Krem z dyni z curry i imbirem
Składniki:
3 szklanki bulionu wołowo-drobiowego
1 kg dyni
2 lub 3 marchewki
2 duże ziemniaki 1 cebula
2 łyżki oleju ryżowego
1 czubata łyżka curry
1 kawałek świeżego imbiru +imbir w proszku
1 łyżka cukru trzcinowego,
sól morska, pieprz cytrynowy do smaku, gałka muszkatołowa, cynamon
świeża kolendra do ozdoby
Przygotowanie:
Dynię ,marchewkę i ziemniaki obieramy ze skórki, płuczemy i kroimy w kostkę. Następnie rozgrzewamy olej, wrzucamy curry, pieprz cytrynowy, posiekany imbir i imbir sproszkowany. Mieszając smażymy kilka sekund, dodajemy ziemniaki i marchewkę. Gdy lekko się przesmażą, dodajemy dynię i cebulę i podsmażamy. Wlewamy bulion. Gotujemy około 20 minut, aż zmiękną warzywa. Po czym dodajemy mleko kokosowe, sól , pieprz do smaku szczyptę gałki muszkatołowej i cynamon. To wszystko blendujemy i podajemy udekorowane świeżą kolendrą.
Dynia z łososiem
Skłądniki:
1 kg dyni
1 filet z łososia
2 pomarańcze
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
5 łyżek oleju ryżowego
1 cebula
sól morska, pieprz cytrynowy do smaku
goździki, cynamon, imbir, pieprz ziarnisty, ziele angielskie
Sposób przygotowania:
Filet z łososia zamarynować w oleju ryżowym, occie balsamicznym, pieprzu cytrynowym, cukrze trzcinowym oraz pieprzu ziarnistym i marynować około 1 godziny. Następnie piec w piekarniku, w folii aluminiowej około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Tymczasem obrać ze skóry dynię, wykroić kuleczki, które należy zamarynować w oleju ryżowym, soli morskiej i pieprzu cytrynowym. Następnie włożyć na pergamin do piekarnika i zapiekać w temperaturze 170 stopni do półmiękkiej konsystencji.
Następnie należy rozgrzać olej ryżowy na patelni. Dodać dynię pokrojoną w kostkę, cebulę i zeszklić. Po krótkiej chwili dodajemy cynamon, goździki, imbir, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy go do dyni wraz z winem. Dodajemy sól i cukier do smaku, po czym blendujemy. Podajemy filet z kuleczkami z dyni i sosem dyniowo-pomarańczowym.
Racuchy z dyni z sosem pomarańczowym
Składniki:
300g dyni bez skórki
2 żółtka
1 białko
120g mąki
Duża szczypta cynamonu
3 łyżki brązowego cukru
Sos:
500ml soku pomarańczowego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki startego imbiru
Laska wanilii
Przygotowanie:
Cukier utrzyj z żółtkami dodaj cynamon, dynię startą na tarce o grubych oczkach, stopniowo dodawaj mąkę. Białko ubij na sztywną pianę wymieszaj z masą dyniową. Racuchy smaż na odrobinie masła.
Gorące placuszki podawaj z sosem pomarańczowym.
Sos: Do rondelka wlej sok pomarańczowy, dodaj imbir i rozkrojoną laskę wanilii, gotuj na małym ogniu aż trzykrotnie zmniejszy objętość, wtedy dodaj miód, podgrzej.
Zupa dyniowa z klopsikami
Składniki:
600g dyni hokkaido bez skórki
400ml mleka kokosowego
4 pomidory bez skórki
300ml bulionu warzywnego
Pulpety:
400g mielonego mięsa z indyka
2 łyżeczki startego imbiru
1 ząbek czosnku
1 szalotka
1 łyżka podprażonych orzechów włoskich
Słodka papryka
Ostra papryka
Świeża kolendra
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Dynię pokrój w kostkę przysmaż na odrobinie oliwy, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu aż dynia zmięknie. W międzyczasie przygotuj pulpety: mięso wymieszaj z przyprawami, posiekanym czosnkiem, cebulą, orzechami. Uformuj małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Dynię zmiksuj z bulionem dodaj mleko kokosowe, zagotuj, wrzuć do zupy klopsiki, gotuj około 10 minut po czym dodaj posiekane pomidory, gotuj jeszcze przez kilka minut, dopraw do smaku. Podawaj z dużą ilością świeżej kolendry.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN