Burgery z indyka z żurawiną podane na aromatycznej soczewicy z pomidorami
Składniki dla 4 osób:
800 g mielonego mięsa z indyka
1 pokrojona w kostkę cebula
1 szklanka suszonej żurawiny amerykańskiej
1 op. przyprawy do mięsa mielonego Prymat
3 drobno posiekane ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
200 g soczewicy
1 pokrojona w kostkę cebula
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
200 ml pomidorów pelati
100 ml bulionu warzywnego Kucharek
1 pęczek kolendry
Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold, kumin, kardamon do smaku
Grubo mielony czarny pieprz Prymat
2 drobno pokrojone czerwone cebule
100 ml jogurtu bałkańskiego
Kiełki soi i słonecznika do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mięso z indyka wymieszać z żurawiną, orzeszkami pinii, podsmażoną na oliwie cebulą, czosnkiem i przyprawą do mięsa mielonego, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować burgery i grillować na ruszcie lub patelni grillowej po około 5 minut z każdej strony. Cebulę usmażyć na oliwie z czosnkiem, dodać bulion, soczewicę, pomidory pelati i doprawić do smaku. Całość gotować przez ok. 15 minut. Soczyste burgery podawać na soczewicy z pomidorami. Przed podaniem danie udekorować świeżymi kiełkami, czerwoną cebulą i jogurtem bałkańskim.
Tosty z żurawiną amerykańską, szpinakiem i grzybami podane z wędzonym łososiem
Składniki dla 4 osób:
100 g świeżego szpinaku
100 g suszonej żurawiny amerykańskiej
200 g oczyszczonych i pokrojonych borowików
1 pokrojona w kostkę cebula
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek natki pietruszki
włoska ciabatta
200 g wędzonego łososia norweskiego
1 pokrojona w kostkę cytryna
4 łyżki tartego parmezanu
4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
Grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat
Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold do smaku
Sposób przygotowania:
Ciabattę pokroić na kromki, upiec w tosterze lub piekarniku. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i grzyby, dodać szpinak, żurawinę i posiekaną natkę pietruszki. Całość smażyć przez około 5 minut, doprawić do smaku. Na chrupiącym pieczywie ułożyć wędzonego łososia norweskiego, a na nim szpinak z żurawiną i grzybami. Kanapki posypać parmezanem i grubo mielonym czarnym pieprzem, a następnie zapiekać w temperaturze 200°C, aż ser się zrumieni (ok. 5 minut). Przed podaniem skropić oliwą z oliwek i posypać posiekanymi suszonymi pomidorami
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN