Materiał promocyjny

Joanna Osyda i Fabryka Czekolady

Krzysztof i Tomasz, koledzy ze szkolnej ławy, którzy spełnili swoje marzenie i założyli prawdziwą fabrykę czekolady. Ich produkty są niezwykłe, w pełni ekologiczne i naturalne. Razem z Joasią Osydą, serialową Majką, pokazali nam jak powstaje czekolada.

Temperowanie:

- czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej podgrzewając ja do 45 stopni

- 1/3 czekolady wylewamy na granitowy blat i rozprowadzamy szpatułką chłodząc ją aż zgęstnieje

- wylewamy kolejna 1/3 na blat i robimy to co powyżej

- zbieramy czekoladę z blatu, wrzucamy do garnka i mieszamy

- nakładamy do foremek i posypujemy dodatkami, odstawiamy do lodówki do zastygnięcia

Brownie

4 jajka

200g czekolady z Manufaktury z ghanijskiego ziarna kakao

100g masła

100g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

1. Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia.

2. Białka ubić z cukrem na gęstą pianę.

3. Do czekolady z masłem dodać cukier waniliowy i żółtka.

4. Do czekoladowej masy dodać białka, powoli wymieszać i przelać do formy.

5. Piec w 175 stopniach przez ok. 20 min. Na zewnątrz powinna być ładna skorupka, a w środku lekko wilgotne niewyrośnięte ciasto.

Nutella

100g orzechów laskowych

200g mleka tłustego

30g mleka w proszku

40g miodu

Szczypta soli

150g czekolady z Manufaktury

1. Orzechy wyprażyć w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10min

2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

3. Mleko i mleko w proszku zagotować w garnuszku ciągle mieszając.

4. Wyprażone orzechy ułożyć na ściereczce kuchennej, zawinąć i energicznie pocierać, aby łuski odeszły od orzechów.

5. Gorące orzechy wrzucić do blendera lub malaksera i zmielić.

6. Dodać czekoladę i miksować.

7. Do mleka dodać miód. Wlać miksturę do orzechów i czekolady.

8. Dokładnie zmiksować, przelać do słoików.

9. Przechowywać w lodówce do tygodnia.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości