Ciasteczka orzechowe to świetny deser, idealny do kawy czy herbaty. Pyszne, kruche, rozpływające się w ustach. Do ich przygotowania można użyć różnych orzechów, zarówno ziemnych, włoskich, jak i laskowych.
Zobacz też: Najlepsze owoce dla psa. Które z nich mogą zaszkodzić czworonogowi? >>>
Warto wspomnieć, że orzechy są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 oraz witaminy E. Zawierają także magnez, potas i fosfor. Są wskazane dla osób, które chcą poprawić koncentrację i pamięć. Powinniśmy jeść porcję orzechów dziennie, choćby w formie pysznych ciasteczek orzechowych.
Ciastka orzechowe można zrobić w wielu wariantach: tradycyjne, na bazie pszennej mąki, bezglutenowe, w wersji fit, bez cukru, a także z rozmaitymi dodatkami. Każdy znajdzie taką wersję ciasteczek orzechowych, która mu zasmakuje. Także osoby, które dbają o linię i prowadzą zdrowy tryb życia. Te ciastka mogą być świetną alternatywą dla niezdrowych przekąsek czy przeładowanych cukrem słodyczy ze sklepu. Robi się je naprawdę błyskawicznie. Warto poznać sprawdzone i proste przepisy na orzechowe słodkości.
Kruche ciasteczka orzechowe
To jeden z najbardziej klasycznych przepisów na ten słodki deser. Ciasteczka są wyjątkowo kruche, a jednocześnie miękkie, rozpływające się w ustach. Dodatek kakao i wanilii nadaje im wyjątkowy aromat. Z prostym przepisem na kruche ciasteczka orzechowe poradzi sobie nawet osoba początkująca.
Składniki (na około 30 sztuk):
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- ½ szklanki cukru (może być trzcinowy),
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 kostka masła,
- 1 łyżka kakao,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
1. Jeśli masz całe orzechy włoskie, możesz je zmielić w blenderze lub młynku do kawy.
2. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Dodaj jajka i zmielone orzechy.
3. Masło (zimne, prosto z lodówki) posiekaj nożem i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
4. Zagnieć ciasto, a następnie rozwałkuj je na stolnicy. Wytnij ciastka odpowiednią foremką, szklanką lub filiżanką.
5. Rozłóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190℃. Piecz 15 minut.
Pyszne ciasteczka orzechowe – szybki sposób
Aby przygotować te ciasteczka orzechowe , potrzebujemy tylko pięciu składników. Ten łatwy i szybki przepis pozwoli przygotować naprawdę smaczne słodkości domowym sposobem.
Składniki (na około 30 sztuk):
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 kostka masła,
- ⅓ szklanki cukru pudru,
- żółtka z 2 jajek.
Przygotowanie:
1. Posiekaj zimne masło, a następnie połącz z pozostałymi składnikami i zagnieć kruche ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki mniej więcej na godzinę, żeby się schłodziło.
2. Oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto. Foremką albo szklanką wytnij ciasteczka.
3. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190℃ i piecz około 15 minut.
Zobacz też: Co jeść w podróży? Przepisy na podróżne przekąski wg Piotra Kucharskiego >>>
Łatwe ciasteczka orzechowe – trzyskładnikowe
Te bezglutenowe ciasteczka orzechowe robi się błyskawicznie – wystarczy pół godziny. Mimo że nie zawierają mąki ani jajek, są naprawdę smaczne, a przy tym delikatne.
Składniki (na około 20 sztuk):
- niepełna szklanka mielonych orzechów włoskich lub laskowych,
- 1 szklanka cukru pudru,
- ½ kostki zimnego masła.
Przygotowanie:
1. Masło utrzyj z cukrem, dodaj orzechy i wymieszaj. Z gotowej masy uformuj kulki.
2. Rozłóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190℃.
3. Po upieczeniu najlepiej przechowuj je w zamkniętym pojemniku.
Kolejne ciasteczka orzechowe bezglutenowe mają nieco inny skład, ale są równie pyszne i łatwe do zrobienia. Nie zawierają cukru, więc idealnie nadają się dla osób na diecie. Ich bazą są fistaszki.
Składniki (na około 20 sztuk):
- 2 średnie banany,
- 3 łyżki masła orzechowego,
- 1 szklanka zmielonych orzeszków ziemnych.
Przygotowanie:
1. Banany rozgnieć i zmiksuj z masłem orzechowym. Dodaj zmielone orzechy ziemne i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę schłódź w lodówce przez pół godziny.
2. Uformuj z masy kulki i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Wstaw ciasteczka do piekarnika rozgrzanego do 180℃ i piecz 20 minut.
Zobacz też: Proste przepisy na letnie desery: panna cotta, lody z mango i chałka z jogurtem greckim! >>>
Ciasteczka orzechowe fit
Osoby dbające o linię i prowadzące zdrowy tryb życia również mogą pozwolić sobie na odrobinę słodkości. Ciekawą propozycją mogą być domowe ciasteczka orzechowe w wersji fit . Ich kluczowym składnikiem jest masło orzechowe – powinno być naturalne, bez konserwantów, cukru, soli czy oleju palmowego.
Składniki (na 15–20 sztuk):
- 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów,
- 4–5 łyżek miodu,
- 4–5 łyżek mąki ryżowej lub innej bezglutenowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
1. Wymieszaj wszystkie składniki, najlepiej mikserem.
2. Uformuj ciasto w wałek i pokrój na plasterki. Następnie z każdego plasterka zrób kulkę.
3. Rozłóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 8–10 minut w piekarniku nagrzanym do 180℃. To bardzo zdrowe ciasteczka orzechowe – bez cukru , soli i sztucznych dodatków.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN