Jak rozpoznać, że jajka są świeże?
Przy przygotowywaniu jajek lub dań z ich dodatkiem najważniejsze jest to, aby było ono świeże. W sprawdzeniu pomoże nam prosty trik - wystarczy włożyć je do szklanki z wodą.
- Nieświeże jajeczko powinno nam wypłynąć do góry - wyjaśniła w Dzień Dobry TVN Aleksandra Juszkiewicz, kucharka, zwyciężczyni IX edycji "MasterChefa". Świeże jajko powinno pójść na dno.
- Zasada jest tak, że jajka powinniśmy zjeść do czterech tygodni od zniesienia ich przez kurę. Dlatego warto używać tej metody - przekonywała nasza gościni.
Porady dietetyków
Aleksandra Juszkiewicz jest zdania, że powinniśmy unikać jedzenia surowych jajek.
- Ważne jest, jeżeli już stosujemy surowe jajka, żeby skorupka była cała. [...] Bakterie Salmonelli mogą się przedostać, [...], pałeczki mogą być na skorupce, ale mogą być też we wnętrzu jajka, bo mogły się już przedostać w łonie kury - tłumaczyła.
Czy jajka trzeba myć?
To jedna ze spornych kwestii. - Nie myjemy jajek, jeżeli chcemy je od razu schować do lodówki - mówiła Aleksandra Juszkiewicz kucharka.
Równie sporną kwestią, co mycie jajek jest to, ile i jak należy je gotować. - Są dwie szkoły gotowania. Jedni wrzucają do zimnej, inni do wrzątku. Ja preferuję do wrzątku - przyznała zwyciężczyni MasterChefa.
Aby skorupka jajka nie popękała, do wody warto dodać odrobinę soli lub octu. - Wtedy jajka gotują się w niższej temperaturze i nawet jak gdzieś jest pęknięcie, to białko nie wypłynie - dodała.
O czym jeszcze pamiętać? Ile powinno gotować się jajka? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- "3 paczki czipsów, słoik Nutelli, a do tego 2 obiady". Polacy mają problem z objadaniem się. Jak rozpoznać nałóg?
- Odstawiła popularny składnik. "Brzuch z miesiąca na miesiąc naturalnie spadał"
- Miód sprzed 5 tys. lat jest dobry do spożycia. Co jeszcze można jeść "po terminie"?
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News