Materiał promocyjny

Jajecznica z macą

Właśnie rozpoczął się sezon na wiosenną, letnią kuchnię. Piotr Kucharski, zwycięzca drugiej edycji "Gotuj o Wszystko",przygotował w kuchni Dzień dobry TVN lekkie dania z wykorzystaniem takich produktów jak: maca, jajka, rukola, szczaw i truskawki. Sponsorem dzisiejszej kuchni jest firma "Kupiec".

JAJECZNICA Z MACĄ

Składniki:

0,5 pęczka cebulki dymki

2 łyżki masła

4 jajka

2 kromki macy

sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulkę wraz ze szczypiorem pokroić w plasterki i poddusić na maśle. Dodać jajka i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać połamaną w drobne kawałki macę. Doprawić solą i pieprzem.

WIOSENNY TORCIK

Składniki:

1 duży pęczek rzodkiewki

1 pęczek rukoli, szczypiorku lub kiełków

250 g twarogu

2-3 łyżki śmietany

12%/lub mleka

sól i pieprz

5-6 wafli crunchella

Przygotowanie:

Rzodkiewkę i rukolę drobno pokroić (część odłożyć do dekoracji). Wymieszać z twarogiem, śmietaną i przyprawami na gładką masę. Otrzymaną pastą przełożyć wafle układając jeden na drugim tworząc torcik. Boki i górę posmarować twarogiem, posypać rzodkiewką i rukolą. Część twarogu można zastąpić kozim serem lub bryndzą.

ZUPA KREM SZCZAWIOWY Z GRZANKAMI Z WAFLI RYŻOWYCH

Składniki:

1 cebula pokrojona w kostkę

5-7 ząbków czosnku, przeciśnięte

oliwa z oliwek

1 marchewka pokrojona w kostkę

1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę

mały kawałek selera pokrojony w kostkę

3-4 ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę

2 duże pęczki szczawiu

2 łyżki octu winnego

2-3 łyżki śmietany

sól i pieprz

4 jajka ugotowane na twardo

3 wafle ryżowe

woda

Przygotowanie:

Cebulę i połowę czosnku poddusić na 5 łyżkach oliwie z oliwek. Dodać marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki, dusić całość aż warzywa zmiękną. Dolać tyle wody aby przykryła warzywa. Gotować aż wszystkie warzywa będą bardzo miękkie. Dolać ocet i dodać pokrojony drobno szczaw. Gotować chwilę, doprawić do smaku, dodać śmietanę i zmiksować. Pozostały czosnek wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Wafle ryżowe połamać na drobne kawałki, wyłożyć na blachę do pieczenia i polać oliwą czosnkową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Zupę podawać z jajkiem oraz grzankami z wafli ryżowych.

TRUSKAWKI POD KREMEM NA CHRUPIĄCYCH WAFLACH

Składniki:

1 kg truskawek

2 op. serka mascarpone (500 g)

2 jajka

4 łyżki cukru

2 łyżki octu balsamicznego

3 wafle ryżowe

Przygotowanie:

Truskawki, umyć obrać z szypułek i pokroić w ćwiartki. Polać octem balsamicznym i wymieszać. Jajka rozdzielić, żółtka z 2 łyżkami cukru ubić na gładką masę i wymieszać z mascarpone. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem i delikatnie wymieszać z mascarpone. Wafle ryżowe pokruszyć i przełożyć do szklanek. Na wierzchu ułożyć warstwę truskawek (część odłożyć do dekoracji), następnie zalać całość kremem. Udekorować truskawkami. Deser można podać zaraz po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości