Dynia w roli głównej

W kuchni Dzień Dobry TVN Ewelina Stanek i jurorka programu Mastechef - Ania Starmach przygotowały potrawy z dyni: krem z curry i imbirem, dynię z łososiem, racuchy z dyni oraz zupę dyniową. Smacznego!

Krem z dyni z curry i imbirem

Składniki:

3 szklanki bulionu wołowo-drobiowego

1 kg dyni

2 lub 3 marchewki

2 duże ziemniaki 1 cebula

2 łyżki oleju ryżowego

1 czubata łyżka curry

1 kawałek świeżego imbiru +imbir w proszku

1 łyżka cukru trzcinowego,

sól morska, pieprz cytrynowy do smaku, gałka muszkatołowa, cynamon

świeża kolendra do ozdoby

Przygotowanie:

Dynię ,marchewkę i ziemniaki obieramy ze skórki, płuczemy i kroimy w kostkę. Następnie rozgrzewamy olej, wrzucamy curry, pieprz cytrynowy, posiekany imbir i imbir sproszkowany. Mieszając smażymy kilka sekund, dodajemy ziemniaki i marchewkę. Gdy lekko się przesmażą, dodajemy dynię i cebulę i podsmażamy. Wlewamy bulion. Gotujemy około 20 minut, aż zmiękną warzywa. Po czym dodajemy mleko kokosowe, sól , pieprz do smaku szczyptę gałki muszkatołowej i cynamon. To wszystko blendujemy i podajemy udekorowane świeżą kolendrą.

Dynia z łososiem

Skłądniki:

1 kg dyni

1 filet z łososia

2 pomarańcze

2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki cukru trzcinowego

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

5 łyżek oleju ryżowego

1 cebula

sól morska, pieprz cytrynowy do smaku

goździki, cynamon, imbir, pieprz ziarnisty, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Filet z łososia zamarynować w oleju ryżowym, occie balsamicznym, pieprzu cytrynowym, cukrze trzcinowym oraz pieprzu ziarnistym i marynować około 1 godziny. Następnie piec w piekarniku, w folii aluminiowej około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Tymczasem obrać ze skóry dynię, wykroić kuleczki, które należy zamarynować w oleju ryżowym, soli morskiej i pieprzu cytrynowym. Następnie włożyć na pergamin do piekarnika i zapiekać w temperaturze 170 stopni do półmiękkiej konsystencji.

Następnie należy rozgrzać olej ryżowy na patelni. Dodać dynię pokrojoną w kostkę, cebulę i zeszklić. Po krótkiej chwili dodajemy cynamon, goździki, imbir, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy go do dyni wraz z winem. Dodajemy sól i cukier do smaku, po czym blendujemy. Podajemy filet z kuleczkami z dyni i sosem dyniowo-pomarańczowym.

Racuchy z dyni z sosem pomarańczowym

Składniki:

300g dyni bez skórki

2 żółtka

1 białko

120g mąki

Duża szczypta cynamonu

3 łyżki brązowego cukru

Sos:

500ml soku pomarańczowego

2 łyżki miodu

2 łyżeczki startego imbiru

Laska wanilii

Przygotowanie:

Cukier utrzyj z żółtkami dodaj cynamon, dynię startą na tarce o grubych oczkach, stopniowo dodawaj mąkę. Białko ubij na sztywną pianę wymieszaj z masą dyniową. Racuchy smaż na odrobinie masła.

Gorące placuszki podawaj z sosem pomarańczowym.

Sos: Do rondelka wlej sok pomarańczowy, dodaj imbir i rozkrojoną laskę wanilii, gotuj na małym ogniu aż trzykrotnie zmniejszy objętość, wtedy dodaj miód, podgrzej.

Zupa dyniowa z klopsikami

Składniki:

600g dyni hokkaido bez skórki

400ml mleka kokosowego

4 pomidory bez skórki

300ml bulionu warzywnego

Pulpety:

400g mielonego mięsa z indyka

2 łyżeczki startego imbiru

1 ząbek czosnku

1 szalotka

1 łyżka podprażonych orzechów włoskich

Słodka papryka

Ostra papryka

Świeża kolendra

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Dynię pokrój w kostkę przysmaż na odrobinie oliwy, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu aż dynia zmięknie. W międzyczasie przygotuj pulpety: mięso wymieszaj z przyprawami, posiekanym czosnkiem, cebulą, orzechami. Uformuj małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Dynię zmiksuj z bulionem dodaj mleko kokosowe, zagotuj, wrzuć do zupy klopsiki, gotuj około 10 minut po czym dodaj posiekane pomidory, gotuj jeszcze przez kilka minut, dopraw do smaku. Podawaj z dużą ilością świeżej kolendry.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości