Sałatka ze szczawiem i fetą
Składniki:
1 op. sera feta
100 g świeżego szczawiu
100 g świeżego szpinaku
1 pęczek botwinki
3 szt. pomidorów
100 ml oleju
ocet winny jabłkowy
1 łyżeczka musztardy dijon
sól
pieprz
cebula dymka
Przygotowanie:
Szczaw dokładnie myjemy, rwiemy na kawałki i posypujemy solą. Odstawiamy, aby puścił sok. Szpinak, botwinkę dokładnie myjemy. Szczaw łączymy z pokrojoną fetą i mieszamy. Z oleju, octu winnego, musztardy, miodu przygotowujemy sos. Łączymy z listkami warzyw. Na liściach szpinaku i botwinki układamy porcję fety ze szczawiem, dodajemy pomidory, posypujemy cebulą dymką.
Sałatka z rukolą i szynką
Składniki:
1 op. rukoli
100 g plastrów suszonej szynki
200 g truskawek
1 op. pomidorów koktajlowych
50 g orzechów piniowych
100 ml oleju
1 łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz
cukier
Przygotowanie:
Rukolę myjemy i układamy na talerzu. Szynkę układamy na pergaminie i pieczemy w piekarniku na chipsy. Pomidory wstawiamy również do piekarnika i chwile pieczemy. Orzeszki piniowe smażymy na patelni na lekko złoty kolor. Na rukoli układamy chipsy z szynki, pieczone pomidorki, posypujemy orzeszkami pini. Oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy olejem i octem balsamicznym.
Szaszłyki z mięsa mielonego ze śliwkami
Składniki:
500 g mięsa mielonego z szynki
sól,
pieprz,
2 łyżki bułki tartej
100 g suszonych śliwek
boczek
1 op. ciasta francuskiego
1 op. boczku wędzonego w plastrach
sól gruboziarnista
jajko do smarowania
100 g wędzonych plastrów boczku
1 szt. sałaty lodowej
Przygotowanie:
Mięso łączymy z przesmażoną cebulą, solą oraz pieprzem. Dodajemy bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy. Na patyczki do szaszłyków nabijamy śliwki, obtaczamy w mięsie i owijamy plastrem boczku. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Podajemy z sałatką ziemniaczaną.
Sałatka ziemniaczana
Składniki:
500 g młodych małych ziemniaków
1 pęczek rzodkiewki
1 szt. kalarepki
1 pęczek cebuli dymki
pietruszka
koperek,
200 ml gęstego kremowego jogurtu
sok z cytryny
sól
pieprz,
musztarda rosyjska
liście laurowe
Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy i nieobrane gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i liści laurowych. Studzimy. Rzodkiewki kroimy w plastry, kalarepkę w zapałki. Jeszcze kroimy cebulę dymkę, pietruszkę i koperek. Jogurt łączymy z musztarda, pieprzem i solą. Wszystkie składniki łączymy i gotowe.
Burak czerwony z wiśniami, truskawkami i rzodkiewką
Składniki:
200 g wiśni/truskawek
4 szt. młodych buraków
200 g sera ricotta
1 szt. sałaty fryzjerskiej
1 pęczek rzodkiewki
1 łyżka musztardy francuskiej
Przygotowanie:
Buraki pieczemy w piekarniku i łączymy z wiśniami, dodajemy musztardę, sok z cytryny, olej, szczyptę soli i pieprz. Burak układamy na sałacie z ricottą, dekorujemy truskawkami i rzodkiewką.
Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN