solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszaj. Formuj kotlety i piecz je przez 20 minut.
Burgery z ciecierzycy
Składniki:
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 duża starta marchewka
- 100 ml bulionu lub wody
- łyżka kuminu w ziarnach
- 1/2 łyżeczki pokruszonych ziaren kolendry
- 400 g odcedzonej cieciorki z puszki lub ugotowanej
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej + do oprószenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj czosnek, kumin i kolendrę i smaż mieszając około 5 minut (mały gaz). Dodaj startą marchewkę, dolej 100 ml wody lub bulionu i duś zanim płyn nie odparuje. Odstaw do ostygnięcia. Cieciorkę rozgnieć porządnie widelcem lub zmiksuj. Połącz przesmażoną masę z cieciorką. Dodaj jajko, natkę pietruszki, sos sojowy i bułkę tartą. Dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Lekko natłuszczonymi dłońmi formuj burgery, następnie oprósz je w bułce tartej i smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu po około 4 minuty z każdej strony, lub do uzyskania złotej barwy. Stwórz burgery wg własnych preferencji
Kotlety ziemniaczane z brokułami i serem pleśniowym
Składniki:
- 600 g ziemniaczanego puree
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula posiekana w kostkę
- 200 g ugotowanego na parze brokuła
- 1 jajko M
- 3 łyżki bułki tartej
- 100 g startego sera blue
- koperek pęczek
- odrobina soli, pieprz
- ew. posiekana papryczka pepperoni
- Piekarnik nagrzej do 180 C.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj odparuj i ugnieć na puree. Odstaw do ostygnięcia. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę z papryczką pepperoni (jeśli korzystasz). Do ziemniaków dodaj rozdrobnionego brokuła, ser pleśniowy, cebulę, jajko, bułkę tartą, koperek oraz sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj i lekko natłuszczonymi rękoma uformuj 4 kotlety.
Jasiek Kuroń
Zobacz też:
Lane ciasto na słono i na słodko. Przepisy Andrzeja Polana
Wypasione kanapki i bajgle. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego
Lasagne na różne sposoby. Gotuje Daria Ładocha
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat