- Parlament Europejski zakazał używania takich określeń jak "burger", "kiełbasa" czy "stek" w stosunku do produktów roślinnych.
- Zdaniem polityków takie nazewnictwo w przypadku produktów roślinnych wprowadza w błąd.
- Co ciekawe, zmianie sprzeciwiali się producenci roślinnej żywności.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej.
Nie będzie już "burgerów", "steków" i "kiełbasek" roślinnych
W środę, 8 października, politycy zdecydowali, że używanie określeń "burger" czy "kiełbasa" w odniesieniu do produktów roślinnych będzie zakazane. Za propozycją głosowało 355 europosłów, przeciw było 247. Nie oznacza to jednak, że takie przepisy wejdą w życie. Przyjęte sprawozdanie to dopiero mandat do negocjacji z państwami członkowskimi w ramach Rady UE nad ostatecznym kształtem przepisów.
Jeśli jednak przepisy wejdą w życie w obecnym kształcie, określenia typu "stek roślinny" czy "burger wege" nie będą mogły być stosowane wobec produktów, które nie zawierają mięsa.
Komisja Europejska w lipcu przedstawiła propozycję legislacyjną, która dotyczyła zakazu używania określeń "wołowina", "wieprzowina" czy "kurczak" na produkty roślinne, ale nie obejmowała m.in. "burgera" i "kiełbasy". W toku prac w PE do propozycji negocjacyjnej włączono nowe określenia.
Koniec z roślinnym "burgerem", "stekiem" czy kiełbasą". Czy to dobre rozwiązanie?
Przeciw projektowi wypowiadają się m.in. przedstawiciele sektora roślinnych alternatyw dla produktów mięsnych i organizacje promujące wegetarianizm. Ich zdaniem produkty wyraźnie oznaczone jako wegańskie lub wegetariańskie nie wprowadzają konsumentów w błąd.
Warto dodać, że w 2024 roku Trybunał Sprawiedliwości UE orzekł, iż obowiązujące prawo UE jest wystarczające i państwa członkowskie nie mogą samodzielnie zakazywać stosowania określeń takich jak "wegański burger".
Zobacz także:
- Co coraz częściej ląduje na talerzach Polaków, a czego jemy mniej? Dane GUS zaskakują
- Jogurt z mrówek? Duńscy badacze odtworzyli dawną recepturę
- Witaminy z grupy B – jakie mają funkcje oraz w jakich produktach występują?
Autor: Łukasz Osiński (PAP)/Katarzyna Oleksik
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: KatarzynaBialasiewicz/Getty Images