Ciasto cynamonowe
Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez aromatu cynamonu. Ciasto z dodatkiem tej przyprawy i aromatycznych jabłek sprawi, że wspaniała woń będzie unosiła się w całym domu. Cząsteczki owoców i kwaśna śmietana pozwolą wypiekowi długo zachować świeży i wilgotny środek.
Składniki na ciasto cynamonowe (okrągła blacha o średnicy ok. 20 cm)
- 4 duże jabłka lub 6 twardych gruszek
- 4 jajka
- Szklanka drobnego cukru
- Pół szklanki łagodnej w smaku oliwy z oliwek
- Pół szklanki kwaśnej śmietany 12%
- 10 łyżek mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 15 g (opakowanie) cynamonu
Jak przygotować ciasto cynamonowe?
- Jajka ubić na wysokich obrotach, stopniowo dodawać cukier, miksować do utrzymania sztywnej, gęstej masy.
- Do jajek dodać oliwę i śmietanę. Dokładnie wymieszać drewnianą szpatułką, aż masa stanie się gładka i jedwabista.
- Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem. Delikatnie dodawać ją do jajek z oliwą i śmietaną, ciągle mieszając.
- Do uzyskanej masy dodać pokrojone w kostkę, obrane jabłka lub gruszki. Opcjonalnie można dodać bakalie.
- Dno formy wyłożyć papierem. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 45 minut lub do "suchego patyczka".
- Przestudzone ciasto wspaniale smakuje z dodatkiem śmietany lub w wersji saute.
Zobacz także:
- Jadalne prezenty na święta - przygotuj je już dzisiaj, aby zdążyć na Boże Narodzenie
- Dania świąteczne i wigilijne, które warto przygotować wcześniej
- Ciasto mandarynkowe Nigelli Lawson. Przepis na deser idealny na święta
Autor: Adam Barabasz
Źródło zdjęcia głównego: E+
podziel się: