Jak zachęcić dziecko do jedzenia wigilijnych potraw? Dietetyczka podaje sprawdzone triki

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak zachęcić dziecko do zjedzenia wigilijnych potraw?
Jak zachęcić dziecko do zjedzenia wigilijnych potraw?
Jak się obchodzi święta w Czechach, Rumunii i Grecji?
Jak się obchodzi święta w Czechach, Rumunii i Grecji?
Jak się pogodzić na święta?
Jak się pogodzić na święta?
Święta z Gesslerami
Święta z Gesslerami
Święta w rodzinie patchworkowej
Święta w rodzinie patchworkowej
Niektóre dzieci grymaszą i wybrzydzają przy jedzeniu. Na świątecznym stole zazwyczaj pojawiają się potrawy, które nie do końca trafiają w ich gusta. Co zrobić, aby maluch chciał spróbować wigilijnych dań? Czy są potrawy, których dziecko nie powinno jeść? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała niejadek Michalina Klukowska dietetyk, ekspert ds. żywienia dzieci.

Jak przekonać dziecko do zjedzenia wigilijnych potraw?

Michalina Klukowska dietetyk, ekspert ds. żywienia dzieci jest zdania, że dzieci nie powinny być namawiane, a zachęcane do tego, żeby spróbowały wigilijnych potraw. - Jeżeli my np. stosujemy komunikację [...] bardzo przyjazną, która faktycznie będzie dawała dziecku wybór, to będzie to zachęcanie i nie będzie powodowało u dziecka żadnych negatywnych emocji. Natomiast zmuszanie, [...] wywieranie [...] presji [...], może budzić w dziecku negatywne konotacje z jedzeniem - tłumaczyła w Dzień Dobry TVN specjalistka.

Nasza rozmówczyni jest zdania, że zachęcanie dziecka warto zacząć od wspólnego przygotowywania potraw. - Dzieci bardzo lubią wszystko, co przygotowują same - dodała. Możemy zaangażować je np. w robienie pierogów.

Czy dzieci mogą jeść wszystkie potrawy wigilijne?

Świąteczne menu jest dość specyficzne. Wielu rodziców ma obawy, czy dziecku wolno skosztować wszystkich potraw. Produktem, który może budzić wątpliwości, jest mak. Czy mogą znajdować się w nim niebezpieczne substancje? - Bardzo rzadko jest tak, że ten mak jest faktycznie zanieczyszczony. W trakcie mycia, gotowania, pieczenia większość tych substancji znika - dodała Michalina Klukowska.

Wątpliwości rodziców budzi również karp. Ryba ma bardzo dużo ości, do tego bardzo często na naszych stołach pojawia się w formie smażonej. Co gorsza, niektóre osoby przygotowują karpia wcześniej, a przed samą kolacją ponownie go podsmażają. To sprawia, że danie jest ciężkostrawne. Dlatego w ocenie dietetyczki dzieciom warto podać inną rybę, np. łososia, sandacza, czy dorsza.

Rodzice muszą natomiast pamiętać, że dzieciom poniżej 1. roku życia nie można podawać miodu. - Może powodować zatrucie - tłumaczyła ekspertka. Ostrożność trzeba zachować także w przypadku grzybów. - Grzyby, tak naprawdę, nie są zalecane w diecie dziecka nawet do 12 roku życia. Grzyby leśne nie powinny znaleźć się w menu - dodała.

Czym możemy zastąpić grzyby leśne? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana