Wakacje w Hiszpanii? Uważaj na tę pułapkę. Dla wielu turystów wciąż jest zaskoczeniem

DD_20250705_Hiszpanie_rep_napisy
Hiszpańska sjesta w praktyce - napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W Hiszpanii, tak jak i w wielu krajach na południu Europy, godzina 16 jest porą "świętą". Miasta sprawiają wrażenie pustych i sennych, a większość sklepów, restauracji i barów jest zamknięta. To bowiem czas sjesty, czyli odpoczynku od wysokich temperatur. Jak przygotować się na nieco inny rytm podczas urlopu?
Kluczowe fakty:
  • Sjesta w Hiszpanii to wciąż żywa tradycja, szczególnie na południu kraju – w godzinach 16:00–20:00 wiele sklepów i restauracji jest zamkniętych z powodu upałów i potrzeby odpoczynku.
  • Geneza sjesty sięga lat 40. XX wieku, kiedy Hiszpanie pracowali na dwa etaty – przerwa w ciągu dnia pozwalała na posiłek i dojazd między miejscem zamieszkania a pracą.
  • Turyści powinni planować posiłki z wyprzedzeniem – warto sprawdzać godziny otwarcia lokali w internecie i pamiętać, że wiele restauracji otwiera się ponownie dopiero po godz. 20:00.

Sjesta – co to właściwie oznacza?

Andaluzja to jeden z rejonów Hiszpanii, gdzie latem termometry rozgrzewają się do czerwoności. Nic dziwnego, że mieszkańcy lata temu wymyślili coś takiego, jak sjesta. Czas odpoczynku, relaksu, przerwy od pracy, a zgodnie z założeniami także chwila na szybką drzemkę.

Samo słowo sjesta pochodzi z łaciny i oznacza szóstą godzinę dnia. Według rzymskiego podziału czasu południe, czyli porę największego upału.

- Kiedy pracujesz na roli, musisz wcześnie wstawać. Przez upał możesz wrócić do pracy dopiero późnym popołudniem, gdy słońce nie świeci już tak mocno. Nie wszystkie regiony w Hiszpanii praktykują sjesty, ale myślę, że większość tak  – powiedział Manolo, mieszkaniec Burgos.

Według raportu Uniwersytetu Siesecomia z początki sjesty w Hiszpanii sięgają lat czterdziestych ubiegłego wieku, kiedy wielu Hiszpanów musiało pracować na dwa etaty, rano i wieczorem, a przerwa w środku dnia pozwalała na posiłek i dojazd z wsi do miasta. Obecnie za czas sjesty uznaje się godziny po obiedzie między szesnastą a dwudziestą.

Sjesta na urlopie – jak zaplanować wyjazd, by uniknąć zaskoczeń?

Ślady tradycji sjesty widoczne są zwłaszcza na południu kraju, gdzie temperatury są najwyższe. Tam też w godzinach popołudniowych zamyka się najwięcej restauracji i sklepów. Jak więc zaplanować urlop, by uniknąć nieporozumień i nerwów?

Dla wielu turystów zamknięte lokale gastronomiczne wciąż są kulturowym szokiem. Wybierając się na urlop, chociażby do Hiszpanii warto wziąć pod uwagę przerwy, jakie ustalone są odgórnie przez restauracje czy sklepy.

- To typowe, że zamyka się w Hiszpanii restauracje około godziny 16. Jedną z oczywistych przyczyn jest upał, zwłaszcza latem i to, że pracownicy potrzebują odpoczynku. Idą do domu, mogą coś tam zjeść, wracają do pracy i restauracja na nowo otwiera się około 20, aby serwować kolację. Nasze restauracje są otwarte przez cały dzień. Mamy je w centrum miasta i w lokalizacjach bardzo turystycznych – powiedziała Andrea Garcia dyrektor generalna sieci restauracji w Madrycie.  

Niektóre lokale decydują się, także na zamkniecie kuchni, jednak przez cały dzień serwują napoje, by podczas gorących dni turyści mogli się nawadniać.

Czym zatem powinni się kierować turyści, chcąc zjeść w niestandardowych godzinach?

- Najlepszym sposobem jest sprawdzanie w internecie godzin otwarcia lokalu, które są regularnie aktualizowane. A dobrą restaurację można rozpoznać po tym, że jest tam duży ruch i wielu klientów – podsumowała Andrea Garcia.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości