- Smalec wegetariański – prosty i smaczny
- Smalec wegetariański z olejem kokosowym i cebulą – przepis
- Smalec wegetariański z ciecierzycy – przepis
Zobacz też: "Moje dziecko jest weganinem" Czy dieta wegańska szkodzi dzieciom?
Smalec wegetariański jest znacznie zdrowszy niż jego zwierzęcy odpowiednik. Ze względu na to, że dla wielu osób smalec warzywny jest znacznie smaczniejszy niż smalec zwierzęcy, będzie on doskonałą propozycją dla wszystkich, a nie tylko dla wegan czy wegetarian. Smalec roślinny jest zatem doskonałą alternatywą dla tradycyjnego, dlatego jeśli jesteś amatorem smalcu, koniecznie wypróbuj któryś z poniższych przepisów. Jeżeli natomiast nie przepadasz za smalcem, przetestuj jedną z naszych propozycji i przekonaj się, że smalec wegetariański jest po prostu pyszny!
Smalec wegetariański – prosty i smaczny
Smalec wegetariański wcale nie musi być trudny do wykonania. Zatem nawet jeśli w kuchni jesteś laikiem, przygotowanie smalcu warzywnego, takiego jak smalec z fasoli, smalec z grochu czy smalec wegetariański z soczewicy , nie będzie dla Ciebie niczym trudnym. Jeżeli zastanawiasz się, z czym zjeść kanapkę, koniecznie wybierz smalec wegetariański. Przepis znajdziesz poniżej. Tak jak tradycyjny smalec, smalec wegetariański najlepiej będzie smakował z ogórkiem kiszonym lub solą.
Smalec wegetariański z olejem kokosowym i cebulą – przepis
Składniki (na 2 małe słoiki):
· 400 g oleju kokosowego,
· 4 cebule,
· 4 ząbki czosnku,
· 2 duże jabłka.
Przygotowanie:
1. Cebule pokrój w drobną kostkę, następnie zeszklij je na 4 łyżkach oleju kokosowego. Smaż przez kilka minut, aż cebula nabierze złotego koloru.
2. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Po kilku minutach smażenia cebuli dodaj do niej jabłka i smaż całość przez kolejnych kilka minut, co jakiś czas mieszając, aby zapobiec przywieraniu jabłka.
3. Zdejmij patelnię z ognia. Do cebuli dodaj resztę oleju kokosowego oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj, poczekaj aż smalec lekko przestygnie, a następnie przełóż go do słoików.
Smalec wegetariański z cebulą jest propozycją wartą wypróbowania. Przede wszystkim bardzo ładnie pachnie. Ponadto cebula nadaje mu słodkiego smaku, jabłka – delikatności, zaś czosnek sprawia, że smalec wegetariański z olejem kokosowym i cebulą jest wyrazisty i aromatyczny. Można go doprawić według własnych upodobań i dodać do niego swoje ulubione przyprawy.
Smalec wegetariański z fasoli – przepis
Składniki (na 2 małe słoiki):
· 350 g ugotowanej fasoli (albo 2 puszki fasoli),
· 2 cebule,
· 2 łyżki sosu sojowego,
· 5 łyżek oleju,
· po szczypcie soli i pieprzu.
Przygotowanie:
1. Cebule pokrój w drobną kostkę i podsmaż na 3 łyżkach oleju, aż nabiorą złotego koloru.
2. Podgrzej ugotowaną fasolę (również tę z puszki).
3. Przełóż fasolę (w przypadku fasoli z puszki – fasolę z zalewą) do miski i zmiksuj na gładką masę.
4. Dodaj sos sojowy, 2 łyżki oleju, sól, pieprz i wymieszaj.
5. Do smalcu dodaj przesmażoną cebulę i całość zmiksuj.
6. Wersja podstawowa smalcu z fasoli gotowa. Przełóż smalec do słoików.
W zależności od upodobań możesz przygotować tradycyjną wersję smalcu z fasoli albo urozmaicić ją dodatkami. Do smalcu możesz dodać m.in. wędzone pomidory czy jabłko. Smalec z fasoli będzie znacznie mniej kaloryczny niż smalec zwierzęcy czy smalec wegetariański z olejem kokosowym.
Smalec wegetariański z ciecierzycy – przepis
Składniki (na 2 duże słoiki):
· 500 g ciecierzycy ugotowanej (czyli około 220 g surowej),
· 3 cebule,
· 55 g oleju
· odrobina oleju do smażenia,
· 60 g letniej wody,
· sól, pieprz, papryka wędzona do smaku
· szczypta majeranku,
· pół jabłka.
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę mocz przez całą noc. Następnie gotuj ją przez około 90 minut aż do momentu, gdy stanie się miękka. 30 minut przed końcem gotowania dodaj odrobinę soli do smaku.
2. Odcedź ugotowaną ciecierzycę, pozostaw do wystygnięcia.
3. Zmiksuj ciecierzycę na gładką masę. Dodaj do niej olej i wodę, ponownie zmiksuj.
4. Cebule pokrój w drobną kostkę i smaż na oleju do momentu zarumienienia.
5. Dodaj do niej zmiksowaną ciecierzycę, przyprawy.
6. Zetrzyj pół jabłka obranego ze skórki i dodaj do pozostałych składników.
7. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.
8. Jeśli smalec wymaga doprawienia, dodaj przypraw i wymieszaj, a następnie przełóż smalec do słoików.
Pieczarki w roli głównej – przepis na smalec wegetariański
Składniki (na 1 duży słoik):
· 200 g fasoli,
· 130 g pieczarek,
· 1½ cebuli,
· 2 łyżki oleju,
· 1 łyżeczka soli,
· pół cytryny,
· szczypta pieprzu do smaku.
Przygotowanie:
1. Fasolę mocz przez całą noc. Następnie gotuj ją przez około 90 minut aż do momentu, gdy stanie się miękka. 30 minut przed końcem gotowania dodaj łyżeczkę soli.
2. Odcedź ugotowaną fasolę i pozostaw do wystygnięcia.
3. Pokrój drobno pieczarki i cebulę, smaż je na patelni, aż się przyrumienią.
4. Ugotowaną fasolę zmiksuj na gładką masę, dolej do niej niewielką ilość wody z gotowania.
5. Dopraw pieprzem, dodaj cebulę i pieczarki oraz sok z połowy cytryny, całość wymieszaj. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj do niej wody.
Zobacz też: Czy wegańskie mięso podbije świat?