Temperowanie:
- czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej podgrzewając ja do 45 stopni
- 1/3 czekolady wylewamy na granitowy blat i rozprowadzamy szpatułką chłodząc ją aż zgęstnieje
- wylewamy kolejna 1/3 na blat i robimy to co powyżej
- zbieramy czekoladę z blatu, wrzucamy do garnka i mieszamy
- nakładamy do foremek i posypujemy dodatkami, odstawiamy do lodówki do zastygnięcia
Brownie
4 jajka
200g czekolady z Manufaktury z ghanijskiego ziarna kakao
100g masła
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1. Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia.
2. Białka ubić z cukrem na gęstą pianę.
3. Do czekolady z masłem dodać cukier waniliowy i żółtka.
4. Do czekoladowej masy dodać białka, powoli wymieszać i przelać do formy.
5. Piec w 175 stopniach przez ok. 20 min. Na zewnątrz powinna być ładna skorupka, a w środku lekko wilgotne niewyrośnięte ciasto.
Nutella
100g orzechów laskowych
200g mleka tłustego
30g mleka w proszku
40g miodu
Szczypta soli
150g czekolady z Manufaktury
1. Orzechy wyprażyć w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10min
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
3. Mleko i mleko w proszku zagotować w garnuszku ciągle mieszając.
4. Wyprażone orzechy ułożyć na ściereczce kuchennej, zawinąć i energicznie pocierać, aby łuski odeszły od orzechów.
5. Gorące orzechy wrzucić do blendera lub malaksera i zmielić.
6. Dodać czekoladę i miksować.
7. Do mleka dodać miód. Wlać miksturę do orzechów i czekolady.
8. Dokładnie zmiksować, przelać do słoików.
9. Przechowywać w lodówce do tygodnia.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN