Przepisy kulinarne

Ciasto cynamonowe cioci Stasi. Świąteczna alternatywa dla piernika

Przepisy kulinarne

Autor:
Adam
Barabasz
E+GettyImages-615414714

Pachnące korzennymi przyprawami ciasto cynamonowe z jabłkami jest wspaniałą alternatywą dla piernika. Łatwe i szybkie w przygotowaniu sprawdzi się na świątecznym przyjęciu u znajomych i bożonarodzeniowym kiermaszu w szkole twojego dziecka. Ma piękny kolor i chrupiącą skórkę.

Ciasto cynamonowe

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez aromatu cynamonu. Ciasto z dodatkiem tej przyprawy i aromatycznych jabłek sprawi, że wspaniała woń będzie unosiła się w całym domu. Cząsteczki owoców i kwaśna śmietana pozwolą wypiekowi długo zachować świeży i wilgotny środek.

Składniki na ciasto cynamonowe (okrągła blacha o średnicy ok. 20 cm)

  • 4 duże jabłka lub 6 twardych gruszek
  • 4 jajka
  • Szklanka drobnego cukru
  • Pół szklanki łagodnej w smaku oliwy z oliwek
  • Pół szklanki kwaśnej śmietany 12%
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 15 g (opakowanie) cynamonu
Pierniczkowe dzieła sztuki
Pierniczkowe dzieła sztuki
Dzień Dobry TVN

Jak przygotować ciasto cynamonowe?

  1. 1Jajka ubić na wysokich obrotach, stopniowo dodawać cukier, miksować do utrzymania sztywnej, gęstej masy.
  2. 2Do jajek dodać oliwę i śmietanę. Dokładnie wymieszać drewnianą szpatułką, aż masa stanie się gładka i jedwabista.
  3. 3Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem. Delikatnie dodawać ją do jajek z oliwą i śmietaną, ciągle mieszając.
  4. 4Do uzyskanej masy dodać pokrojone w kostkę, obrane jabłka lub gruszki. Opcjonalnie można dodać bakalie.
  5. 5Dno formy wyłożyć papierem. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 45 minut lub do "suchego patyczka".
  6. 6Przestudzone ciasto wspaniale smakuje z dodatkiem śmietany lub w wersji saute.

Zobacz także:

Autor:Adam Barabasz

Źródło zdjęcia głównego: danilovi / Getty Images

Pozostałe wiadomości