Jak smakuje Tyrol Południowy ?
Nowe kraje można poznawać poprzez historię, kulturę oraz kuchnię. Jedzenie, które można skosztować w Tyrolu Południowym, docenili twórcy słynnego przewodnika Michelin. Przyznał swoje gwiazdki aż 20. tamtejszym restauracjom. Pięć otrzymało tzw. zielone gwiazdki. Są one przyznawane za działanie zgodne z zasadami równoważonego rozwoju. W tutejszym menu są m.in. włoskie makarony oraz austriackie knedle.
Witold Casetti - w pierwszej kolejność - sięgnął po tradycyjne pieczywo. - Często jest łamane, wrzucone do zupy, a często jest przekąską - tłumaczył.
Przysmaki Południowego Tyrolu. Co warto spróbować?
Na lokalnym targu skosztował specku. - To jeden z najbardziej charakterystycznych smaków Południowego Tyrolu. Przyprawiony i wędzony. Będąc tutaj, szukajcie tego z oznaczeniem IGP. Taka szynka dojrzewała co najmniej 22 tygodnie - podkreślił.
W Południowym Tyrolu Witold Casetti spotkał się z lokalnym szefem kuchni, który przygotowuje przepyszne sery. Jakie dania serwuje się z ich dodatkiem? Dowiecie się tego z dalszej części materiału wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Chochołów - jedyna taka wieś w Polsce. "Turyści myślą, że przejeżdżają przez skansen"
- Popularny kierunek wakacyjny wśród Polaków. Ekspert: "Jest jednym z najbardziej aktywnych sejsmicznie"
- Smutny widok dla turystów w Wenecji. Popularna atrakcja ograniczona przez siły natury
Autor: Katarzyna Oleksik
Reporter: Monika Nasternak, Witold Casetti
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN