Czekoladowe ciastka jak marmurki
Składniki:
Czekolada gorzka - 230 g
Masło - 120 g
Cukier - 160 g
3 jaja
proszek do pieczenia
cukier wanilinowy
Mąka - 300 g
cukier puder do otaczania ciasteczek
Przygotowanie:
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywno, dodać cukier ubijać do szklistości. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Na koniec dodawać mieszając ręką czekoladę z masłem i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wstawić lodówki i całkowicie schłodzić. Mocno schłodzone porcjować w małe kulki wielkości orzecha, obtaczać solidnie w cukrze pudrze i kłaść na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 185 stopni.
Pianki waniliowe w czekoladzie
Składniki:
Cukier - 450 g
Glukoza - 20 g
Woda - 200 ml
Białko z 2 jaj
Żelatyna - 20 g
Cukier z wanilią
Czekolada - 300 g
Syrop malinowy do smaku
Przygotowanie
Cukier z glukozą rozpuścić w wodzie i gotować do uzyskania gęstego syropu. Białka ubić na sztywno. Do gorącego syropu dodać rozpuszczoną żelatynę w 150 ml wody. Ubijając białka wlewać małym strumieniem gorący syrop do momentu aż masa stanie się szklista i sztywna. Na koniec dodać syrop malinowy do smaku. Masę wyłożyć na blaszkę wysypaną cukrem pudrem. Wstawić do schłodzenia. Po schłodzeniu kroić w małe kwadraty i moczyć w rozpuszczonej czekoladzie.
Bardzo czekoladowe ciasto z migdałami
Składniki:
Czekolada - 250 g
Śmietana - 160 ml
Mąka kukurydziana - 60 g
3 jaja
Miód - 60 g
Migdały - 100 g
3 jaja
Pomarańcza
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy i łączymy ze śmietaną. mieszamy dokładnie. Dodajemy żółtka, mąkę kukurydzianą. Na koniec dodajemy pianę z białek ubitą na puch z dodatkiem miodu. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z pomarańczy. Wysypać na ciasto, jeszcze migdały i do pieca. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN