Ciasto cynamonowe cioci Stasi. Świąteczna alternatywa dla piernika

GettyImages-615414714
GettyImages-615414714
Źródło: E+
Pachnące korzennymi przyprawami ciasto cynamonowe z jabłkami jest wspaniałą alternatywą dla piernika. Łatwe i szybkie w przygotowaniu sprawdzi się na świątecznym przyjęciu u znajomych i bożonarodzeniowym kiermaszu w szkole twojego dziecka. Ma piękny kolor i chrupiącą skórkę.

Ciasto cynamonowe

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez aromatu cynamonu. Ciasto z dodatkiem tej przyprawy i aromatycznych jabłek sprawi, że wspaniała woń będzie unosiła się w całym domu. Cząsteczki owoców i kwaśna śmietana pozwolą wypiekowi długo zachować świeży i wilgotny środek.

Składniki na ciasto cynamonowe (okrągła blacha o średnicy ok. 20 cm)

  • 4 duże jabłka lub 6 twardych gruszek
    • 4 jajka
      • Szklanka drobnego cukru
        • Pół szklanki łagodnej w smaku oliwy z oliwek
          • Pół szklanki kwaśnej śmietany 12%
            • 10 łyżek mąki pszennej
              • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
                • 15 g (opakowanie) cynamonu
                  Pierniczkowe dzieła sztuki
                  Źródło: Dzień Dobry TVN

                  Jak przygotować ciasto cynamonowe?

                  1. Jajka ubić na wysokich obrotach, stopniowo dodawać cukier, miksować do utrzymania sztywnej, gęstej masy.
                    1. Do jajek dodać oliwę i śmietanę. Dokładnie wymieszać drewnianą szpatułką, aż masa stanie się gładka i jedwabista.
                      1. Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem. Delikatnie dodawać ją do jajek z oliwą i śmietaną, ciągle mieszając.
                        1. Do uzyskanej masy dodać pokrojone w kostkę, obrane jabłka lub gruszki. Opcjonalnie można dodać bakalie.
                          1. Dno formy wyłożyć papierem. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 45 minut lub do "suchego patyczka".
                            1. Przestudzone ciasto wspaniale smakuje z dodatkiem śmietany lub w wersji saute.

                              Zobacz także:

                              Autor: Adam Barabasz

                              Źródło zdjęcia głównego: E+

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości