Ciasto owocowe z sosem imbirowym na ciepło
175 g masła
175 g cukru
3 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
50 g mandarynek z zalewy
100 g suszonych fig namoczonych w brandy
Przygotowanie:
Utrzyj masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawaj pojedynczo jajka. Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i owoce. Przelej miksturę do natłuszczonej foremki oprószonej mąką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 30-40 minut. Wyjmij z pieca i ostudź. Podawaj z sosem.
Sos:
30 g cukru
150 g startego świeżego imbiru
280 ml mleka
5 żółtek
Przygotowanie:
Ubij żółtka z połową cukru. Zagotuj resztę cukru z mlekiem i imbirem. Zdejmij z ognia i powoli wlewaj do żółtek. Ustaw miskę z żółtkami nad garnkiem z wrzącą wodą. Gotuj masę na parze, aż zgęstnieje. Przelej przez sitko i podawaj z ciastem.
Duszone owoce z kruchym ciastem i jogurtem
Składniki;
Kruche ciasto:
90 g masła
65 g cukru
3 żółtka
100 g zmielonych migdałów
3 łyżki mleka
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę, migdały, cukier i sól w dużej misce. Dodaj masło i ugniataj je z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodaj mleko i sok z cytryny, zagnieć ciasto. Zawiń w folię i wstaw do piekarnika na 30 minut. Rozwałkuj ciasto na stolnicy, wytnij koła używając szklanki. Piecz 20-30 minut w 180 stopniach.
Owoce:
100 g obranych i pozbawionych ogryzka jabłek
1 laska wanilii
100 g brzoskwini
50 g brązowego cukru
50 g masła
50 ml soku z guawy
Przygotowanie:
Wrzuć wszystkie składniki do garnuszka, zagotuj. Gotuj na małym ogniu 10 minut. Podawaj na krążkach ciasta. Udekoruj bitą śmietaną.
Tarta z bananami, tymiankiem i rozmarynem
150 g cukru
25 g masła
10 bananów pokrojonych w plastry
2 łodyżki tymianku
2 łodyżki rozmarynu
375 g rozwałkowanego ciasta francuskiego
1 łyżeczka mielonego kardamonu
Przygotowanie:
Do garnka wrzuć 150 g cukru z odrobiną wody. Dodaj zioła i gotuj na małym ogniu aż powstanie złocisty karmel. Przelej do foremki do pieczenia. Ułóż na karmelu banany, posyp kardamonem. Rozwałkuj ciasto, ułóż na bananach. Wstaw tratę do pieca rozgrzanego do 180 stopni i piecz 15-20 minut aż będzie złociste. Po upieczeniu pozostaw na 5 minut. Następnie odwróć na paterę do góry nogami. Podawaj z lodami.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN