JAJECZNICA Z MACĄ
Składniki:
0,5 pęczka cebulki dymki
2 łyżki masła
4 jajka
2 kromki macy
sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulkę wraz ze szczypiorem pokroić w plasterki i poddusić na maśle. Dodać jajka i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać połamaną w drobne kawałki macę. Doprawić solą i pieprzem.
WIOSENNY TORCIK
Składniki:
1 duży pęczek rzodkiewki
1 pęczek rukoli, szczypiorku lub kiełków
250 g twarogu
2-3 łyżki śmietany
12%/lub mleka
sól i pieprz
5-6 wafli crunchella
Przygotowanie:
Rzodkiewkę i rukolę drobno pokroić (część odłożyć do dekoracji). Wymieszać z twarogiem, śmietaną i przyprawami na gładką masę. Otrzymaną pastą przełożyć wafle układając jeden na drugim tworząc torcik. Boki i górę posmarować twarogiem, posypać rzodkiewką i rukolą. Część twarogu można zastąpić kozim serem lub bryndzą.
ZUPA KREM SZCZAWIOWY Z GRZANKAMI Z WAFLI RYŻOWYCH
Składniki:
1 cebula pokrojona w kostkę
5-7 ząbków czosnku, przeciśnięte
oliwa z oliwek
1 marchewka pokrojona w kostkę
1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę
mały kawałek selera pokrojony w kostkę
3-4 ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę
2 duże pęczki szczawiu
2 łyżki octu winnego
2-3 łyżki śmietany
sól i pieprz
4 jajka ugotowane na twardo
3 wafle ryżowe
woda
Przygotowanie:
Cebulę i połowę czosnku poddusić na 5 łyżkach oliwie z oliwek. Dodać marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki, dusić całość aż warzywa zmiękną. Dolać tyle wody aby przykryła warzywa. Gotować aż wszystkie warzywa będą bardzo miękkie. Dolać ocet i dodać pokrojony drobno szczaw. Gotować chwilę, doprawić do smaku, dodać śmietanę i zmiksować. Pozostały czosnek wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Wafle ryżowe połamać na drobne kawałki, wyłożyć na blachę do pieczenia i polać oliwą czosnkową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Zupę podawać z jajkiem oraz grzankami z wafli ryżowych.
TRUSKAWKI POD KREMEM NA CHRUPIĄCYCH WAFLACH
Składniki:
1 kg truskawek
2 op. serka mascarpone (500 g)
2 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki octu balsamicznego
3 wafle ryżowe
Przygotowanie:
Truskawki, umyć obrać z szypułek i pokroić w ćwiartki. Polać octem balsamicznym i wymieszać. Jajka rozdzielić, żółtka z 2 łyżkami cukru ubić na gładką masę i wymieszać z mascarpone. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem i delikatnie wymieszać z mascarpone. Wafle ryżowe pokruszyć i przełożyć do szklanek. Na wierzchu ułożyć warstwę truskawek (część odłożyć do dekoracji), następnie zalać całość kremem. Udekorować truskawkami. Deser można podać zaraz po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN