Prosta sałatka z fig i gorgonzoli
Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka octu balsamicznego
4 dojrzałe figi
6 plastrów szynki parmeńskiej
100 g pokruszonego sera gorgonzola
2 garści rukoli
Przygotowanie:
W misce wymieszaj ocet balsamiczny z oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzu ułóż pozostałe składniki: figi, plastry szynki, kawałki gorgonzoli oraz listki rukoli i na końcu polej przygotowanym wcześniej dressingiem.
Risotto z morelami
Składniki:
1 litr warzywnego bulionu
50 ml oleju roślinnego
2 dobrze posiekane szalotki
niewielki ząbek czosnku przekrojony na pół
200 g ryżu carnaroli lub arborio
4 łyżki białego wina
12 moreli namoczonych w wodzie
łyżka posiekanych dowolnych ziół
Przygotowanie:
Zagotuj w rondlu bulion warzywny razem z wodą po moczeniu moreli. W drugim garnku rozgrzej olej, dodaj szalotki i czosnek. Zeszklij je przez około 3 minuty, nie pozwalając im zbrązowieć. Dodaj ryż i trzymaj na ogniu przez kolejne 3 minuty. Dodaj wino i duś na wolnym ogniu, aż ryż zacznie być szklisty. Dodawaj bulion w porcjach po około 50 ml, za każdym razem doprowadzając do wrzenia i odparowując cały płyn. Nie przerywaj mieszania ryżu. Dbaj, by za każdym razem czynność ta trwała około 3 minut. Ryż będzie gotowy (najlepiej, żeby był al dente) po mniej więcej 14 minutach od dodania pierwszej porcji bulionu. Dodaj parmezan, morele, zioła, następnie dokładnie wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Linguine z groszkiem i krewetkami
Przygotowanie:
350 g linguine albo długiego makaronu
140 g obranych krewetek
100 g mrożonego groszku
1 żółtko
starta skórka i sok z cytryny
1 łyżka mascarpone
garść tartego parmezanu
przygotowanie:
Gotuj linguine przez 8 minut, następnie odcedź, zostawiając trochę wody do dalszego gotowania. Do garnka z makaronem i około 100 ml wody po jego gotowaniu dodaj groszek, krewetki, skórkę i sok z cytryny. Gotuj mniej więcej 2 minuty, na zakończenie dodaj żółtko i mascarpone. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Klasyczna panna cotta z sałatką owocową
Składniki:
2 listki żelatyny
125 g świeżych malin
560 ml śmietany
180 ml mleka
90 g cukru
3 laski wanilii
100 g świeżej sałatki owocowej
Przygotowanie:
Wlej śmietanę i mleko do garnka, dodaj cukier i ziarenka z lasek wanilii przeciętych na pół. Doprowadź prawie do wrzenia, zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia na około 30 minut. Namocz żelatynę w miseczce z zimną wodą (najlepiej z kostkami lodu) przez 3-4 minuty. Następnie odciśnij z niej całą wodę i dodaj do stygnącego kremu. Mieszaj, dopóki żelatyna całkowicie się nie rozpuści. Ostudź masę w wodzie z lodem, żeby stężała. Przelej panna cottę do szklanek i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Serwuj z sałatką owocową ułożoną na górze.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN