Przepisy kulinarne

Ciasto cynamonowe cioci Stasi. Świąteczna alternatywa dla piernika

Przepisy kulinarne

Autor:
Adam
Barabasz
Ciasto cynamonowe cioci Stasi

Pachnące korzennymi przyprawami ciasto cynamonowe z jabłkami jest wspaniałą alternatywą dla piernika. Łatwe i szybkie w przygotowaniu sprawdzi się na świątecznym przyjęciu u znajomych i bożonarodzeniowym kiermaszu w szkole twojego dziecka. Ma piękny kolor i chrupiącą skórkę.

Ciasto cynamonowe

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez aromatu cynamonu. Ciasto z dodatkiem tej przyprawy i aromatycznych jabłek sprawi, że wspaniała woń będzie unosiła się w całym domu. Cząsteczki owoców i kwaśna śmietana pozwolą wypiekowi długo zachować świeży i wilgotny środek.

Składniki na ciasto cynamonowe (okrągła blacha o średnicy ok. 20 cm)

  • 4 duże jabłka lub 6 twardych gruszek
  • 4 jajka
  • Szklanka drobnego cukru
  • Pół szklanki łagodnej w smaku oliwy z oliwek
  • Pół szklanki kwaśnej śmietany 12%
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 15 g (opakowanie) cynamonu
Pierniczkowe dzieła sztuki
Pierniczkowe dzieła sztuki Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak przygotować ciasto cynamonowe?

  1. 1Jajka ubić na wysokich obrotach, stopniowo dodawać cukier, miksować do utrzymania sztywnej, gęstej masy.
  2. 2Do jajek dodać oliwę i śmietanę. Dokładnie wymieszać drewnianą szpatułką, aż masa stanie się gładka i jedwabista.
  3. 3Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem. Delikatnie dodawać ją do jajek z oliwą i śmietaną, ciągle mieszając.
  4. 4Do uzyskanej masy dodać pokrojone w kostkę, obrane jabłka lub gruszki. Opcjonalnie można dodać bakalie.
  5. 5Dno formy wyłożyć papierem. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 45 minut lub do "suchego patyczka".
  6. 6Przestudzone ciasto wspaniale smakuje z dodatkiem śmietany lub w wersji saute.

Zobacz także:

Autor:Adam Barabasz

Źródło zdjęcia głównego: danilovi / Getty Images

Pozostałe wiadomości