Sprawdzone przepisy na ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe - przepis
Fot. Getty Images/apomares
Pyszne ciasteczka orzechowe to deser, który uda się nawet osobom stawiającym pierwsze kroki w sztuce kulinarnej. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników i robi się je naprawdę szybko.

Ciasteczka orzechowe to świetny deser, idealny do kawy czy herbaty. Pyszne, kruche, rozpływające się w ustach. Do ich przygotowania można użyć różnych orzechów, zarówno ziemnych, włoskich, jak i laskowych.

Zobacz też: Najlepsze owoce dla psa. Które z nich mogą zaszkodzić czworonogowi? >>>

Warto wspomnieć, że orzechy są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 oraz witaminy E. Zawierają także magnez, potas i fosfor. Są wskazane dla osób, które chcą poprawić koncentrację i pamięć. Powinniśmy jeść porcję orzechów dziennie, choćby w formie pysznych ciasteczek orzechowych.

Ciastka orzechowe można zrobić w wielu wariantach: tradycyjne, na bazie pszennej mąki, bezglutenowe, w wersji fit, bez cukru, a także z rozmaitymi dodatkami. Każdy znajdzie taką wersję ciasteczek orzechowych, która mu zasmakuje. Także osoby, które dbają o linię i prowadzą zdrowy tryb życia. Te ciastka mogą być świetną alternatywą dla niezdrowych przekąsek czy przeładowanych cukrem słodyczy ze sklepu. Robi się je naprawdę błyskawicznie. Warto poznać sprawdzone i proste przepisy na orzechowe słodkości.

Kruche ciasteczka orzechowe

To jeden z najbardziej klasycznych przepisów na ten słodki deser. Ciasteczka są wyjątkowo kruche, a jednocześnie miękkie, rozpływające się w ustach. Dodatek kakao i wanilii nadaje im wyjątkowy aromat. Z prostym przepisem na kruche ciasteczka orzechowe poradzi sobie nawet osoba początkująca.

Składniki (na około 30 sztuk):

  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki cukru (może być trzcinowy),
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 kostka masła,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

1. Jeśli masz całe orzechy włoskie, możesz je zmielić w blenderze lub młynku do kawy.

2. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Dodaj jajka i zmielone orzechy.

3. Masło (zimne, prosto z lodówki) posiekaj nożem i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

4. Zagnieć ciasto, a następnie rozwałkuj je na stolnicy. Wytnij ciastka odpowiednią foremką, szklanką lub filiżanką.

5. Rozłóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190℃. Piecz 15 minut.

Pyszne ciasteczka orzechowe – szybki sposób

Aby przygotować te ciasteczka orzechowe , potrzebujemy tylko pięciu składników. Ten łatwy i szybki przepis pozwoli przygotować naprawdę smaczne słodkości domowym sposobem.

Składniki (na około 30 sztuk):

  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 kostka masła,
  • ⅓ szklanki cukru pudru,
  • żółtka z 2 jajek.

Przygotowanie:

1. Posiekaj zimne masło, a następnie połącz z pozostałymi składnikami i zagnieć kruche ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki mniej więcej na godzinę, żeby się schłodziło.

2. Oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto. Foremką albo szklanką wytnij ciasteczka.

3. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190℃ i piecz około 15 minut.

Zobacz też: Co jeść w podróży? Przepisy na podróżne przekąski wg Piotra Kucharskiego >>>

Łatwe ciasteczka orzechowe – trzyskładnikowe

Te bezglutenowe ciasteczka orzechowe robi się błyskawicznie – wystarczy pół godziny. Mimo że nie zawierają mąki ani jajek, są naprawdę smaczne, a przy tym delikatne.

Składniki (na około 20 sztuk):

  • niepełna szklanka mielonych orzechów włoskich lub laskowych,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • ½ kostki zimnego masła.

Przygotowanie:

1. Masło utrzyj z cukrem, dodaj orzechy i wymieszaj. Z gotowej masy uformuj kulki.

2. Rozłóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190℃.

3. Po upieczeniu najlepiej przechowuj je w zamkniętym pojemniku.

Kolejne ciasteczka orzechowe bezglutenowe mają nieco inny skład, ale są równie pyszne i łatwe do zrobienia. Nie zawierają cukru, więc idealnie nadają się dla osób na diecie. Ich bazą są fistaszki.

Składniki (na około 20 sztuk):

  • 2 średnie banany,
  • 3 łyżki masła orzechowego,
  • 1 szklanka zmielonych orzeszków ziemnych.

Przygotowanie:

1. Banany rozgnieć i zmiksuj z masłem orzechowym. Dodaj zmielone orzechy ziemne i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę schłódź w lodówce przez pół godziny.

2. Uformuj z masy kulki i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Wstaw ciasteczka do piekarnika rozgrzanego do 180℃ i piecz 20 minut.

Zobacz też: Proste przepisy na letnie desery: panna cotta, lody z mango i chałka z jogurtem greckim! >>>

Ciasteczka orzechowe fit

Osoby dbające o linię i prowadzące zdrowy tryb życia również mogą pozwolić sobie na odrobinę słodkości. Ciekawą propozycją mogą być domowe ciasteczka orzechowe w wersji fit . Ich kluczowym składnikiem jest masło orzechowe – powinno być naturalne, bez konserwantów, cukru, soli czy oleju palmowego.

Składniki (na 15–20 sztuk):

  • 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów,
  • 4–5 łyżek miodu,
  • 4–5 łyżek mąki ryżowej lub innej bezglutenowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

1. Wymieszaj wszystkie składniki, najlepiej mikserem.

2. Uformuj ciasto w wałek i pokrój na plasterki. Następnie z każdego plasterka zrób kulkę.

3. Rozłóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 8–10 minut w piekarniku nagrzanym do 180℃. To bardzo zdrowe ciasteczka orzechowe – bez cukru , soli i sztucznych dodatków.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości