Jajko jajku nierówne. Jak wybrać to najlepsze? Radzi zwyciężczyni "MasterChefa"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jaja – wszystko, co musicie o nich wiedzieć
Jaja – wszystko, co musicie o nich wiedzieć
Wszystko, co warto wiedzieć o jajkach
Wszystko, co warto wiedzieć o jajkach
Czy jajko jest pokarmem doskonałym?
Czy jajko jest pokarmem doskonałym?
No bez jaj, czyli czym zastąpić jajka w kuchni?
No bez jaj, czyli czym zastąpić jajka w kuchni?
0, 1, 2, 3 - co oznaczają numerki na jajkach?
0, 1, 2, 3 - co oznaczają numerki na jajkach?
Jajka to jeden z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Dodajemy je do ciast i sałatek, a niekiedy jemy na surowo. Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Jak rozpoznać, że jajko jest świeże? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła Aleksandra Juszkiewicz, kucharka, zwyciężczyni IX edycji "MasterChefa".

Jak rozpoznać, że jajka są świeże?

Przy przygotowywaniu jajek lub dań z ich dodatkiem najważniejsze jest to, aby było ono świeże. W sprawdzeniu pomoże nam prosty trik - wystarczy włożyć je do szklanki z wodą.

- Nieświeże jajeczko powinno nam wypłynąć do góry - wyjaśniła w Dzień Dobry TVN Aleksandra Juszkiewicz, kucharka, zwyciężczyni IX edycji "MasterChefa". Świeże jajko powinno pójść na dno.

- Zasada jest tak, że jajka powinniśmy zjeść do czterech tygodni od zniesienia ich przez kurę. Dlatego warto używać tej metody - przekonywała nasza gościni.

Porady dietetyków

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Aleksandra Juszkiewicz jest zdania, że powinniśmy unikać jedzenia surowych jajek.

- Ważne jest, jeżeli już stosujemy surowe jajka, żeby skorupka była cała. [...] Bakterie Salmonelli mogą się przedostać, [...], pałeczki mogą być na skorupce, ale mogą być też we wnętrzu jajka, bo mogły się już przedostać w łonie kury - tłumaczyła.

Czy jajka trzeba myć?

To jedna ze spornych kwestii. - Nie myjemy jajek, jeżeli chcemy je od razu schować do lodówki - mówiła Aleksandra Juszkiewicz kucharka.

Równie sporną kwestią, co mycie jajek jest to, ile i jak należy je gotować. - Są dwie szkoły gotowania. Jedni wrzucają do zimnej, inni do wrzątku. Ja preferuję do wrzątku - przyznała zwyciężczyni MasterChefa.

Aby skorupka jajka nie popękała, do wody warto dodać odrobinę soli lub octu. - Wtedy jajka gotują się w niższej temperaturze i nawet jak gdzieś jest pęknięcie, to białko nie wypłynie - dodała.

O czym jeszcze pamiętać? Ile powinno gotować się jajka? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana