Czym skutecznie odkamienić czajnik – przedstawiamy domowe sposoby na odkamieniacze

Czajnik na kuchence
undrey/Getty Images
Kamień w czajnikach elektrycznych zmniejsza skuteczność urządzeń, w zwykłych natomiast wydłuża czas gotowania wody i zmienia jej smak. Osadów można się jednak łatwo pozbyć domowymi środkami - zobacz jakimi.

Osady, które zbierają się w czajnikach, noszą nazwę kamienia kotłowego. Powstają w wyniku rozkładu zawartych w wodzie wodorowęglanów wapnia i magnezu. Pod wpływem ciepła wytrącają się sole, które osiadają na ściankach naczyń i grzałkach. Z czasem tworzą na nich nieprzepuszczalną powłokę. Osady te nie są niebezpieczne, ale ponieważ kamień jest dość kruchy, woda gotowana w zakamienionym czajniku zawiera jego cząstki i ma zmieniony smak. Więcej szkód kamień przynosi w zużyciu energii.

W zakamienionym naczyniu pełni on rolę izolatora termicznego, przez co zagotowanie wody trwa dłużej. Dlatego odkamienianie czajnika powinno być czynnością powtarzaną regularnie.

Jak odkamienić czajnik?

Jeśli kamienia jest niewiele, można go wykruszyć z wnętrza czajnika np. przy użyciu metalowego zmywaka. Trzeba go potem dobrze opłukać, aby usunąć pył i resztki. Takie odkamienianie czajnika można przeprowadzić też w dzbankach elektrycznych, ale tylko tych, które mają ukrytą grzałkę. Szorowanie standardowej grzałki może bowiem doprowadzić do jej uszkodzenia. Zatem czym odkamienić czajnik? Dobrym wyborem jest gotowy odkamieniacz do czajnika sprzedawany w wygodnych saszetkach z porcją do jednorazowego zużycia albo w butelkach o większej pojemności. Jest wygodny, łatwy do zastosowania i skuteczny. Jeśli jednak nie mamy go pod ręką, można sięgnąć po produkty znajdujące się w każdej kuchni.

Domowe sposoby na odkamienianie czajnika

Odkamienianie czajnika sodą - wystarczy wsypać do czajnika dwie łyżki sody oczyszczonej i zalać wodą. Najlepiej też odstawić go na noc. Roztwór poradzi sobie nawet z czajnikiem elektrycznym z widoczną grzałką, usuwając kamień z każdego zakamarka. Po wylaniu sody dobrze jest kilkakrotnie nalać świeżej wody i zagotować. Po takim płukaniu zapach sody nie będzie już wyczuwalny.

Odkamienianie czajnika kwaskiem - równie skutecznym specyfikiem jest kwasek cytrynowy. Postępujemy z nim podobnie jak z sodą. Wsypujemy do czajnika 5 łyżeczek kwasku i zalewamy wodą. Pozostawiamy na kilka godzin, po czym zagotowujemy i płuczemy 2 lub 3 razy, aż wnętrze czajnika będzie czyste i wolne od resztek wapiennych osadów.

Jeśli nie mamy pod ręką kwasku, ale jest cytryna, możemy i z niej zrobić naturalny odkamieniacz do czajnika. Z cytryny trzeba wycisnąć ok. szklanki soku i wlać do czajnika. Pozostawia się go na kilka godzin, po czym resztą cytryny ściera kamień ze ścianek i dna czajnika. W ten sposób da się odkamienić czajnik stawiany na kuchenkę albo elektryczny z ukrytą grzałką.

Odkamienianie czajnika octem - ocet jest równie skuteczny, jak gotowy odkamieniacz do czajników, dlatego warto o nim pamiętać, gdy mamy do oczyszczenia mocno zakamieniony czajnik. Używa się go w postaci rozcieńczonej z wodą w proporcji 1:1. Wystarczy wlać roztwór do czajnika i zostawić na ok. pół godziny. Ponieważ jednak ocet bardzo intensywnie pachnie, czajnik trzeba dokładnie przepłukać – najlepiej kilkukrotnie zagotować w nim wodę, zmieniając ją każdorazowo na świeżą. To ważne szczególnie, gdy używaliśmy octu do czyszczenia plastikowego czajnika elektrycznego.

Odkamienianie czajnika colą - jeśli w czajniku nie ma grubej warstwy kamienia kotłowego, można usunąć go przy użyciu coca-coli. Wlewamy do środka szklankę napoju, dolewamy wodę i dodajemy łyżeczkę sody. Pozostawiamy na min. 3 godziny, po czym gotujemy w czajniku świeżą wodę.

Odkamienianie czajnika obierkami ziemniaków - to metoda stosowana przez nasze babcie. Do czajnika (raczej tradycyjnego) wrzucamy obierki i zalewamy je wodą. Gotujemy kilkakrotnie (zawsze z nową porcją obierek), a następnie dokładnie płuczemy.

Jak odkamieniać czajnik elektryczny?

Przede wszystkim musimy to robić regularnie, gdyż odkamienianie czajnika elektrycznego wpływa na żywotność urządzenia. Jeśli kamień będzie odkładać się na grzałce (albo na płytce osłaniającej grzałkę), czajnik będzie zużywał więcej energii, by zagotować wodę, a w skrajnych przypadkach może doprowadzić do uszkodzenia urządzenia. Najlepiej więc nie dopuszczać, by kamień pokrył czajnik grubą warstwą.

Jak często odkamieniać czajnik?

To zależy od twardości wody, a poniekąd miejsca naszego zamieszkania. Na północy i w centrum Polski woda jest przeważnie bardzo twarda, więc tego typu zabiegi trzeba przeprowadzać częściej. Chyba, że zdecydujemy się na montaż urządzenia uzdatniającego wodę, które ją zmiękczy. To dobry pomysł, jeśli mieszkamy w domu jednorodzinnym. Kamień kotłowy zagraża nie tylko czajnikom, znacznie bardziej szkodliwy jest w termach i kotłach grzewczych.

Zobacz wideo: Ocet idealny do sprzątania

Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości