Chiński Nowy Rok od kuchni. Ola Nguyen o tradycyjnych potrawach i zwyczajach Święta Wiosny

Chiński Nowy Rok, zwany również Świętem Wiosny, w tym roku wypada 25 stycznia. W Azji jest to jedno z najważniejszych wydarzeń w roku, czasem spotkań rodziny i przyjaciół. W kuchni Dzień Dobry TVN Ola Nguyen przygotowała potrawy, które pojawiły się na jej świątecznym stole oraz opowiedziała o tradycjach obchodów Tet Nguyen Dan!

Sałatka z kalarepy i marchwi

Składniki:

  • 1 kalarepa
    • 1 marchew
      • pół małej białej rzepy
        • szczypta pieprzu
          • pół garści kolendry
            • pół garści mięty
              • 1,5 łyżki octu z białego wina
                • 2 łyżki brązowego cukru
                  • pół łyżeczki sosu rybnego
                    • sól
                      • garść wyprażonych niesolonych orzeszków ziemnych

                        Przygotowanie:

                        Warzywa pokrój w długie i cienkie słupki. Obficie posyp je solą po czym odstaw na 15 minut, aby puściły wodę. Odsącz sok, dokładnie przepłucz słupki i wysusz je. Zioła drobno posiekaj. Warzywa wymieszaj z octem, ziołami, potłuczonymi orzeszkami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

                        Sałatka z kalarepy i marchwi |Fot. Kamil Piklikiewicz/East News

                        Domowa panierka panko

                        Składniki:

                        • chleb tostowy pszenny

                          Przygotowanie:

                          Rozgrzej piekarnik do 100 stopni C (termoobieg). Z kromek chleba odkrój skórkę i podziel je na trzy mniejsze kawałki. Pulsacyjnie w malakserze (ewentualnie w mikserze kielichowym) zmiel małe porcje chleba na średnio drobne kawałki (wystarczą maksymalnie 3 naciśnięcia, aby powstało panko). Okruchy rozsyp na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz je przez 20 minut (mieszając w trakcie) lub aż staną się całkowicie wysuszone i chrupiące.

                          Smażone krewetki w panierce z panko

                          Składniki:

                          • 450 g surowych dużych krewetek w skorupie
                            • pół łyżeczki soli
                              • pół łyżeczki mielonego pieprzu
                                • pół łyżeczki mielonego czosnku
                                  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
                                    • 2 jajka
                                      • 3 łyżki mleka
                                        • szklanka mąki pszennej
                                          • szklanka panierki panko
                                            • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

                                              Przygotowanie:

                                              Obierz krewetki ze skorup pozostawiając tylko ogonki. Wysusz je ręcznikiem papierowym i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Obtocz krewetki w mące, potem zamocz w rozbełtanymi z mlekiem jajkach, a na koniec obtocz je w panko. Rozgrzej olej w garnku lub w głębokiej patelni na średnim ogniu (czyli wtedy, kiedy wrzucona krewetka do oleju szybko wypłynie na wierzch) i usmaż krewetki aż będą złote.

                                              Smażone krewetki w panierce z panko |Fot. Kamil Piklikiewicz/East News

                                              Kokosowy ryż z fistaszkami

                                              • 200 g ryżu do sushi lub ryżu arborio
                                                • szklanka orzechów ziemnych prażonych w łupinie
                                                  • 100 ml mleczka kokosowego
                                                    • ¾ łyżeczki soli
                                                      • 2 łyżki białego sezamu

                                                        Przygotowanie:

                                                        Przepłucz ryż, a następnie zalej go wodą i pozostaw go na parę godzin lub na noc. Potem odlej wodę. Usuń łupiny z orzechów, ale pozostaw je w czerwonych skórkach. Wrzuć ryż i orzechy do garnka i zalej wodą tak, aby było jej jeszcze 1 cm nad poziomem ryżu. Posól i zagotuj ryż, a potem gotuj ryz na małym ogniu, pod przykrywką, mieszając co jakiś, aż całkowicie wchłonie wodę i będzie miękki (dolej wody jeśli trzeba). Pod koniec gotowania wmieszaj w ryż mleczko kokosowe i poczekaj, aż całkowicie się wchłonie. Posyp gotowy ryż wyprażonym na suchej patelni sezamem i podawaj np. z mięsem, jajkiem lub mango.

                                                        Chiński Nowy Rok u Oli Nguyen

                                                        Dla Wietnamczyków Nowy Rok to bardzo ważne święto. Jest to czas spotkań z rodziną, prezentów i wspólnego biesiadowania. Nasza ekipa towarzyszyła Oli i jej rodzinie w tym wyjątkowym dniu. Zobacz, jak Wietnamczycy spędzają ten czas, czym się obdarowują i jakie tradycyjne potrawy przygotowują na Chiński Nowy Rok.

                                                        ''Chiński Nowy Rok u Oli Nguyen''. Reporter: Magda Nabiałczyk. 

                                                        >>> Zobacz też:

                                                        Przepis na laksę. Mistrzyni singapurskiej kuchni: "Ta zupa to taki miks kulturowy"

                                                        Desery z budyniem w roli głównej. Sprawdź przepisy Beaty Kartowicz

                                                        Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa

                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player .

                                                        Autor: Jola Marat

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości