Materiał promocyjny

Inspirowane włoską kuchnią

Joseph Seelesto proponuje potrawy inspirowane włoską kuchnią: risotto z morelami, linguine z groszkiem i krewetkami, klasyczną panna cottę z sałatką owocową i sałatkę z fig oraz gorgonzoli.

Prosta sałatka z fig i gorgonzoli

Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

1 łyżka octu balsamicznego

4 dojrzałe figi

6 plastrów szynki parmeńskiej

100 g pokruszonego sera gorgonzola

2 garści rukoli

Przygotowanie:

W misce wymieszaj ocet balsamiczny z oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzu ułóż pozostałe składniki: figi, plastry szynki, kawałki gorgonzoli oraz listki rukoli i na końcu polej przygotowanym wcześniej dressingiem.

Risotto z morelami

Składniki:

1 litr warzywnego bulionu

50 ml oleju roślinnego

2 dobrze posiekane szalotki

niewielki ząbek czosnku przekrojony na pół

200 g ryżu carnaroli lub arborio

4 łyżki białego wina

12 moreli namoczonych w wodzie

łyżka posiekanych dowolnych ziół

Przygotowanie:

Zagotuj w rondlu bulion warzywny razem z wodą po moczeniu moreli. W drugim garnku rozgrzej olej, dodaj szalotki i czosnek. Zeszklij je przez około 3 minuty, nie pozwalając im zbrązowieć. Dodaj ryż i trzymaj na ogniu przez kolejne 3 minuty. Dodaj wino i duś na wolnym ogniu, aż ryż zacznie być szklisty. Dodawaj bulion w porcjach po około 50 ml, za każdym razem doprowadzając do wrzenia i odparowując cały płyn. Nie przerywaj mieszania ryżu. Dbaj, by za każdym razem czynność ta trwała około 3 minut. Ryż będzie gotowy (najlepiej, żeby był al dente) po mniej więcej 14 minutach od dodania pierwszej porcji bulionu. Dodaj parmezan, morele, zioła, następnie dokładnie wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Linguine z groszkiem i krewetkami

Przygotowanie:

350 g linguine albo długiego makaronu

140 g obranych krewetek

100 g mrożonego groszku

1 żółtko

starta skórka i sok z cytryny

1 łyżka mascarpone

garść tartego parmezanu

przygotowanie:

Gotuj linguine przez 8 minut, następnie odcedź, zostawiając trochę wody do dalszego gotowania. Do garnka z makaronem i około 100 ml wody po jego gotowaniu dodaj groszek, krewetki, skórkę i sok z cytryny. Gotuj mniej więcej 2 minuty, na zakończenie dodaj żółtko i mascarpone. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Klasyczna panna cotta z sałatką owocową

Składniki:

2 listki żelatyny

125 g świeżych malin

560 ml śmietany

180 ml mleka

90 g cukru

3 laski wanilii

100 g świeżej sałatki owocowej

Przygotowanie:

Wlej śmietanę i mleko do garnka, dodaj cukier i ziarenka z lasek wanilii przeciętych na pół. Doprowadź prawie do wrzenia, zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia na około 30 minut. Namocz żelatynę w miseczce z zimną wodą (najlepiej z kostkami lodu) przez 3-4 minuty. Następnie odciśnij z niej całą wodę i dodaj do stygnącego kremu. Mieszaj, dopóki żelatyna całkowicie się nie rozpuści. Ostudź masę w wodzie z lodem, żeby stężała. Przelej panna cottę do szklanek i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Serwuj z sałatką owocową ułożoną na górze.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości